Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Günümüzde IP Üzerinden Ses Teknolojisi: Ses Toplama ve Dağıtımında Merkezi Mimari – 1
Günümüzde IP Üzerinden Ses Teknolojisi: Ses Toplama ve Dağıtımında Merkezi Mimari – 1
21.02.2022 16:44

Pandemiden önce bile, merkezileşme ve güçlendirme; radyo dünyasında yaygın bir konu haline gelmişti. Bunun nedenlerinden bazıları şunlardı:

1. Maliyet düşürme.

2. Daha fazla denetim, esneklik ve gelişmiş ağ güvenliği.

3. Radyo mühendisliği becerilerindeki eksiklikler.

Sonra pandemi geldi ve bu süreci hızlandırdı. Peki bundan sonra bizi neler bekliyor?

Ölçeklenebilirlik ve daha fazla uzaktan çalışma

Radyo camiasının büyük bir bölümünün uzun vadede evden uzaktan yayın yapmaya devam edeceğine şüphe yok. Pandemi sırasında güvenlik açısından bu bizi zorladı, ancak eski 'normal'e geri dönmemiz pek olası değil. İstasyon sahipleri geniş bir ölçekte uzaktan yayıncılığın sadece mümkün olduğunu değil, istasyona yapılan uzun gidiş-gelişleri ortadan kaldırmak gibi verimlilikler yarattığı için birçok durumda tercih edilir olduğunu da çabucak keşfettiler. Ayrıca, birçok spiker ve personel, uzaktan yayıncılığın sunduğu esnekliği benimsedi ve evden veya "gösteri onları nereye götürürse götürsün" oradan yayın yapmaya devam edecek.

Sonuç olarak, ölçeklenebilir, yüksek kapasiteli AoIP çözümlerini kullanarak yayına her yerden yeni  katılımcılar katma esnekliği zorunlu olmaya devam edecek. Radyo yayıncıları ayrıca pandemi sırasında evlerde bulunan geçici kurulumların yerine daha kaliteli uzaktan kurulumlar kurmak isteyecektir.

Merkezileştirme sayesinde daha fazla denetim ve yüksek güvenlik 

Merkezi yayın tesislerine ve içerik dağıtımına geçiş, ses kodeklerinin daha fazlasını yapmasını veya AoIP dünyasında dedikleri gibi daha yüksek yoğunluğa sahip olmasını gerektirir. Radyo istasyonu operasyonları bir araya getirilip güçlenmeye devam ettikçe, içerikler daha az sayıda yerden teslim edilecek, bu nedenle kodekler genellikle daha fazla kanal gerektirecektir.

Radyo ağı kaynaklarının merkezileştirilmesi, ağ altyapısı üzerinde daha fazla denetim sağlar. Farklı konumlardaki donanımı güncellemek, yükseltmek ve bakımını yapmak için geniş mesafeler kat etmek yerine, aynı yerde bulunan ekipmanın bakımını yapmak çok daha kolaydır. Bulut tabanlı altyapıların ve uzaktan yazılım çözümlerinin hızlanan gelişimi, mühendislerin ekipmanı uzaktan yapılandırmasına ve kontrol etmesine olanak tanıyan arabirimler geliştirilmesini sağladı.

Bir araya getirilen kaynaklar istasyonlar arasında daha kolay paylaşıldığı için, merkezileştirme başka verimlilikler de yaratıyor. Örneğin, istasyonlar 16 kanallı bir Gateway kod çözücüsünde bir kanal alt grubunu bir istasyona; ve başka bir kanal alt grubunu diğer bir istasyona tahsis edebilir. İstasyonlar bağımsız olarak çalıştırılsa da, maliyetleri azaltmak için kritik yayın altyapısı paylaşılabilir.

Ağ güvenliği açısından, merkezi ekipmanın güvenliğini sağlamak, birçok dağınık noktanın güvenliğini sağlamaktan çok daha kolaydır. Ülke çapında dağıtılmış noktaların güvenliğini sağlamak lojistik olarak daha fazla çaba gerektirir ve bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği daha fazla potansiyel giriş noktası olur.

Stüdyolar küçülecek mi yok mu olacak?

