Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Günümüzde IP Üzerinden Ses Teknolojisi: Ses Toplama ve Dağıtımında Merkezi Mimari – 2
Günümüzde IP Üzerinden Ses Teknolojisi: Ses Toplama ve Dağıtımında Merkezi Mimari – 2
21.03.2022 11:40

Neuhoff Media Gateway ile birden fazla pazarı bir araya getiriyor

Neuhoff Media IT Direktörü/Sözleşme Mühendisi Kerri Cawley, "Yakın zamanda Neuhoff Media için Springfield'da 4, Decatur'da 5 ve Bloomington'da 3 istasyon ile yeni merkezi ağ operasyonları tasarladım" dedi. "Bu pazarlar, Illinois eyaletinin merkezi bölgesinin çoğunu kapsıyor."

The Gateway 16 kodek iş başında

"Stüdyonun AoIP ağımızla arayüz oluşturması için bir WheatNet-IP kartına sahip Tieline Gateway 16 kanal kodek satın aldık. Ana amacı, pazarlarımızdan ikisi için doğrudan stüdyo/verici bağlantılarına (STL) veya uzak verici merkezlerinde işlemeye yönelik ses sinyalleri sağlamak. Ayrıca, çeşitli RF STL sinyallerimizi diğer merkezlere aktaran Decatur'daki verici merkezlerimizden birine bir Gateway 8 kanal kodek de kurduk."

Tieline, yirmi yıldır kablolu ve kablosuz IP ağları üzerinden düşük gecikme süreli, yüksek kaliteli ses akışı konusunda uzmanlaştı. IP akışı tarafından sağlanan gelecekteki fırsatları öngören Tieline, öncelikle iki amaç için hücresel GSM, 3G, 4G ve şimdi de 5G IP kodek teknolojilerinin geliştirilmesini benimsedi:

  • POTS veya ISDN hatları olmayan bölgelerden yayın yapmak
  • Zorlu uzak yayın ortamlarında yayınları desteklemek

Başlangıçta hücresel bant genişlikleri en iyi durumda bile çok azdı ve ses düşmelerinden ve ağ tıkanıklıklarından kaçınmak için güçlü, uyarlanabilen seğirme tamponu stratejileriyle düşük bant genişlikli kodlama seçenekleri gerektiriyordu. Bu stratejilerin son yıllarda yedekli ses akışı ve veri toplama (birleştirme-bonding) ile geliştirilmesi, bant genişliği kapasitesini ve IP paket akışlarının güvenilirliğini iyileştirdi. 

BYU Broadcasting Yayın Mühendisi Sean Fahey (solda), Tieline ViA kodek kullanılan bir uzaktan canlı yayını izleyip denetliyor

2022 ve ötesinde uzaktan yayınlar

Pandemi bazı durumlarda kalıcı olmak üzere birçoğumuzu uzaktan çalışmaya ve yayın yapmaya zorladı. Bunun uzaktan yayıncılık için anlamı ne? Temel olarak her zamankinden daha fazla uzaktan yayınlar olacak. Salgın personelin gerektiği gibi evden çalışabilmesini garantilemek için daha fazla uzaktan çalışma çözümü talebi yarattı. Zorlukları olmasına rağmen çoğu istasyon için bu durum pek de kötü bir şey değil. Daha fazla canlı ve yerel radyo içeriğinin yaratılması, birçok şekilde dinleyicilere daha samimi bir işitsel deneyim sağladı.

Uzaktan yayın teknolojileri hangi yönde evrilecek?

İki veya üç uzak bağlantı gerektiren bir stüdyonun gelen sesleri almak için genelde her birinin 2RU yükseklikte raf alanı kaplayan iki veya üç adet raf montajlı kodek ihtiyacı yarattığı zamanlar çok da eski değil. Oysa şimdi işler ne kadar değişti. Esnekliği arttırmak, aygıt rafında yer tasarrufu etmek ve enerji maliyetlerini düşürmek için stüdyo altyapılarını daha küçük boyutlu, yüksek yoğunluklu donanım ve yazılımlarda toplamak, donanımların kapladığı yerleri önemli oranda azalttı. 

Avustralya Futbol Ligi Büyük Finalinin ardından Melbourne birinci ligi şampiyonu takımın kaptanı ile söyleşi yaparken Tieline ViA kodek kullanan Spor Muhabiri Paddy Sweeney.

