Geçtiğimiz yıl dünya çapında müzisyenler için büyük zorluklar yılıydı. Canlı performans sergileyemeden dinleyicilerine nasıl ulaşacakları, nasıl yaratıcı olmaya devam edebilecekleri, kendilerini ne şekilde yeni ortama adapte edebilecekleri konularında endişeliler.
Her türden karantinaların ve kısıtlamaların devam ettiği günümüzde en büyük sorunlar bağlantı kurma, eğitim ve geleceğe dönük bir vizyon geliştirme. Sennheiser sanat dünyasının sessizliğe gömülmemesi için birçok sanatçının diğerleriyle bağlantı kurmak ve müzik yapmak için kararlı bir bağlantı kurma gereksinimini erkenden fark etti. Şimdi müziğin geleceğini birlikte şekillendirme zamanı.
Dayanışma vakti
2020 yılında canlı konser veremeyen birçok müzisyen çok sayıda yaratıcı fikir geliştirdi; kendi otomobillerinin bagajına yerleştirdikleri donanımlar, balkonlarda elektriksiz, akustik müzik aletleriyle minik setler, internette sanal konserler. Her şey müzik için ve dayanışma için.
Sadece Almanya’da #wirbleibenzuhause (evde kalıyoruz) festivalini 70.000 izleyici takip etti. Uluslararası ölçekte “One World: Together at Home” yardım konseri milyonlarca insanı Lady Gaga, Rolling Stones, Billie Eilish ve Taylor Swift gibi ünlü yıldızlardan müzik dinlemek için bir araya getirdi.
Tüm dünyadan sayısız müzik grubu kendi prova odalarından veya evlerinden sosyal medya yoluyla müzik yayınladı ve Sennheiser; David Guetta gibi DJ’ler, The Wombats gibi gruplarla, amatörlerle, şarkıcı ve söz yazarlarıyla #DontStopTheMusic serisi internet konserlerine ev sahipliği yaptı. Yüzden fazla etkinlik, şirketin Instagram ve Facebook kanallarında canlı yayınlandı. Sennheiser gerektiğinde sanatçılara donanım ve canlı internet yayını kursları da sağladı. Bir milyondan fazla görüntüleme alan bu canlı etkinlikler başarılı oldukları için bu yıl da devam ediyor. Şirket yeni #SennheiserSessions adı altında sosyal ağlar üzerinde canlı müziği desteklemeye devam etmeye karar verdi.
Öğrenme zamanı
Zor zamanlardan geçsek de birbirimizden öğrenmeye ve öğretmeye asla son vermemeliyiz. Sennheiser #DontStopTheEducation kampanyasıyla katılımcıların ünlü ses mühendisleriyle, teknik uzmanlarla ve turne yöneticileriyle konuşabildikleri bir dizi sanal seminer düzenledi. Bu dijital konuşmalar teknolojik bilgileri tazelemek, taraflar arasında iletişim kurmak ve başka türlü kişisel iletişim kurmanın zor olduğu profesyonel rol modelleriyle fikir alışverişi yapmak için büyük bir fırsat sundu. Ve elbette, bazı önemli müzik ve tiyatro yapımlarının sahne arkasına bakma şansı da yarattı.
Geleceği şekillendirme zamanı
Gittikçe daha fazla müziğin evden yüksek kaliteli hi-fi donanımlarla internetten yayınlanmasıyla, seste gerçekmiş gibi üç boyutlu uzamsallığın önemi büyük ölçüde arttı. Yakında YouTube’da fenomen olan 8D müzik, sekiz farklı yönden ses bileşenlerini simüle ediyor.
Bu tip düz simülasyonun dışında, Goose grubu Sennheiser ve Belgian University of Applied Sciences ile birlikte 360 derece sesli gerçek bir “el yapımı” müzik parçası yapmaya karar verdi: Sarmalayan (immersive) bir miks olarak Synrise şarkısını yeniden kaydetmek için AMBEO 3D sesi kullanıldı. Goose grubunun elemanları gerçek canlı atmosferi sevdiler ve hayranlarına evlerinin salonlarından gerçekten üç boyutlu ve canlı deneyimi mümkün olduğunda gerçekçi yansıtan bir konser hediye ettiler.
Müzik her zamankinden çok yönlü olarak geri dönüyor
Tüm dünyadan birçok ülke, canlı etkinlik ve müzik mekanlarına geri dönüş için var gücüyle çalışıyor.
Live Nation kısa süre önce 2022 yılı için 2019 kadar çok canlı gösteri yapacağını duyurdu. Sektörde bilgi sahibi olanlar, organizatörlerin birçoğunun son birkaç ayda bulunanların avantajlarından yararlanacaklarını ve canlı deneyimleri sanal olarak tüm dünyadan insanlara da sunacaklarını tahmin ediyorlar. Uzun bir sessizlikten sonra bu şekilde müzik daha da küresel, erişilebilir ve çok yönlü hale gelebilir.
Sennheiser ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 293 37 50 numaralı telefondan Metan’ı arayabilirsiniz.