Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > En Yeni Intel SDM (Smart Display Module) Platformu, Ekranlar İçin Sinyal İşleme Çıtasını Yükseltiyor
En Yeni Intel SDM (Smart Display Module) Platformu, Ekranlar İçin Sinyal İşleme Çıtasını Yükseltiyor
20.12.2021 11:40

Kaynak / Thomas Tang / Başkan, Apantac / Çeviri: İhsan Atak


Bu makale boyunca, Intel Akıllı Ekran Modülü (SDM) platformunu temel alan SDM arabirimlerinden yararlanmanın, görüntüleme ve video duvarı tasarımına ve kurulumlarına yaklaşım biçimini nasıl değiştirebileceğini tartışacağız. Örneğin: Farklı sinyal ve format türlerini destekleyen daha küçük, daha temiz ekran ve video duvarı kurulumları için SDM kartlarından nasıl yararlanabilirsiniz, daha düşük maliyetler ve daha az olası arıza noktası için kablolamayı ve harici güç kaynaklarını nasıl azaltabilirsiniz ve bu yaklaşımdan en çok yararlanan kullanım senaryolarının türleri neler olabilir? Dijital devrim, içeriğin video kameralar ve cep telefonları ile daha kaliteli ve daha tam özellikli, ancak aynı zamanda önceki modellere göre nispeten daha ucuz üretilmesini ve elde edilmesini sağladı. Facebook'a gidin ve haber akışınızda gezinin, göreceksiniz ki, üzerindeki gönderilerin çoğunun video olma ihtimali oldukça yüksektir. Yalnızca Facebook'ta günde 8 milyar gibi şaşırtıcı bir şekilde video görüntüleniyor. Şirketler ve kamusal alanlar, genel kamuoyunda yankı uyandıran mesajları aktarmanın en iyi yolu olarak video kullanımını da yakaladılar.

Videonun bir iletişim ve eğlence aracı olarak benzeri görülmemiş şekilde benimsenmesi, izleyici tüketiminde büyük bir büyümeyi ve bu etkileyici görüntüleri - sayısız ekran boyutu ve konfigürasyonunda - kendi boyutlarında oluşturabilen çok daha güçlü çok formatlı sinyal işleme ekranlarına olan ihtiyacın artmasını teşvik etti. Gerçekten de, yol kenarındaki reklam panolarından okullara, büyük sanat müzelerine ve benzeri her yere kadar, dijital video görüntüleri günlük hayatımızın bir parçası haline geldi . Video ekranları reklam ve kamu hizmeti bilgilerini sayısız yaratıcı yolla sunuyor. Pazarlamacılar için, trafik sıkışıklığı ve daha uzun yolculuklar için, dijital tabela platformları için mükemmel fırsatlar sunar ve bu da yine daha fazla görsel ekran ihtiyacını doğurur. Yayıncılar ve A/V sahneleme şirketleri, yaratıcı dijital tabelalar ve etkileyici video duvar ekranları ile mümkün olanın sınırlarını zorlamaya devam ederken, gerekli ekranların ve sinyal dönüştürme arayüzlerinin tedarikçileri, görüntüleme biçimleri ve ağ bağlantılı iş akışlarını geliştirmek, en son yüksek çözünürlüğü barındırmak için Ar-Ge'lerini önemli ölçüde büyütmek zorunda kaldılar. 

Bir yayın prodüksiyonu ve ana kontrol ortamında, tesisler pahalı 12G SDI ekranları kullanmak yerine, programları ve önizleme monitörleri için 12G SDI çıkış terminal cihazı ile daha ucuz SDM özellikli bir ekran kullanabilir. Bu son teknoloji tesislerin artık her zamankinden daha fazla kaynağı işlemesi gerekiyor, bu nedenle burada da daha fazla ekrana ihtiyaç var. Bir proAV kurulumunda kaynak ve ekran arasındaki mesafe ve dağıtım ve tekrar yöntemi bazen zorlayıcı olabilir. Bir videoduvarı, projektör ekranı, dijital tabela ile, entegratör, ekstra kablolama ve güç kaynağı gerektiren her ekranın arkasına fiziksel bir alıcı yerleştirmek zorunda kalmadan, SDVoE veya HDBaseT aracılığıyla HDMI sinyallerini uzun mesafelerde ekranlara gönderebilir. Bu, ek arıza noktalarını ortadan kaldırır, böylece sistemin arızalar arasındaki ortalama süresini (MBTF) iyileştirir ve ayrıca sistem karmaşıklığını azaltarak ve daha fazla esneklik sunarak kurulumların kurulumunu ve bakımını çok kolaylaştırır.

Tüm bu endüstrilerin ve diğerlerinin ortak noktası, ticari kullanıma hazır (COTS) uygulamalara uyarlanmış uygun maliyetli sinyal işleme, sinyal genişletme ve işleme bileşenlerini içeren, düşük maliyetli ancak yüksek kaliteli ekranlara duyulan ihtiyaçtır. Bu, video gösterimlerine yönelik acil talebi karşılamaya ve kullanım durumlarını büyütmeye yardımcı olacaktır. Ancak asıl zorluk, aynı monitörde birden fazla formatı nasıl görüntüleyeceğiniz ve yayıncılık, havacılık ve diğer endüstrilerde yaygın olarak kullanılan çoklu görüntüleyici veya iç içe video uygulamalarında ekran alanından en iyi şekilde nasıl yararlanılacağıdır. Burası aynı zamanda en iyi sinyal işleme arayüzlerinin devreye girdiği yerdir ve artık ürün serilerimizde bu çağrıya cevap veren çeşitli yeni dahili işleme türleri bulunmaktadır.

