Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Athénée Français Kültür Merkezi Film Arşivleme ve Restorasyonu için Cintel Tarayıcı Kullanıyor
Athénée Français Kültür Merkezi Film Arşivleme ve Restorasyonu için Cintel Tarayıcı Kullanıyor
28.07.2021 13:15

Blackmagic Design, Athénée Français Cultural Center, Ltd.’nin 35mm ve 16mm filmleri dijitalleştirmek için Blackmagic Cintel Scanner kullandığını duyurdu. Athénée Français, onlarca yıllık animasyon ve sanat filmlerinin taranması ve restorasyonu için Cintel Scanner’i DaVinci Resolve Studio ile beraber kullandı.

Tokyo merkezli Athénée Français Cultural Center Ltd.’nin kökleri, 100 yılı aşkın bir geçmişi olan bir Fransız dil okuluna dayanır. Kültür Merkezi; tüm dünyada gösterilen filmler, seminerler ve film atölyeleri aracılığıyla Fransa ve Japonya arasında uluslararası bir değişim programı amacıyla, 1970’li yıllarda okulun Uluslararası Değişim bölümü olarak kuruldu. Athénée Français Kültür Merkezi, zamanla bağımsız bir kuruluş haline geldi ve film altyazıları ve filmlerin DCP versiyonları gibi film yapım çalışmalarının yanında, film gösterimleri ile uğraştı.

Athénée Français’in hizmetlerinden biri, eski filmlerin dijital restorasyonunu yönetmekti ve ekipman maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, bu işi başka tesislere yaptırıyorlardı.

Athénée Français’den Yukihiro Akamatsu şunları söyledi: “Uzun zamandır tarama işini şirket içinde yapmak istiyorduk, bu yüzden ilk piyasaya çıktığında Cintel’i kurmayı gerçekten düşünmüştük. Ancak, o sırada bir tarama işi yürütmek için gereken yan ekipmanların ve bilgisayarların miktarını hesaba kattık ve satın almayı erteledik. Nihayet, maliyetler artık daha düşük ve yan ekipmanlar çok daha özellikli oldukları için, bir tarayıcı kurmanın zamanı gelmişti. Ucuz maliyeti ve gerçek zamanlı tarama yapmamızı sağlayan hızı nedeniyle, Cintel Scanner’i seçtik.

Athénée Français, düzenli olarak çeşitli bağımsız sanat filmleri oynatıyor ve eski Rus filmleri, 70’lerin sanat filmleri ve yeni akım filmler, 60’lardan 70’lere Japon belgeselleri, 90’lardan Japon bağımsız filmleri ve benzeri filmleri dijitalleştirmeyi planlıyor. Akamatsu, sözlerine şunları ekledi: “Örneğin, yönetmen Takahisa Zeze’nin 90’larda orijinal negatif filme çektiği eski eserlerini restore ettik ve geçmişe yönelik olarak bu Mart gösterimdeydi. Bunun yanında, yönetmen Shinnosuke Ogawa’nın bir dizi belgesel filmini de restore etmekteyiz.

Cintel Scanner kompakt olduğundan nereye kuracağımız konusunda endişe duymadık. Ayrıca kullanımı kolay ve filmi güvenli bir şekilde işleyebilmemiz için tasarlanmış. Tarama yaparken hem görüntü hem de sesi gerçek zamanlı olarak kontrol edebilmemiz de yararlı bir özellik. Yüzlerce eski filmimiz var ve bu filmlerin durumunu kontrol etmek için bir Alman film kurgu cihazı kullanırdık. Ancak, bakımı oldukça zordu, bu yüzden artık Cintel’i film görüntüleyici olarak da kullanıyoruz.

Cintel Scanner’in yanı sıra Athénée Français; ATEM Television Studio, UltraStudio 4K, Teranex AV, DaVinci Resolve Mini Panel, SmartScope Duos, SmartView HD, UltraStudio HD Mini, UltraStudio 3G ve HyperDeck Studio gibi diğer Blackmagic ürünlerini kullanıyor. “ATEM switcher’i, film gösterim etkinliklerinde görüntü miksajı yapmak için satın almıştık, ancak bu günlerde çoğunlukla canlı internet yayını için kullanıyoruz. DaVinci Resolve Mini Panel portatif olduğundan; tarama esnasında renklerin ince ayarı için tarama odası veya taranan görüntülerin daha hassas renk derecelendirilmesi için stüdyo gibi ihtiyaç duyulan her yere götürüyoruz,” dedikten sonra, Athénée Français’de post prodüksiyon işlerini yapan Hirotaka Kuwahara, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cintel ve DaVinci’nin birlikte çalışması çok büyük bir avantaj. Eski filmlerle uğraştığım için renk solmasını, tozu ve çizikleri düzeltmek ve gren kontrolü çok gerekli. DaVinci Resolve bunların hepsini yapabiliyor. Resolve Mini Panel’in olması, derecelendirme sırasında daha hassas düzeltmeler yapmamı sağlıyor ki aynı anda bir GUI’ye bakarken ve bir fare kullanırken bunu yapmam imkansız.”

Akamatsu sözlerini şöyle bitirdi: “Film gösterimleri ve film festivallerinde çalışırken, o kadar çok değerli filmin izlenmediğini ve unutulduğunu fark ettim. Tabii ki başyapıt olarak nitelediğimiz filmler restore edildi, ama bizim çoğunlukla ele aldığımız bağımsız filmler, bütçe sorunları nedeniyle dijitale bile aktarılmıyor. Ayrıca, film oynatabilen salonların sayısı giderek azalıyor, dolayısıyla bu tür filmlerin gösterilmesi de zorlaşıyor. Ayrıca TV yayını ve DVD olarak kullanım için bazı dijital ana kopyalar da var, ama telesine görüntü olmaları nedeniyle dijital sinema için kaliteleri yeterli değil. Cintel Scanner’i kullanarak bu tür eserleri, izleyicilere daha kaliteli bir halde ulaştırmak istiyoruz.

Blackmagic Design ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 222 45 02 numaralı telefondan MediaCast’i arayabilirsiniz.