Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Bergen Filmi Makyaj Uygulaması
Bergen Filmi Makyaj Uygulaması
21.03.2022 12:36

Ünlü ses sanatçılarının, özellikle hayatında travmalar olan, ses sanatçısı olmak için büyük mücadele vermiş kişilerin hayatının sinemaya aktarılması Müslüm Gürses örneğinden sonra Bergen ile devam ediyor. Bu filmlerde en çok dikkat çeken alan; ses sanatçılarını canlandıran oyuncuların fiziksel görünümlerinin ses sanatçısına benzetilmesine gösterilen özen. Makyajın önemini bir kez daha ortaya koyan bu canlandırmalar Bergen’de vücuduna kezzap atılması sonucu oluşan cilt deformasyonu ve bacağından bıçaklandığında ortaya çıkan kan ile uygulanan plastik makyaj ile bıçak yarası görüntüsü dikkat çekiciydi.

04.03.2022 tarihinde vizyona giren film biyografi türünde, Orkestra Yaratıcı Yapımcılık İçerik Proje Tasarım ve Yapım A.Ş. tarafından yapımı gerçekleştirilmiş, 140 dakika süreli, Türkçe dilinde, yönetmenliğini Muvaffak Caner Alper, Mehmet Binay ve senaryosunu Yıldız Bayazıt,ve Sema Kaygusuz’un yazdığı ve başrollerinde de Farah Zeynep Abdullah, Erdal Beşikçioğlu ve Tilbe Saran  rol almıştır.(Sinema Genel Müdürlüğü - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (ktb.gov.tr) Erişim Tarihi: 06.03.2022)

Bergen’in hayatı kendisinin canlandırdığı tek filminde, Ülkü Erakalın’ın senaryosunu kaleme aldığı ve yönetmenliğini üstlendiği “Acıların Kadını” filmiyle 1987’de ilk kez sinemaya aktarılmıştı. Filmde Bergen’e Yalçın Gülhan, Asuman Arsan, Meral Niron, Bora Erdoğan ve Şahin Çelik’ten oluşan oyuncu kadrosu eşlik etmişti. 1987 yılında çekilen filmi makyaj açısından incelediğimizde Bergen o filmi çektiğinde Estetik Cerrah Onur Erol’un kezzabın deforme ettiği burnu ve tamamen kör olan tek gözünü birkaç kez ameliyat ettikten sonra nispeten düzgün bir görünüm aldığı bir süreçte çekildiği dikkat çekmektedir. 

Bergen’in 1989 yılı 14 Ağustos gecesi Adana Pozantı’da boşandığı eşi tarafından tabanca ile vurularak öldürülmesinden önceki fiziksel görünümünü yansıtan afiş ve fotoğraflar.

Bergen’in kendi anlatımlarında kezzaplı saldırıdan sonra Ege Üniversitesinde 45 gün tedavi gördüğü aktarılmaktadır. 

Kezzaplı saldırı olayından sonra, gazetelerde yayımlanması ve kamuoyunun dikkatini çekmesi üzerine, estetik cerrah Onur Erol, sanatçıyı Ankara’ya getirerek, ücretsiz tedavi etmiştir.

Erol, 2010’da verdiği bir röportajda Bergen’in yaşadığı kezzap saldırısının sonuçlarını şu sözlerle ifade etmişti:

En az üç kez ameliyat ettiğimi hatırlıyorum onu. Çünkü dokuların iyileşmesi, olgunlaşması aylar sürer bu tip yanıklarda. Zımparalama yöntemiyle Bergen’in derisini soymuştuk. Sağ gözü çıkmıştı, kapakları kapanmıyordu. Sonradan eklenecek protez için göz çukuru yaptım. Burun kanatları yok olmuştu, oraya kıkırdaklar kondu. Yüzüne kalçasından deri eklendi.” (Bergen defalarca şiddete maruz kaldıktan sonra öldürüldü | Kültür-Sanat Haberleri (haberturk.com) Erişim Tarihi: 06.03.2022)

Buradan alınan bilgiye göre, kezzabın kemiğe kadar işlemiş 4.derece bir yanığa sebebiyet verdiği anlaşılmaktadır. 

1987 yılında çekilen filmde tedavi sonrası olduğu için,  kezzap atıldıktan sonra vücudunda yanık izlenimi veren plastik makyaj uygulamasının kolu üstünde uygulanmış olduğu dikkat çekmektedir. Bir de bacağından bıçaklandığında kan lekesi gösterilmiştir. Ülkü Erakalın 1986’da verdiği röportajda ünlü şarkıcı için şu ifadeleri kullanmıştı: “Bergen çok cesur bir kadın. Başına gelen felakete karşılık çok enteresan bir kalbi ve kişiliği var. Filmde bunu ön plana çıkarmaya çalıştım. Batılılar bizim çektiğimiz sahnelerde makyaja başvurur. Oysa biz bu sahneleri hayatın kendisinden temin ettik. Bir gözü ve yüzünün bir tarafı yok olmuş, vücudu kezzap yanıklarıyla dolu bir kadın. Gerçek yaşamdan bir kadın ve gerçek yaşamdan bir yüz. Bu durumda kamera karşısına geçmekten çekinmeyen Bergen’in cesaretini hayretle ve saygıyla karşılıyorum.

2022 yılında vizyona giren Bergen filminde ise, sahne ismi ile Bergen ( filmdeki sahneye göre; sahip olmak istediği çellonun üzerinde yazan markadan ilham alarak sahne ismi olarak bu ismi seçmiştir) doğum ismi ise Belgin Sarılmışer’i canlandıran oyuncu Farah Abdullah’a makyaj sanatçısı Ebru Kızıltan tarafından Bergen’e benzetecek makyaj uygulaması yapılmıştır. Saç tasarımı da Mahmut Terzi tarafından uygulanmıştır. Sadece Bergen’in dönemin tırnak modasına uygun olarak uzun olan tırnaklarının Farah Abdullah’ta uygulanmamış olduğu dikkat çekmektedir. Bergen’in 1987 yılında çekilen filmde ve konserlerinde kullanılan afişlerde uzun tırnakları tercih ettiği görülmektedir. 

Filmde dayaktan sonra yüzde ve göz çevresinde oluşan morluklar makyajla uygulanmıştır.

 https://www.haberturk.com/bergenin-filmini-cekenler-ve-ailesi-haberturke-konustu-3365742 Erişim Tarihi:06.03.2022
2022 yılında vizyona giren Bergen filminden fotoğraflar. 

Bergen Filmi Makyaj Bölümü

Osman Aztopal: Yardımcı Makyaj Sanatçısı
Fatih Balcı: Saç Tasarımcısı
Osman Balcı: Saç Tasarımcısı
Neriman Kardeş: Makyaj Sanatçısı
Ebru Kızıltan: Makyaj Sanatçısı
Mehtap Külhali: Yardımcı Makyaj Sanatçısı
Enver Savaş: Yardımcı Makyaj Sanatçısı
Selen Saygın: Yardımcı Makyaj Sanatçısı
Mahmut Terzi: Saç Tasarımcısı


 

YAZAR HAKKINDA
Doç. M. Sevtap Aytuğ
Uşak Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Yeni Medya Bölümü