Yedekleme sayesinde çok güçlü uzak bağlantılar

Öngörülebilen gelecekte bir donanım ve yazılım çözümleri karışımının kullanılacağı kuvvetle muhtemel. Ses akışı sağlayan yazılım ürünleri bazı uygulamalar için uygun, ama Tieline ViA kodek gibi donanımlar kritik önem taşıyan uzaktan yayınlar için mühendislerin talep ettikleri düzeyde güç, güvenilirlik ve esneklik sunuyor. Geniş dinleyici kitlelerine yayın ağı programları sağlayan uzak kodeklerin gerektirdiği özellikler:

  • Ağ yedeklemesi: Birden fazla kablolu ve kablosuz IP seçeneği kullanarak yedekli ses akışı veya veri toplama.
  • Güç yedeklemesi: Aygıtları hem şebeke gerili hem de pil gücüyle çalıştırabilme.
  • Bağlantı yedekliği: Ana ve yedek bağlantılar sağlayan birden fazla eşzamanlı bağlantı.

ViA – Bir IP kodekten fazlası

Tieline’ın en üst model ViA uzaktan çalışan kodeki, ağ, güç ve bağlantı yedeklik seçenekleriyle mono, stereo, stereo artı mono, çift mono ve üçlü mono bağlantı opsiyonları sunuyor. Bağlantıları tam çift yönlü (full-duplex) olan ViA, kayıt, oynatım ve FTP (File Transfer Protocol) kullanım senaryolarını da destekliyor. 

Kayıtlar izlenip yönetilebiliyor, yerel ve dışarıdan alınan dosyalarla çalma listeleri yaratılabiliyor. Ardından kodlayıcılara, analog ve dijital çıkışlara giden çalma yönlendirmeleri denetlenebiliyor. Yayın kalitesinde kişisel ses dosyaları hazırlayıp çıkarılabilen ortamlara kaydetmek, ya da üniteden FTP yoluyla doğrudan dosyaları yüklemek de kolay. 

Tarayıcı tabanlı ses akış uygulamaları, araya girmeler (cut-in) veya stüdyodaki sunucudan sahadaki muhabire kısa güncel bilgilendirmeler (live cross) için ideal bazı uygun maliyetli alternatifler sunuyor. Bununla birlikte, talepleri yüksek çoğu ortamda güvenilir uzaktan yayınlar sağlayan yedeklik konusunda genelde yetersizler. 

Aynı anda birden fazla uzaktan yayını yönetmek kolay

Daha fazla uzaktan yayına yönelik devam etmekte olan talepler, 1 raf birimlik yerde 8 adede kadar stereo ve 16 adede kadar mono tam çift yönlü bağlantıyı destekleyebilen Tieline Gateway gibi yüksek yoğunluklu kodekler gerektiriyor. 

Dahili matris kurgu çözümü kullanılarak, stüdyo içerisindeki sunuculara ek olarak birçok uzak yerden gelen katkılarla bir konferans köprüsü kurulabiliyor. Gateway’in basit mix-minus kurgu yeteneği istenmeyen ses kaynaklarıyla ilgileniyor ve her şey düşük gecikmeyle yapılıyor. Dinleyenler sunucularla konukların aynı odadaki bir masanın etrafında oturuyorlarmış zannedebiliyor.

Gateway aynı anda 16 adet tam çift yönlü stereo bağlantıyı destekliyor

Gateway her giriş üzerinde EQ, bir sıkıştırıcı/açıcı ve gürültü kapısıyla geniş kapsamlı giriş sinyal işleme yeteneklerine sahip. Gateway ayrıca HTML5 Toolbox web-GUI yoluyla geniş kapsamlı uzaktan kumanda yetenekleri de içeriyor ve Cloud Codec Controller ile tam olarak yapılandırılabiliyor ve uzaktan denetlenebiliyor. Bu özellikler, tüm uzak bağlantılarınızın denetimini her yerde ve her zaman parmak uçlarınıza getiriyor.

Matrix Editor kullanarak Gateway ile birden fazla uzak sinyal için bir mix-minus oluşturmak kolay.

Kaynak: Tieline


 

ETİKETLER
En Çok Okunanlar
Dergi