Burada Apantac'ta, örneğin bir HDMI monitörde bir SDI sinyalini görüntülemek için en iyi ve en ekonomik arabirimleri bulmak için sürekli olarak farklı referans tasarımları ve işleme platformları deniyoruz. Bunu yaptığımızda, müşterilere tesislerinde düşük maliyetli COTS ekranları kullanma ve bütçe taleplerini karşılama olanağı sağlayabiliriz. Altera Corporation, 2008 yılında FPGA'ları için VIP Suite'i (Video Görüntü İşleme) ilk kez piyasaya sürdüğünde, Apantac bu teknolojiyi benimseyen bir şirketti. Intel, 2015 yılında Altera'yı satın aldığında, Apantac Intel'in çok yakın bir ortağı oldu ve kısa süre sonra Intel Gold düzeyinde bir ortak oldu. Bir Intel Altın Düzey IOT Çözümleri Ortağı olarak Apantac, dahili FPGA işlemeye sahip birkaç Intel SDM modülü kullanmıştır.

Intel SDM yalnızca alan ve iş yükünün ekranla entegre olduğu şık bir tasarım değil, aynı zamanda modülün performansını optimize etmek için güç kullanımı ve sıcaklık gibi bilgiler hakkında ekranla iletişim kurmasını sağlar. Bununla birlikte, 1920x1200 HD çözünürlük sınırlaması taşıyan SDM için OPS'yi (Açık Takılabilir Spesifikasyon) üretimlerimiz de devam etmekte ve yüzlerce ürünümüz hala çalışmaya devam etmektedir. OPS HD ve FHD görüntülerde oldukça üretken olduğundan, onu desteklemeye devam edeceğiz. Evrim, 2017'den önce, pazarın geliştirme maliyetlerini ölçeklendirmek ve azaltmak için modülerleştirme ve standardizasyona doğru hareket etmeye Açık Takılabilir Spesifikasyonlar (OPS) ile başladı. Intel'in sağladığı özellikler: Intel işlemcilerin en üstünü destekleyen OPS, OPS-C, OPS-C+, OPS-mini ve OPS+’dır.

Daha fazla teknoloji liderliği sağlamak ve daha sıkı standardizasyonu karşılamak için Intel, 2017'de SDM-L ve SDM-S ile Intel SDM'yi, Intel Platformu ve ürünleriyle ilgili spesifikasyonları piyasaya sürdü. Bu, pazara özellikle ekosistem ortaklarına birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlar. Artık PC'lere ek olarak SDM kullanımı, 12G SDI, HDBaseT, SDVOE ve NDI gibi daha fazla arabirimi destekleyecek şekilde genişletildi. Kredi kartı büyüklüğündeki SDM-S, düz panel ekranlarda olumlu talep aldı ve SMART projektörlerde de kullanım kolaylığı yaratabileceğini araştırdı. SDM, AV pazarında gün geçtikçe güçleniyor. Hızla büyüyen LED video duvar pazarını daha derinden keşfetme fırsatları da var. Apantac SDM serisi ürünler bu zorluğun üstesinden gelmek üzere tasarımlanmış ve ekranlarla RGB 4:4:4 arabiriminde 60Hz ile gerçek 4K/UHD'yi destekleyebilecek 4K/UHD düşünülerek üretilmiştir. Apantac SDM modülleri, 12G SDI, yüksek bant genişliği NDI, HDBaseT ve SDVoE'yi destekler.

SDM'nin avantajları, minimum yer kaplaması ve maksimum esneklik sağlamasıdır. Tasarım, kullanıcıların bir formatı destekleyen bir modülü diğerine kolayca değiştirmesine veya ekranı değiştirip aynı modülü tutmasına olanak tanır. Bu, ürün envanterini tutması gereken ve aynı zamanda bir dijital bilgi ekranı sisteminin karmaşıklığını azaltmaya yardımcı olan kiralama ve canlı etkinlik düzenleme şirketleri için çok çekici olmuştur. Mevcut küresel bileşen sıkıntısı ile Intel'in SDM platformuyla ilgili sevdiğimiz diğer şey, endüstri standardı, yüksek hızlı PCIe konektörünü kullanması, OPS'nin ise tescilli bir konektör kullanmasıdır. PCIe, milyonlarca PC'de ve diğer görüntüleme cihazlarında bulunur, bu nedenle bileşenlerin müşteriler tarafından edinilmesi ve bizim için üretimi daha uygun maliyetli hale getirmemiz kolaydır.

Apantac; en son teknolojiyi en kaliteli, en zengin özelliklere sahip ve uygun maliyetli ürünlerle müşterilerine sunmaktan gurur duyar. 180'den fazla üründen oluşan ürün portföyümüze SDM ailesinin eklenmesi memnuniyetle karşılandı. Önümüzdeki iki yıl için tam bir SDM ürünleri yol haritası var. Bu ürünlere örnek olarak tally (GPI ve TSL), UMD, ses ölçerler ve ayrıca kapalı altyazı (closed caption) kod çözme, 12G SDI çoklu görüntüleyiciler, NDI çoklu görüntüleyiciler, IP üzerinden AV ve nihayetinde ST-2110 kod çözücüler ile yayın kalitesinde 12G SDI SDM arabirimleri gösterilebilir. Benzer bir işlevi yerine getiren ancak 1080p'de ulaşabilen OPS standardından evrimleşen SDM 8K'ya kadar çözünürlüğü destekler.

SDM (Smart Display Module) modül kullanımını destekleyen monitör üreticileri şunlar: Sharp/NEC, Panasonic, IIYAMA, vessel, AG Neovo, Dynascan ve diğerleri.

En Çok Okunanlar
Dergi