Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Maceracı Film Yapımcısı Renan Öztürk, Teradek RT Lens Denetleyiciyi Kosta Rika’ya Götürdü
Maceracı Film Yapımcısı Renan Öztürk, Teradek RT Lens Denetleyiciyi Kosta Rika’ya Götürdü
22.10.2021 16:35

Dünyanın en etkileyici manzaralarından bazıları dik bir kayalığın ortasından görülebiliyor. Orada olmayan bizlere aynı baş döndürücü panoramayı yaşatmak için hem yaşamsal güvenlik donanımının hem de kameraların güvenilir olmaları gerekiyor. Gezegenin en dik tırmanış zorluklarından bazılarını deneyimleyen Renan Öztürk için bu tanıdık bir durum.

Öztürk; güney batı Colorado’daki Expedition Studios adlı yapım şirketini işletiyor ve uzak, zorlu yerler alanında uzman. Kosta Rika’nın kumsalları daha önce Himalayalar ve Çad çöllerinde yaşadıklarına göre daha rahat görünebilir, ama ünlü bir bira markası için çektiği son reklamda işler beklendiği gibi gitmedi. Öztürk açıkladı: “Çekim güneş altında neşeli geçecek gibiydi. Fakat Kosta Rika’nın son yıllarda yaşadığı en kötü hava koşullarından birine maruz kaldık. Sürekli, bir donanımın katilleri olan kesintisiz yağmur, tuzlu su ve kumla uğraştık.

Dağların tepelerinde, yüksek rakımlarda ve aşırı koşullarda küçük ve hafif donanımlarla çalışmayı seviyoruz. En baştan itibaren SmallHD ve Teradek kitinden çok iyi sonuçlar aldık. Hepsinin birlikte nasıl çalıştıklarını ve gittikçe iyiye gittiğini gördüm.

Kosta Rika’da Öztürk ve ekibi Teradek Bolt 3000 ile birlikte SmallHD 703 Bolt kullandı. Bu donanım ekranla Bolt alıcıyı, Teradek TR lens denetim sistemiyle eksiksiz haberleşen tek bir birim içerisinde bir araya getiriyor.

RED Monstro merkezinde şekillenen bir kamera sistemiyle çekim yapan Öztürk, güçlü MOTR.X ve küçük boyutlu MK3.1 motorların yanı sıra MDR.X lens denetim alıcısını kullandı: “MK3.1 motorun cazip yanlarından birisi, boyutu. Çok küçük ve hafif olduğu için bir gimbalın üzerinde hiç sorun yaratmıyor.” 

BU arada daha büyük olan MOTR.X kabloları papatya zinciri (daisy-chain) şeklinde seri bağlamaya ve kurulumları küçük tutmaya imkân veriyor. Bir motoru sonrakine bağlamak, TOF.1 mesafe algılayıcısını bağlamak için boş portlar bırakıyor. Bu birleşik sistem fark edilemeyecek kadar mikro ayarlar yapma yeteneğiyle, görülebilir düzeltmeler olmayan, mükemmel odağı koruyor. 

Fakat bazı koşullarda sadece birinci kamera asistanının (focus puller) deneyimli elleri işi görebilir ve Teradek’in SmallHD ile bütünleşmesi önem kazanır. Öztürk de bu durumu onaylıyor: “Sette CTRL.3 el ünitesini kullandık ve ekran üzeri bindirmeler yapabilme yeteneği çok yardımcı oldu. Normalde yaptığınız gibi gözlerinizi sahneden ekrana, ardından aşağıdaki denetleyiciye yöneltmek, yani üç farklı yer arasında dolaştırmak zorunda değilsiniz. Sürekli değişen ortamlarda zorlu çekimleri gerçekleştirirken teknik açıdan fark yaratıyor.

Kumsalın kumu ve tuz dolu okyanusun damlacıkları yetmiyormuş gibi, uğursuz gri bulutlar toplanarak ekibi ve donanımı yağmur altında bıraktı, her ikisinin de gün boyunca birçok kez kurulanması gerekti. Teradek RT hava koşullarından etkilenmedi ve sık lens değişimlerini kolaylaştırdı. Öztürk bilgi verdi: “Ucuz sistemler özellikler açısından oldukça sınırlılar. Lens eşleşmeleri arasında hızla değişiklik yapabilmek, hızlı ve verimli hareket etmek için şart. Dahası, lens eşleşmelerini kaydetme ve mobil uygulamayı kullanarak denetleyiciler arasında taşıma yeteneği, Teradek RT denetleyiciye özgü bir özellik. Hazırlık sırasında çok zaman kazandırıyor.

Öztürk sözlerini şöyle tamamladı: “Hollywood setleri için üretilmiş araçları alıp, tasarımcıların ve üreticilerin tahmin etmedikleri yerlerde, zorlu doğa ortamlarında kullanmakla tanınıyoruz. Koşullar ne olursa olsun bu tanınırlık anahtarımız olmaya devam ediyor. Tüm bu donanım altın standart haline geldiği için herkes aynı dili konuşuyor ve her şey birlikte çalışıyor. Evet, donanımımız zorlu olabilir ve bu çekim de bir istisna değildi, ama her şey çok başarılı bir şekilde dayandı. Bunlar güçlü araçlar.