Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Evde Seslendirme Yaparak Para Kazanmanın İpuçları
Evde Seslendirme Yaparak Para Kazanmanın İpuçları
16.06.2022 13:55

Seslendirme ve Dublaj… 

Mesleğin içindekilerin dahi kimi zaman yanlış kullandığı iki farklı işi ifade eden iki ayrı kelime. Bu iki kelimenin ortak noktaları stüdyoda icra edilmesi ve ses kullanımı. Bu iki en belirgin ortak özellik dışında seslendirme ve dublaj arasında fark daha fazla. Seslendirme; ürün, marka, hizmet veya belgesel için yazılı metni seslendirmek, yani daha önce sesi olmayan metni ses’lendirmek, dublaj; film, dizi, tanıtım filmi vb. içeriklerde karakterlere yeniden ses vermektir. Buna sektörde karakteri yeniden konuşmak denir. Dublaj sanatçıları ‘Eddie Murphy’i ben konuştum’ der mesela. Seslendirme sanatçısı veya seslendirmen ise ‘filanca reklamı ben seslendirdim’ der. İpuçlarına geçmeden önce bu mühim konuya değinmenin elzem olduğu kanaatindeyim. Zira birçok kişi yanlış bilip yanlış yönlendiriliyor. Dublaj yapmak istiyorum diye seslendirme workshop ’una parasını ve zamanını harcamış çoklarını duyuyoruz.  Gelelim bizim meseleye. Evinizde seslendirme yaparak para kazanabilir misiniz? Evet. Elbette.  Ancak; öncelikle mikrofon satın alıp freelancer platformlarına kaydolarak hiçbir analiz yaptırmadan, hiçbir kurstan eğitim almadan değil. Seslendirme sanatçılarının karizması, kazandıkları paralar size cazip gelebilir. Seslendirdiğiniz bir reklamı çevrenizdekilerin çeşitli medya araçlarında denk gelmesi ve size gıpta ile bakmaları gerçekten keyiflidir. Ancak bu işi bir meslek olarak yapmanız ve profesyonel olmanız için yeterli seviyede olmanız gerekir. Seslendirme işine meraklı olanların, mesleğe başlamadan önce kendine şu soruları sorması çok önemlidir.

  • Seslendirme yapabilir miyim?
  • Yeteneğim var mı? Varsa yeteneğim olduğunu bana kim söylemeli?
  • Seslendirme için gerekli ekipmanlar neler ve bunlara nasıl ulaşabilirim?

Evet, çevrenizdeki herkes etkileyici bir ses tonunuz olduğunu söylüyor. Peki, seslendirme yönetmenleri çevrenizdeki kişilerle aynı fikirde mi? Gelin, yukarıdaki sorularda dâhil olmak üzere nereden başlamanız ve ne yapmanız gerektiği konusunda sizlere ipuçları verelim.

  1. Kendinizi tanıyın! Seslendirme yapmayı ne kadar istiyorsunuz? Şevkiniz kırıldığında hemen vazgeçecek kadar olmamalı. Azimli olun.
  2. Çevrenizin sizi övmesine kanmayın. Sonuçta o kişiler bu konuda ehil değil. Gerçekçi olun.
  3. Gerçekten yetenekli olduğunuzu seslendirme yönetmenlerinden öğrenebilirsiniz kurslardan değil bunu unutmayın.
  4. Önce ses analizi yaptırarak başlayın. Ses analizi yeteneğinizin olup olmadığını fark etmenize yardımcı olacaktır.
  5. Yetenekli olduğunuzu öğrendiğinizde, internette sesinize yakışacağınızı düşündüğünüz reklamları dinleyip durdurarak metin olarak bir kâğıda yazın ve reklamı dinleyerek gözünüzle yazdığınızı takip edin. Bu vurgu ve tonlamaların nerede yapıldığını anlamanıza ve alışkanlık kazanmanıza yardımcı olacaktır.
  6. Daha sonra yazdığınız reklam metinlerini siz seslendirip dinleyin. Bu işlemi çok uzun süre yapın. Unutmayın ‘seslendirme sanatçısı sesi iyi olan kişi değil, kulağı iyi olan kişidir’. Bu doğru vurgu ve tonlamayı duyma noktasında kendinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  7. Kendinize iyi bir mikrofon satın alın. Tercihen ses kartı içinde olan. İyi mikrofon tercihleriyle ilgili profesyonel destek alabilirsiniz.
  8. Evinizde yankı yapmayan bir oda bu işi yapmak için uygun bir yer olacaktır.
  9. Kendinize profesyonel bir demo hazırlatın. Bunun için seslendirme stüdyoları ve seslendirme ajanslarından ücretli destek alabilirsiniz.
  10. Oluşturduğunuz seslendirme demoları ile seslendirme ajansları, seslendirme stüdyoları ile iletişime geçin. Başvuruda bulunun.
  11. Ve son olarak sosyal medya profilinize seslendirme sanatçısı gibi iddialı unvanları şimdilik yazmayın.


Artık seslendirme yaparak para kazanmaya hazırsınız.


Fotoğraflar © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon

 

YAZAR HAKKINDA
Birol Berber
Birol Berber | BiberSA Prodüksiyon | Seslendirme Yönetmeni