Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Ülkemizde Makyaja Ödül Verilen Tek Uluslararası Kısa Film Festivali: 8. Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali
Ülkemizde Makyaja Ödül Verilen Tek Uluslararası Kısa Film Festivali: 8. Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali
20.12.2021 11:52

Oyuncunun karakter yaratımında en büyük destekçilerinden makyaj alanında ülkemizde ödül değerlendirmesi yapılan tek uluslararası festival Uşak’ta gerçekleştiriliyor.

Genel koordinatörlüğünü Prof. Dr. Murat Sezgin ve Dr. Onur Keşaplı’nın üstlendiği, İletişim Topluluğu öğrencilerinin emekleriyle gerçekleştirilen festivalde ulusal ve uluslararası filmler, öğrenci filmleri gibi farklı kategorilerde değerlendirme yapılmaktadır. Festival dördüncü yılında, 2016’da aldığı karar doğrultusunda, ön elemeyi geçen tüm filmlere telif ödeyerek ulusal çapta bir ilke imza atmıştır. İki yarışmada verilen toplam 11 ödülde sinemanın görüntü, sanat, kurgu, oyunculuk, senaryo, makyaj gibi alt başlıklarına da yer veren festival, bu noktada ve telif ödemesinde diğer festivallere öncülük etmiştir.

Beşinci yılında ilk kez uluslararası ölçeğe taşınan Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, beş aylık çağrı süresinde 116 ülkeden 3300 film başvurusu alarak kent ve üniversite tarihinin, dış ülkeler bazında en geniş katılımlı etkinliği olurken, 2018 yılı itibarıyla Türkiye kısa film festivalleri tarihinde de en fazla yapıtın yarıştığı festival olma onuruna erişmiştir. Uluslararası konuklarının da katılımıyla başarıyla tamamlanan festivalin ardından başvuru sayısını daha da arttırmanın yanı sıra, Cannes, Berlin, Venedik, Locarno, Toronto, Sundance gibi seçkin festivaller ile Oscar’ların dağıtıldığı Akademi Ödülleri’nde yer alan sanatçıların tercihi halini alan Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, dünyanın en iyilerinin yarıştığı bir adres hüviyetine bürünmüştür. Ara Seçici Kurul gibi bir diğer ilk ile, yarışmalı bölümlerinde Cannes ve Oscar modellerini birleştiren ve pek çok yabancı filmin Asya ve Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapan festival, Türkiye’de pek çok kurumun değerlendirmesi neticesinde ülkenin en iyi ve ideal kısa film festivali olarak gösterilmektedir. Festival, 2018 ve 2019’da Kısa Film Yönetmenleri Derneği tarafından, derneğin festival kıstaslarının tamamını karşılayan yegâne festival olarak “Altın Festival” ödülüne, aynı yıllarda Türkiye’nin önde gelen sinema platformlarından Kamera Arkası derecelendirmelerine göre ise “A Sınıfı Festival” unvanıyla ödüllendirilmiştir.

Makyaj alanında sunum ve atölye çalışmasının da gerçekleştirildiği festivalde, bu sene 114 ülke ve 3581 film yer almıştır. Makyaj ödülü bu sene Yönetmenliğini Merve Bozcu, Yapımcılığını Aycan Aluçlu, Senaryosunu Merve Bozcu, Görüntü Yönetmenliğini Kağan Kerimoğlu, Sanat Yönetmenliğini Yunus İnce, Müziklerini Batuhan Yalaz, Ses Tasarımını Kerem Aktaş, Mehmet Arif Cengiz, Makyajını Çiğdem Uzundağ, Kurgusunu Hande Yıldırımer ve Merve Bozcu’nun gerçekleştirdiği “Plastik Rüya” filmine layık görülmüştür. Günümüzün yıllardan etkilenmeden, yaşlanma belirtilerini yok sayan, genç bir fiziksel görünüm hedefini anlatan filmde, botoks uygulaması sonucunda cildin verdiği alerjik reaksiyon sebebi ile karakterin uğradığı ruhsal ve fiziksel zararlar sergilenmektedir. “Güzel ve genç görünmenin” “daha fazla sevilmek ve beğenilmenin” temeli olduğu görüşü ile, aslında bilinçli oluşturulmuş bir pazarın hedefine yerleşmenin hikayesi. 

YAZAR HAKKINDA
Doç. M. Sevtap Aytuğ
Uşak Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Yeni Medya Bölümü
En Çok Okunanlar
Dergi