Medya varlıklarının daha fazla bir araya getirilmelerine yönelik eğilim, ana stüdyonun büyüklüğü ve yapısı üzerinde derin bir etkiye sahip olacaktır. Ana stüdyoların önemli ölçüde daha küçük olacağı ve aygıt rafı alanı gereksinimlerini azaltmak ve uzaktan katkılara daha fazla destek sağlamak için daha yüksek kapasiteli donanım ve bulut tabanlı çözümlerin bir karışımına sahip olacağı, giderek daha belirgin hale geliyor. Daha az yer kaplayan stüdyolar, daha fazla uzak ekipman için kaynakları serbest bırakacak, ancak stüdyoların tamamen ortadan kaldırılmasına muhtemelen hala çok yol var. Önemli pazarlarda fiziksel bir istasyon varlığına sahip olmak, çoğu büyük radyo ağı için hala önemli.

Radyo yayıncılığında hem donanım hem yazılım içeren bütünleşik çözümler.

Yazılım, yayın mühendisliğinin geleceği mi?

İstasyon donanımlarının yerini tamamen yazılım çözümlerinin alıp almayacağı konusunda da çok konuşuldu. Stüdyo tarafında, donanımı değiştirmek için daha fazla yazılım entegre ediliyor. Bununla birlikte, yazılımların cihaz yönetiminin komuta ve kontrol alanına zaten hakim olmasıyla birlikte, donanım ve yazılım çözümlerinin bir karışımının öngörülebilir gelecekte devam etmesi muhtemel.

Uzak uçta, hızlı uzaktan yayınlar ve haberlere toplanan katkılar, normal telefon görüşmelerine kıyasla kaliteyi artıran uygulamalar ve yazılım uygulamalarıyla geliştirildi. Ancak, ağ programlarını stüdyodan uzun süre uzakta yayınlarken, sağlam bir kodek çözümü tercih edilir. Tercih edilen çözümler, birden çok hücresel veya kablolu arabirimi bağlayabilenler ve paket kaybını önlemek için birden çok yedekli IP akışı sağlayabilenler.

Özetlemek gerekirse, gelecekteki stüdyo tasarımları aşağıdakileri sağlayan donanım ve yazılım çözümlerinin bir karışımını içerecektir:

  • Entegre seçenekler.
  • Tamamen uzaktan kumanda.
  • Esneklik ve ölçeklenebilirlik.

Maliyette azalmalar devam edecek

Maliyet düşürmeye yönelik amansız arayış kuşkusuz devam edecek. Merkezi tesisler, kaynakların paylaşımı yoluyla verimlilik yaratıyor ve birçok büyük radyo ağı da son zamanlarda işgücünü küçültmüştür. Bu, spikerler de dahil olmak üzere bir dizi mesleği etkiledi. Yapay zeka (AI), programlama, medya izleme, reklam doğrulama ve transkripsiyon dahil olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanılmakta. Bu sadece bir başlangıç gibi görünüyor ve zamanla daha fazla AI hizmeti ortaya çıkacak.

Bununla birlikte, yerel pazar varlığını sürdürmenin de önemli bir faydası var ve bu, radyo programlamanın önemli bir parçası olmaya devam edecek. Bunu en iyi şekilde yapan şirketler, izleyici kitlesi  ve reklam geliri avantajlarından yararlanacak.

MCR: Her radyo ve TV ağının beyni

Bugünün stüdyoları ilk bakışta geçmiş yıllardan çok farklı değil. Her şey tanıdık geliyor; bir mikrofon, miks masası ve bir duvar saati göreceksiniz. Konsolun veya master kontrol (MCR) masasının ve aygıt raflarının ayrıntısına girene dek, dönüşümsel değişimin kanıtını bulamazsınız. Tüm ses kaynakları, karmakarışık bakır kablolar  yerine tek bir Ethernet kablosu üzerinden taşınır.

Analog ve TDM (dijital) stüdyo ağları dünyasından, yüzlerce kablonun Krone blokları üzerinde MCR'de sonlandırıldığı bir dünyadan, en son BT altyapısından yararlanan merkezi bir IP üzerinden ses ağına.

