Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Canara Lighting En Son Teknolojileri Kullanarak Üretim Yapıyor
Canara Lighting En Son Teknolojileri Kullanarak Üretim Yapıyor
02.01.2023 17:27

Uluslararası ışık üreticisi Canara Lighting geçtiğimiz Mayıs ayından beri ülkemizde BSM Project ile çalışıyor. Üretici firmanın yöneticilerinden Ajeet Khare ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Canara Lighting’i tanıyabilir miyiz?

Canara Lighting, Güney Doğu Asya’daki en büyük stüdyo ve sahne aydınlatma sistemleri üreticisidir. Son 50 yıldır bu işin içindeyiz. Birinci sınıf üretim tesisimiz Hindistan’ın Mangalore şehrinde bulunmaktadır. Ürünlerimiz TV kanalları, oditoryumlar, film stüdyoları, stadyum aydınlatmaları, cephe aydınlatmaları, ses & ışık gösterileri, 3D projeksiyon haritalama (uzamsal arttırılmış gerçeklik) ve müzikli fıskiye havuzlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ürünlerimizi dünyanın farklı bölgelerine ihraç da ediyoruz.

Üretim yelpazenizdeki ürün grupları ve çözümleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

TV stüdyosu aydınlatması, film stüdyosu aydınlatması, oditoryumlar, fuar ve kongre merkezleri, stadyum aydınlatması ve bina cephe aydınlatmalarına yönelik özel aydınlatma sistemleri için eksiksiz çözümler sağlıyoruz.

Hangi sektörlere yönelik üretim yapıyorsunuz?

Yukarıda belirtilen sektörler için aydınlatma sistemleri üretmekteyiz. Hizmetlerimiz, LED aydınlatma, hem sabit hem de motorlu ışık donatım sistemi, kroma stüdyo aydınlatması, güç ve sinyal ağı, güç kaynağı, dijital aydınlatma kontrolörü, kurulum, eğitim ve satış sonrası hizmetten oluşmaktadır.

Ürünleriniz kaç ülkeye ihraç ediliyor? Türkiye’de hangi firmayla çalışıyorsunuz?

Ürünlerimiz Orta Doğu, Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri gibi birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Türkiye’de İstanbul’daki BSM Project tarafından temsil ediliyoruz.

Türk pazarı hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Türk stüdyo aydınlatma pazarı çok modern ve dünya standartlarında. Önde gelen TV kanalları dünya kalitesinde aydınlatma çözümleri ile donatılmış durumda.

Teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişerek değiştiği günümüzde, geleceğe yönelik üretim yatırımları yaparken hangi kriterlere dikkat ediyorsunuz?

Üretim yatırımlarımız her zaman önde gelen teknolojik ürünlere yapılmaktadır. Örneğin, en son LED teknolojisini kullanarak ışık kaynakları üretiyoruz. Ayrıca gelişmiş ve Wi-Fi aydınlatma kontrol teknolojisine de yatırım yapıyoruz. Teknoloji ekibimiz, tüm dünyadaki en son teknolojik gelişmeleri sürekli olarak izliyor. Ürünlerimizin stüdyo ve diğer alt sektörler için dünyanın önde gelen aydınlatma üreticileriyle uyumlu olmasını sağlamak için ürün geliştirmeyi planlıyorlar.

Müşterilerinize danışmanlık hizmeti de veriyor musunuz? Veriyorsanız, bunun ayrıntıları hakkında bilgi alabilir miyiz?

TV stüdyo aydınlatması ve diğer özel uygulamalar için aydınlatma sistemi danışmanlığı sağlıyoruz. Aydınlatma danışmanlığımız, müşterilere aydınlatma alanındaki en son gelişmeler hakkında tavsiyelerde bulunmayı ve gerekli toplam paket için teknik çözüm önermeyi içerir. Bunu televizyon stüdyosunun haber kanalları, spor kanalları, genel eğlence kanalları gibi hangi amaçla kullanılacağına bağlı olarak gerçekleştiriyoruz. Sabit veya motorlu ışık donatımı (rigging) altyapısı, güç ve sinyal ağı, güç dağıtımı, ışık kaynakları, kroma, cyclorama, siyah perde vb. öneriyoruz. Danışmanlığımız, müşterilerimizin en yeni, modern ve uygun aydınlatma konsolunu seçmelerine yardımcı olmayı da içeriyor. Daha sonra sözleşmenin tamamlanmasının ardından aydınlatma ürünleri dahil tüm ekipmanları kendi üretim tesisimizde üretip müşterinin yerine taşıyoruz. Ardından deneyimli mühendislerimiz nezaretinde komple montaj işi gerçekleştirilir. Müşteri, aydınlatma sistemimizin kullanımı ve ekipmanın genel bakımı konusunda eğitilir. Müşterinin herhangi bir operasyonel ve teknik sorunla karşılaşması durumunda, telefon/görüntülü görüşme yoluyla veya teknisyenimizin ziyareti ile çözülür. Daha sonraki bir tarihte ihtiyaç duyulan herhangi bir yedek parça, hızlı bir şekilde sağlanıp değiştirilir. Müşteriye, bazı temel yedek parçaları kendi tesisinde stoklaması tavsiye edilir. Gerekirse, müşteri kuruluşun mühendisleri birinci sınıf üretim ve eğitim tesisimizde herhangi bir özel alanda eğitim alır.

Yayın ve film teknolojilerinin geleceği hakkındaki tahminlerinizi öğrenebilir miyiz? Özellikle ışık teknolojileri nereye doğru gidiyor?

Stüdyo ve film aydınlatmasına yönelik aydınlatma teknolojisi konusundaki öngörümüz, geçmişe göre daha hızlı değişeceği yönünde. Tüm değişiklikler LED teknolojisinin benimsenmesine yönelik olacaktır. Aydınlatma ve kontrol sistemleri için giderek daha fazla dijital teknoloji benimsenecek. Gelecekteki tüm gelişmeler, yeni teknoloji kullanan ürünlere yönelik olacaktır. Stüdyo aydınlatması için odaklanılacak konu, 4K’dan ultra yüksek çözünürlüklü (UHD) ürünlere geçmek olacaktır. Uzaktan kumanda ve Wi-Fi kontrolleri, aydınlatma sistemleri de dahil olmak üzere gelecekteki stüdyo ürünlerinde kullanılacaktır.

Dediğim gibi, aydınlatma teknolojisi, 4K ve daha yüksek çözünürlüklü yayın gereksinimlerine uygun aydınlatma ürünlerine doğru ilerleyecektir. Aydınlatma ürünleri, titreşimsiz ve yüksek tanımlı çekim gereksinimleri sağlamak için dijital teknolojiyi benimseyecektir.