Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Tarihi “The Tragedy of Macbeth” ARRI ile Canlı ve Modern Görünüm Kazandı
Tarihi “The Tragedy of Macbeth” ARRI ile Canlı ve Modern Görünüm Kazandı
24.02.2022 17:17

Dört asır önce sahnelenmek için yazılan “Macbeth’in Trajedisi” sinema tarihi boyunca beyaz perdeye taşındı. Ortaçağ atmosferi, cadılar ve cinayetle dolu ikonik hikâye şimdi Yönetmen Joel Coen tarafından yeniden anlatılıyor. Görüntü Yönetmeni Bruno Delbonnel ile birlikte çalışan Coen, Shakespeare’in eşsiz diline ve onu sunan oyuncuların yüzlerini vurgulayan işlemlere görsel bir yaklaşım geliştirdi. Dikkat dağıtan şeyleri ortadan kaldırmak için tasarlanan bu strateji, Los Angeles’ta Warner Bros’daki sahneler üzerine kurulmuş minimalist setlerde filme alınan karemsi ABD Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi formatında kadrajlanan siyah beyaz görüntüler yarattı.

Görüntü Yönetmeni Bruno Delbonnel ile çalışan Coen, Shakespeare’in eşsiz diline ve onu sunan oyuncuların yüzlerini vurgulayan işlemlere görsel bir yaklaşım geliştirdi.

Daha önce Coen Kardeşler ile “The Ballad of Buster Scruggs” ve “Inside Llewyn Davis” üzerinde çalışmış olan Delbonnel anlattı: “Siyah - beyaz doğası gereği soyut ve grafik bir hal alıyor. Bir sahnede mavi renk ortaya çıkarsa, Shakespeare’in sözlerini anlamak için gereken dikkati dağıtması daha olası. Bu mavi ton sadece grinin bir tonu olduğunda, yüzler daha belirgin olur. Akademi en boy oranında (1.37:1) çekim yapma kararı da her türlü süslemeyi kaybetme arzusundan geldi. Mekân içinde yakın çekimlerde, yüz sağda veya solda hiçbir şey olmadan kadrajlanır. Örneğin anamorfik ile her iki tarafta da hava kalır.

Oyuncu Denzel Washington.
Delbonnel, “Akademi en boy oranında (1.37:1) çekim yapma kararı, her türlü süslemeyi kaybetme arzusundan geldi” diyor.

Azaltılmış estetik, setleri, kostümleri ve aydınlatmayı da etkiledi. Delbonnel, “Sette hiç pratik yoktu, ara sıra geceleri dışında el lambası yoktu ve pencere yoktu” diyor. “Fikir sadece ışıkla sete şekil vermek ve çok basit yüzeylerde ışıkla soyutlama yaratmaktı.

Işık Şefi Mike Bauman ile Delbonnel, setler için yumuşak dolgu ışığı yarattı ve ön plandaki yüzleri çok daha sert, kontrastlı ışıkla aydınlattı. Ortaya çıkan görüntüler siyah beyaz olacağından renk sıcaklığı önemli bir endişe kaynağı değildi.

Delbonnel, zengin ARRIRAW dosya formatında yakalanan görüntüleri ARRI ALEXA LF ve Cooke lensleriyle çekti. Setteki monitörler, kamera sensörü tüm renk bilgilerini yakalamasına rağmen görüntüleri siyah beyaz olarak gösteriyordu. Neredeyse hiçbir zaman 800 ISO’nun ötesine geçmedi ve genellikle 500’de kaldı.

Oyuncu Frances McDormand.
Işık Şefi Mike Bauman ile Delbonnel, setler için yumuşak dolgu ışığı yarattı ve ön plandaki yüzleri çok daha sert, kontrastlı ışıkla aydınlattı.

Delbonnel şunları söyledi: “Eski moda bir fotoğrafçılık tarzını yeniden yaratmakla ilgilenmedim ve diğer siyah beyaz filmleri referans almak istemedim. Birçok yönden çok net ve modern bir şey istedim. Cildi gördüğünüzde, bir varlığı hissedersiniz. Bu nedenle, ALEXA LF benim için mükemmeldi çünkü net 4K görüntüler veriyor. LF kamera ve Cooke lensleri mükemmel bir kombinasyondu.

Delbonnel, en az 25 yıl geçmişte kalmış bir istisna dışında, ARRI kameralarıyla çekim yaptığı için kendisini “ARRI insanı” olarak adlandırıyor: “ARRICAM vizörü muhtemelen şimdiye kadarkilerin en iyisiydi. Daha iyisi yok. Vizörden ışık aldığımda, doğru bir görüntü görmem gerekiyor. Dijital ile ARRI renk bilimi harika; bana mükemmel uyuyor. ARRIRAW ile görüntüler saf bir negatif film gibi. Daha iyi bir şey yok. İhtiyacınız olan tüm bilgilere sahipsiniz ve görseli daha sonra, post prodüksiyonda istediğiniz kadar değiştirebilirsiniz.

Oyuncular: Denzel Washington ve Frances McDormand
Delbonnel, “Eski moda bir fotoğrafçılık tarzını yeniden yaratmakla ilgilenmedim ve diğer siyah beyaz filmleri referans almak istemedim” diyor.

“Macbeth Trajedisi” ilk kez Eylül 2021’de New York Film Festivali’nde gösterildi ve 14 Ocak 2022’den itibaren Apple TV+’da yayınlanıyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, Delbonnel filmin tamamlanmış halini görmediğini söylüyor: “Yaptığım filmleri izlemiyorum çünkü tüm hatalarımı ve daha iyi yapabileceğimin yolları görüyorum. Beni mutlu eden şey, Joel’in bunun harika olduğunu düşünmesi.

Fotoğraflar: Apple

ARRI ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 358 45 20 numaralı telefondan Linka’yı arayabilirsiniz.