Henüz tamamen AoIP tabanlı işlemlere geçiş yapmak için çok sayıda stüdyo var ve çok çeşitli tescilli ve açık standartlı teknolojiler mevcut. Aşağıdaki bölüm, bir dizi AoIP protokolünün yanı sıra geleneksel analog ve AES3 I/O'ları ile birlikte çalışabilirlik sağlayan Tieline'ın en son kodeklerini açıklıyor.

Peki bu neden önemli? Farklı IP protokollerini destekleyen satıcılardan alınan yazılım ve donanımların entegrasyonu sırasında seçenekleri genişletmek ve iş akışlarını kolaylaştırmak için.

Uzun yıllar boyunca zorlu uzak yayın ortamlarında IP akış stratejilerini iyileştirip mükemmelleştirdikten sonra, Tieline, sıkıştırılmamış stüdyo AoIP akışlarını, günümüzün yayın tesisi içinde gelen sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış uzak IP akışlarıyla entegre etmek için liderlik ediyor.

Esnek AoIP seçenekleri sunan Gateway

Gateway ve Gateway 4, Tieline'ın en yeni kodekleri. Bunlar genellikle, yayın tesisi, diğer stüdyolar (stüdyolar arası bağlantılar), prodüksiyon tesisleri ve canlı etkinlikleri içerebilen geniş alan ağı (WAN) düğümleri arasında köprü oluşturan IP ağlarındaki "uç" cihazlar. Yayın mühendisleri, birden fazla teknolojik standardı aşabilen ve LAN'lar, WAN'lar ve genel internet üzerinden geçiş yapabilen AoIP cihazları ararlar; bnlar kolay izleme ve kontrole sahip bir tür ağ geçitleridir. Bu neden bu kadar önemli? Karşılıklı çalışma uyumluluğu, IP ses akışlarını bir dizi kaynaktan yayın tesisine entegre ederken daha fazla esneklik sağlar.

Karşılıklı çalışma uyumluluğu AoIP iş akışlarını iyileştirir

Gateway ve Gateway 4 kodekleri, ses aktarımı için AES67 ve SMPTE ST 2110-30 ile uyumlular. Bu standartlar, sıkıştırılmamış PCM seslerin yayın tesisi içerisinde taşınması için bir çerçeve yapısı sağlar. AES67 ve ST 2110-30 standartları, akış başına ses kanalı sayısını, kodlama biçimini, örnek başına bit sayısını, örnekleme frekansını ve bir paketteki örnek sayısını yapılandırmak için SDP (Session Description Protocol) protokolünü destekler.

Tieline kodekleri, bu standartları destekleyen üreticilerin ekipmanları arasında AES67 ve ST 2110-30 uyumlu dijital ses akışı sağlar. Ayrıca opsiyonel olarak satın alınabilen bir WheatNet-IP kartının kurulumunu da desteklerler. Bu, WheatNet-IP gibi tescilli AoIP protokollerini kullanan bir dizi ekipman ile RAVENNA, AES67 ve ST 2110-30'u destekleyen cihazlar arasında ses yönlendirmek için esnek bir platform sağlar.

Stüdyolar WheatNet-IP, Livewire+ veya Dante gibi AoIP protokollerini kullanarak ekipman kursalar bile, gerçek dünyada çalışan yayın mühendisleri genellikle farklı satıcılardan alınan aygıtlar arasında bağlantı kurma ve akış yapabilmeye gereksinim duyarlar. Burada TV dünyasındakiler için AES67, RAVENNA ve ST 2110-30, Dante ve Livewire+ gibi tescilli protokollerle yüksek derecede birlikte çalışabilme uyumluluğu sağlarlar  (AES67 uyumluluk modunda).

Gateway IP kodek çeşitli AoIP protokolleriyle bağlantıyı destekler.

Kolay IP akışı bulma ve reklam

AES67 ve ST 2110-30 yalnızca akış aktarımı, paket kurulumu ve senkronizasyon (zamanlama) ile ilgilenir. Bulma ile ilgili hiçbir şey zorunlu değil. Tieline, satın alındığında doğrudan bir WheatNet-IP ağı ile arayüz oluşturmak için isteğe bağlı WheatNet-IP kartları sunar. Codec bileşenleri daha sonra Blade’ler olarak görünür ve Wheatstone'un Navigator yazılımını kullanarak akış bulmayı, reklamı ve kontrolü sorunsuz bir şekilde destekler. Akış bulma ve reklam için başka seçenekler de var.

