Medya üretimi sektöründe birçok reklam ajansı ve yapım şirketi hazırlayacakları marka, ürün ve hizmetin reklam veya tanıtım filmi için reklam sloganları düşünürler. Düşünürler düşünmesine de marka, ürün ve hizmete en doğru slogan nasıl bulunacak? Bu sloganı hangi yetkili merci onaylayacak? “Tamam bu slogan bu markaya, firmaya uygundur” sözünü en son kim söyleyecek. Hikâyenin en zor kısımlarından birisi tam da burası.
Foto © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon
Reklam ajanslarının, yapım şirketleri bünyesinde istihdam ettikleri reklam metin yazarları, bu iş için biçilmiş kaftanlar gibidir. Metin yazarları daha önce birçok projeye fikir ürettiklerinden bu işin uzmanlarıdır. Marka, ürün ve hizmetin izleyici ve dinleyiciyle olan etkileşim raporlarından yola çıkarak uzmanlıklarını ispatlamışlardır. Slogan üretmede işin kilit noktalarından birisi marka, ürün ve hizmetle kurulan duygusal bağdır. Bu duygusal bağ firma sahipleri ve işi koordine eden kişiler tarafından kurulsa bile metin yazarlarının avantajı tecrübeleridir.
İyi bir reklam sloganı yazmak için gerekli olanlar listesi şöyle oluşuyor:
- Marka, ürün ve hizmeti için detaylı brief.
- Mümkünse sloganları onaylayacak ve müzakere edeceğiniz birkaç kişi.
- Marka, ürün ve hizmetin sektörünü iyi bilen bilirkişiler.
- Markanın, ürünün ve hizmetin sektöre rakip firmaların analizleri ve dünya piyasasında sektör araştırmaları.
- Ve işinde uzman bir metin yazarı.
Tüm bu saydıklarımız bir araya gelince marka, ürün ve hizmet için üretilecek reklam sloganlarının etkili olması kaçınılmazdır. Bir inşaat firması var ve bu firma yapmış olduğu toplu yaşam konutlarının satışına yönelik bir televizyon reklamı yapmayı düşünüyor. Alınan brief şu şekilde: İstanbul Avrupa yakasında, şehir gürültüsünden uzak, ulaşım istasyonlarına yakın, modern bir mimariyle yapılmış. Bunun gibi bir brief genellikle şu sloganları akla getirir. “Şehrin ortasında şehir gürültüsünden uzak huzurlu bir yaşam başlıyor”, “Modern mimariyle mutlu yarınlar” gibi. İnşaat sektöründe kullanılan anahtar kelimelere dikkat edelim. Modern mimari, huzur, yaşam gibi… Sektördeki rakiplerinin sloganlarını takip eden bir metin yazarı medya üretimi sektörünü kısıtlı bir Türkçeyle boğar. Önemli olan güzel Türkçemizdeki kıyıda köşede kalmış o inanılmaz kelimelerden günlük yaşama katkıda bulunmamız ve metinlerimizi bu yönde oluşturmamızdır. Sloganlardaki bu kısırlığı aşmanın yolu ancak Türkçeye iyice hâkim olmaktan geçmektedir. Bu anlamda metin yazarlarına büyük sorumluluk düşmektedir.
Foto © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon
Medyada etkisi altında kaldığımız reklamlar, yakın sloganları ve sözcükleri içermektedir. Reklam metin yazarları bu konuda farklı sloganlar üretmek adına dünya genelinde araştırma yapmalı, zengin Türkçemizden faydalanmalı diye düşünüyoruz.