Alister Chapman, Birleşik Krallığın Lake District ulusal parkında Sony PXW-FX9 kamera ile 35mm 2x Anamorphic lenslerin nasıl kullanılacağını göstermek için görüntü çektiği çalışmasından bahsetti:
“Hava koşulu çekim için pek de elverişli değildi. İlk gün boyunca sürekli yağmur yağdı, ikinci gün sabah saatlerinde yağışlı geçti, son gün güneş batmadan önce yaklaşık doksan dakika bir açık hava yakaladık. Ama sonbahar renkleri konusunda şanslıydık; ağaçların sarıları, kahverengileri ve kırmızıları, karanlık, kasvetli ve alçak bulutları delip geçiyordu.
Böyle havalarda çekim yapmak hep zordur. Kamera ile lensi örttüğünüz yağmurluk kaçınılmaz olarak kameranın kullanımını biraz zorlaştırıyor. Sürekli lense ve vizöre yağmur damlaları düşmemesi için uğraşıyorsunuz. Lensleri değiştirmek başlı başına bir sorun. Sonuç olarak, iyi bir havada yaptığımız gibi sık lens değiştirmiyorum.
FX9 kamerayla CinEI moduna ayarlı, S-Log3 kaydederek tam kare 6K tarama modunda çekim yaptım. İzleme için S709 LUT kullandım. Planlanan şey, her şeyi kameranın raw çıkışını ve bir Atomos Shogun 7 kullanarak çekmekti. Fakat berbat hava koşulları ve en yakın yol veya otoparktan epey uzağa yürüme gereksinimi nedenleriyle bu her zaman mümkün olmadı. Bu nedenle görüntünün çoğu XAVC-I kullanılarak dahili olarak çekildi. FX9 içerisinde dahili olarak kaydedilen S-Log3’ün iyi renk dereceleri verdiğini gördüm.
FX9 kameranın hoş özelliklerinden birisi, pek ağır olmaması ve tek bir V-Mount pilin iki saat dayanması. Bunun taşımanız gereken kitin ağırlığını düşük tutması, büyük bir ekip olmadan daha uzak yerlere gitmenizi mümkün kılıyor.
Görüntünün çoğunluğu 800 taban ISO değerinde çekildi. Fakat günün çok geç saatinde yapılan taş daire çekiminde daha derin bir alan derinliği elde etmek için 4000 ISO kullandım. Hızlandırılmış çekimler, kameranın dahili zaman aralık ölçeri (intervalometer) kullanılarak yapıldı. Normal PL yuvalı Cooke 32mm, 50mm ve 180mm 2 x anamorfik lensler kullanıldı. Bunlar PL yuvalı lensler oldukları için bir E-mount’tan PL’ye adaptör de kullandım. FX9’un kilitli E-mount yuvası bunlar gibi ağır lensler kullanırken bence gerekli. Ek bir lens desteğiyle bile, kilitli yuvanın sağladığı güvence, Cooke’ler gibi pahalı lensleri kameraya sağlamca takma imkanı veriyor.
FX9’un tam kare tarama modu bu tip lenslerle çalışmak için gereken doğru yükseklikte ve 6K tarama sayesinde post prodüksiyonda yapılan gerekli düzenlemelerden sonra bile sonuç görüntüleri hala şahane görünüyor.”