NMOS, RAVENNA ve Ember+ ile birlikte çalışma uyumluluğu

Gateway ve Gateway 4 kodekleri, ST 2110 AoIP akışı için keşif, kayıt ve nihayetinde kontrol sağlayan AMWA NMOS standartları IS-04 ve IS-05 ile uyumlu. NMOS veri modelleri ve açık standart API'ler, istasyonlar ve ağlar boyunca ağ bağlantılı ekipmanlarla üst düzey birlikte çalışabilirlik ve kontrol sunar.

NMOS, zaman içinde farklı satıcılardan alınan IP cihazları arasında daha fazla işlev ve daha fazla birlikte çalışabilme uyumu sağlayacaktır. Ürünler arasında daha doğrudan birlikte çalışabilirlik, son kullanıcıların ve hizmet sağlayıcıların modernleştirilmiş yönetim ve kontrol seçenekleriyle daha iyi sistemler oluşturmasına olanak tanıdığı için önemli.

Dünya çapındaki birçok yayın ağı, akış keşfi ve reklam için RAVENNA'yı kullanır. RAVENNA'nın son entegrasyonu, Tieline kodeklerinin bu görevleri RAVENNA AoIP ağları üzerinden gerçekleştirmesine olanak tanıyor.

Mühendislik hedeflerine uyum sağlama

Tieline APAC/EMEA Satış Başkan Yardımcısı Charlie Gawley şunları söyledi: "POTS ve ISDN günlerinden beri, Tieline her zaman farklı üreticilerin ekipmanlarının birlikte çalışabilir olmasını savundu. IP akışı da bundan farklı değil ve bu nedenle Gateway farklı satıcılardan alınan cihazların sorunsuz bir şekilde bağlanmasına izin vererek iş akışlarını basitleştirmek için AES67, ST 2110-30, NMOS ve RAVENNA uyumlu."

Ağ Geçidi ve Ağ Geçidi 4, farklı satıcılardan alınan cihazları tek bir yazılım arayüzüne entegre etmek için tasarlanmış, açık bir şekilde kullanılabilen bir kontrol protokolü olan Ember+'ı da destekler. Tieline'ın NMOS ve Ember+ yetenekleri daha da gelişecek ve aygıt yazılımı  güncellemeleri yoluyla zamanla entegre olacaktır.

SIP ve faz ayarlı akış

Tüm Tieline kodek bileşenleri, EBU3326 (IP üzerinden ses toplama) ve EBU3347 (IP üzerinden interkom) SIP birlikte çalışabilirlik standartlarını destekler. Bu önemli protokoller, Tieline kodeklerinin Tieline olmayan cihazlara bağlanmasına izin verir. Ayrıca, bir Gateway kodek bileşeni, büyük spor etkinliklerinde birden fazla mekan arasında veya WAN'lar üzerinden konumlar arasında halka açık internet iletişim devreleri için SIP ana hat tabanlı bir ağ geçidi işlevi görebilir.

Çok kanallı ve surround ses akışı seçeneklerine olan talep de artıyor ve bir dizi esnek alternatif sağlamak için Gateway'de 8 kanala kadar dijital faz ayarlı çok kanallı ses destekleniyor. Seçilebilir opsiyonlar arasında 6 kanal (5.1 veya 6.0), 8 kanal (7.1 veya 8.0) ve 4 kanal faz ayarlı akışlar bulunur.

Gawley sözlerine ekledi: "Yayın zinciri boyunca ekipman sağlayan çok sayıda kullanım durumu, IP protokolü ve satıcılar ile müşterilerimiz bize daha azıyla daha fazlasını yapmak istediklerini söylüyorlar. Başka bir deyişle, daha az kutu, daha az alan, daha düşük güç tüketimi ve daha fazla işlevsellik. Esneklik ve birlikte çalışabilirlik ileride çok önemli olacak.


Devam edecek...


Kaynak: Tieline


ETİKETLER
En Çok Okunanlar
Dergi