Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Kutup Ayısı belgeselinde RED Kamerayla Buzlar Üzerinde 8K Çekim
Kutup Ayısı belgeselinde RED Kamerayla Buzlar Üzerinde 8K Çekim
25.07.2022 10:53

Yeni uzun metrajlı belgesel Polar Bear, sıradan bir doğa tarihi filmi değil. İki kez Akademi Award adayı olan Catherine Keener tarafından anlatılan ve Disneynature Penguins belgeselinin yönetmen ekibi olan Silverback Films’den Alastair Fothergill ve Jeff Wilson tarafından yönetilen Kutup Ayısı, Disney+ izleyicilerini Kuzey Kutbu’nun buzlu tundralarına götürüyor ve kutup ayısı bir annenin olağanüstü yolculuğuna tanık oluyor.

Film, ağırlıklı olarak 8K çözünürlükte RED kamerada yakalanan ve genellikle sinema için kullanılan 2.4:1 geniş ekran oranıyla sunulan hayatta kalma mücadelesinin çarpıcı görüntülerinden oluşuyor. Üç yıllık çekim, on yıllık planlamanın ardından geldi. Uzun lens, jiroskop sabitlemeli Cineflex, insansız hava araçları ve hızlandırılmış çekim kullanılarak su, hava, kara ve buz üzerindeki ekiplerden görüntüler toplandı. Yaz aylarında ekipler yürüyerek, kış aylarında ise tundrada kar motorlarıyla ilerleyerek çekim yaptılar.

Svalbard’daki uzak yerler ve ana kampta barındırılabilecek insan sayısını sınırlayan zorlu koşullar göz önüne alındığında, bu gezici çekimler en zorlayıcı olan kısımlardı. 2021 kış/ilkbahar çekimleri için Fothergill ve Wilson, doğru çekim yerlerini belirlemek, filme almak ve görüntüleri kampa getirmek için uzman rehberlerle çalışan son derece deneyimli vahşi yaşam görüntü yönetmenleri Rolf Steinmann (A Perfect Planet) ve James Ewen (Seven Worlds, One Planet) ile çalıştılar.

Ewen anlattı: “Kışın sonlarında Kuzey Kutbu, çalışmak için o kadar zorlu bir yer ki, yanınızda yalnızca olması zorunlu kişileri bulundurabilirsiniz. Kampta günlük ham çekimleri indirecek birine yer yok. Bir storyboard’umuz, çok özel hedeflerimiz ve aradığımız ayı türü hakkında net bir fikrimiz vardı ve Britanya’daki yapım ekibiyle sürekli iletişim halinde kaldık.

Hedeflerden birisi, yapım ekibi için kolay bir çekim seçeneği anlamına gelen Kuzey Kutbu manzarasının şaşırtıcı güzelliğini ve destansı manzaralarını aktarmaktı. Ewen sözlerine şöyle devam etti: “Bugün doğa tarihindeki hemen hemen her şey RED ile çekiliyor. Çok güçlü bir kamera. RED kameranın üstün olduğu nokta, hem yüksek çözünürlük hem de yüksek kare hızları sunması. Üstüne üstlük kameralar bu ortamda deneniyor ve test ediliyor. İş akışları kanıtlandı ve son derece iyi görüntüler üretiyor.

Yapımcılar, Polar Bear için sinematik bir his istediler. Pek az doğa tarihi programı 2.4:1 çekilir, ancak bu öykü ve kutup manzaralarının kapsamı için 2.4.1 mükemmeldi. Bir görüntü yönetmeni olarak bu benim için ilginçti, çünkü kompozisyon hakkında değişik seçimler yapmak için 16.9’da olduğundan farklı kadrajlamanız gerekiyor. Karenin uzak bir köşesine uçsuz bucaksız manzaraya bakan bir ayı yerleştirmek şeklinde estetik bir seçim yapabilirsiniz. Bunun seyirci üzerinde ince ama güçlü bir etkisi var.

Norveç’te yaşayan bir İngiliz vahşi yaşam kameramanı olan Ewen, iki kısım üzerinde çalıştı. İlki, kutup tilkisi, ren geyiği ve binlerce deniz kuşu içeren vahşi yaşamı filme almak için 2019’un sonunda yapılan yaz çekimleriydi. Ardından, Mart 2021’de, kış sonunda gün ışığı geri döndüğü zaman ayıları takip edip çektiler.

Bu kısım için çok düşük ışıkta çalışan bir RED DSMC2 GEMINI ile çekimlere başladı ve gündüz saatleri uzadıkça RED DSMC2 HELIUM kamera gövdesine geçti.

GEMINI sensörünün ışığı yakalama ve hareketi işleme şekli olağanüstü. Kuzey Kutbu, ışık ve gölgelerde muazzam bir çeşitliliğe sahip. Beyaz, güneşin gökyüzünde nerede olduğuna ve atmosferdeki nem miktarına bağlı olarak pastel mavi, turuncu veya mordan çok farklı tonlarda görünebilir. Kış sonunda, güneş ufukta zar zor göründüğünde, son derece yüksek kontrastlı sahneler yaratan güzel uzun gölgeler elde edersiniz. Sensör gerçekten bu koşullarda test edildi.

Bu film 8K çözünürlükte (GEMINI ile 5K), 4:1-6.1 sıkıştırma oranlarında ve çoğunlukla saniyede 24 kareyi aşan kare hızlarında çekildi.

Doğa tarihi kameramanlığında yüksek kare hızları kesinlikle gerekli, çünkü standart 24 fps’de çekim yapmak bir şekilde doğal görünmüyor. Konu kare hızı olduğunda her hayvanın en iyi çekilebildiği bir fps rakamı var. Bir kutup tilkisini saniyede 32 kare, bir fili 42 fps ile çekebilirsiniz. Bu izleyici tarafından fark edilemez. Ağır çekim gibi görünmez, ancak farklı bir his uyandırır. 24 fps’de çekilmiş yürüyen bir ayı pek doğru görünmüyor ama 32 fps’de belki de öyle.

Polar Bear belgesel filminin çekim ekibi:

Yönetmenler: Alastair Fothergill, Jeff Wilson
Yapımcılar: Alastair Fothergill, Jeff Wilson, Roy Conli
Görüntü yönetmenleri ve kameramanlar: Howard Bourne, Per Christian Dyrø, James Ewen, Jamie Mcpherson, Warwick Sloss, Mark Smith, Rolf Steinmann, Erika Tirén, Tom Walker
Havadan çekimler: Ryan Atkinson, Tom Beldam, Florian Ledoux, Steven Mcgee-Callender, Hector Skevington-Postles 

RED ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 297 88 77 numaralı telefondan Provid’i arayabilirsiniz.