Her türlü profesyonel ses takip sisteminin temel gereksinimi, ses kaynağını orijinal içeriğin hiçbir bileşenini eksiltmeden ve arttırmadan yeniden üretebilme yeteneği. Teknik olarak bunun anlamı, monitör hoparlör sisteminin ses sinyalinin özellikle faz, genlik, sinyal bileşenleri gibi temel karakteristiklerini etkilemekten kaçınmak için doğrusal bir tarzda davranması gerekliliği.
Sadece bu şekilde sesin değişmeyen ve saydam tonla, kusursuz stereo görüntüleme ve minimum bozulmayla reprodüksiyonunu garantileyebiliyoruz. Ses yapımcıları ve uzmanları için bir monitör hoparlör sistemini güvenilir bir yaratıcı araç yapan temel gereksinim, sesin orijinal özelliklerini değiştirmeden, nötr davranması. Bu vazgeçilmez temelin üzerine salonun etkisi gibi diğer ses kalite etkenleri geliyor ve dinleyicinin algısal deneyimi iyileştirilebiliyor.
Nihayetinde sesi algılamamız kaynak malzeme, monitör hoparlörünün kalitesi, salon veya reprodüksiyon alanı ve işitme sistemimizden etkilenir; yani kulaklar, beyin ve duyma belleği ile hassasiyeti. Tam ses kalitesini garantilemek için ilk olarak algılanan ses kalitesini etkileyen tüm zincirin farkına varmak gerekiyor. İkincisi, algısal nitelikler dahil tüm yaratıcı sürecin tutarlı ve uyumlu bir şekilde bir araya getirildiğinden emin olunmalı. Bütün bu zincir boyunca ses monitör tasarımının kalitesinin yanı sıra ses röprodüksiyon sistemi ile dinleme deneyiminin algısal tarafı ve sanatsal yaratıcılık arasında mekan ve alan önemli bir rol oynuyor.
Mekanın ve alanın ses kalitesi üzerindeki etkisini en aza indirmek için belli yaklaşımlar var. Bununla birlikte başlangıç noktası reprodüksiyon sistemi ve referans monitör tasarımı, değişim ve doğal gelişim etrafında şekilleniyor. Elektro-akustik tasarım, denetimli ses yöneltme, nötr nokta kaynak performansı, sistem kurulumundaki monitörlerin sayısı ve yerleşimi ve diğer etkenler, temeli oluşturuyor. Ardından, mekanın olumsuz etkisini en aza indirmek için mekanın akustik durumuna bakılıp düzeltmeler yapılabiliyor. Genellikle hem maliyet hem de kalite açısından tüm sistemi optimize etmek için bunlar bir araya getiriliyor.
Mekan tepkisinin akustik olarak eşitlenmesi, 1900’lü yılların başından bu yana yoğun bilimsel araştırmaların konusu. 1978 yılındaki kuruluşundan beri bu konu Genelec’in de ses monitör tasarımının önemli bir tarafı oldu. Genelec ilk hoparlör modeli S30’da DPI (Dual In-line Packages) olarak bilinen manuel akustik kontrollerle işe başlamıştı. Genelec’in uzun vadeli ve geniş araştırma-geliştirme kapsamlı DSP (dijital sinyal işleme) çalışmaları 90’ların başında başladı ve bunun sonucunda son teknolojili, tamamen otomatik akustik sistem kalibrasyon ve kontrol çözümü GLM (Genelec Loudspeaker Manager) ortaya çıktı. Genelec’in ilk DSP ürün serisi 8200 ile birlikte 2006 yılında çıkan GLM, dijital teknoloji ve kullanımındaki gelişmelerin ses takibine bir yansıması.
Akustik tasarım doğru bir hale getirildikten sonra akustik kalibrasyonun ana amacı, ses sistemi ile kullanıcı/dinleyici arasındaki alanda sesin optimizasyonunu ve denetimini genişletmek. Yeni GLM 4 bilimsel temel, sanatsal yaratıcılık ve ses kişiselleştirme arasında doğal ve güvenilir bir köprü oluşturarak, güvenebileceğiniz bir sonik referans bulmanızı sağlıyor. Ardından bu kişisel sonik performansı ararken çok değerli bir bilgi kaynağı olarak sübjektif değişkenleri öğrenip keşfetmek üzerinde yoğunlaşabilirsiniz.
GLM 4’ün yenilikçi petek şeklinde kullanıcı arayüzü (UI),akustik kalibrasyon ve doğal gelişiminin hayret verici geçmişine giden bir yol oluşturuyor ve tasarım mirasını yansıtıyor. Ses takibi bilimi ve sanatı doğal olarak altıgenler şeklinde hızla eviriliyor. GLM 4’ün son altıgenleri bizi peteğin merkezine yaklaştırarak, sanatsal yaratıcılığınızı açığa çıkarmanıza yardımcı olurken, GLM 4 Cloud her yerde, her zaman sürekli ve tutarlı kaliteyle sanatınızı yaratma özgürlüğünü garantiliyor. Genelec GLM 4’ün kalibrasyon dünyasında ve ses takip denetiminde yeni ufukların yolunu açmakta olduğuna inanıyor.
Genelec ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 212 80 75 numaralı telefondan ASF’yi arayabilirsiniz.