Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > AKG Markasının 75. Yılında Geçmişe Bakış Standartları Belirleyen Stüdyo Kulaklık İkonları
AKG Markasının 75. Yılında Geçmişe Bakış Standartları Belirleyen Stüdyo Kulaklık İkonları
21.02.2023 12:05

Kaynak | Harman Professional


AKG, geçtiğimiz 75 yılda binlerce ses ürününü piyasaya sürdü. İlk günlerde AKG, sinema ses sistemlerinden pozometrelere, araba kornalarına, interkomlara, telefon ahizesi kapsüllerine ve yastıklı hoparlörlere kadar her şeyi üretti.

AKG daha sonra odak noktasını birkaç ana kategoriye indirdi ve bugün en çok profesyonel mikrofonları ve kulaklıklarıyla tanınıyor. AKG 75. yıldönümü retrospektif serisinin bu son bölümünde, yıllar boyunca en unutulmaz kulaklıklarının bazılarına bakıyoruz.

AKG, ilk kulaklığı olan K120 DYN modelini 1949 yılında piyasaya sürdü. K120 DYN, kulak üstü bir tasarımdı; folyo olmadığından, pul yapımında kullanılan plastik bir malzeme olan preslenmiş trolitul granüllerinden yapılmış diyaframları vardı. Fabrikada sadece tek bir sarma makinesi ve yapıştırma makinesi olduğu için kulaklık üretimi ilk günlerde yavaştı.

İlk mikrofonlarıyla birlikte AKG K120 DYN kulaklığın başarısı, sonunda şirketin sinema hoparlörlerinin ötesine geçerek ses kaydı, performans ve yayın ürünlerine odaklanmasının yolunu açtı.

AKG'nin ilk kulaklığı K120 DYN kulak üstü bir tasarımdı; folyolar olmadığı için preslenmiş trolitul granüllerinden yapılmış diyaframları vardı.

1959'da AKG, dünyanın ilk kulak üstü, arkası açık kulaklığı olan K50 modelini piyasaya sürerek tarih yazdı. Profesyonel ses takibi (monitoring) için optimize edilmiş ürün, hemen en çok satan kulaklık oldu ve çalışan modelleri bugün hala bulunabilir.

1960'larda AKG, yüksek kaliteli ses ekipmanı üreticisi olarak iyi bir ün kazandı. Ürünlerinin birçoğu, Avusturya'nın Innsbruck kentindeki 1964 Kış Olimpiyatları’nda kullanıldı; bunların belki de en önemlisi, K50'den türetilen hafif, sağlam K58 kulaklık idi. Altmışlı yılların sonunda, insan işitmesinin özelliklerini taklit eden bir frekans tepkisi sergileyen "insanlaştırılmış" olarak tabir ettiği D60 kulaklığı piyasaya sürdü.

1969'da piyasaya sürülen K180, metal kulaklıklara ve kişisel denetimli ses (Subjective Controlled Sound) için SCS adlı çok benzersiz bir özelliğe sahipti; akustik tepkiyi özelleştirmek için hoparlörler,  kulaklıkların içinde yeniden konumlandırılabiliyordu. Bu, lastik bir bölmeye monte edilmiş olan kulaklar ve sürücüler arasında daha fazla mesafe oluşturmak için her bir kulaklıkta döndürülebilen bir düğmeyi ayarlayarak gerçekleştiriliyordu.

AKG 1974 yılında ilk kablosuz kulaklığı olan Libero ile biraz deneysel çalıştı. Ultrason iletimini keşfettikten sonra, mühendisler ses sinyalini almak için kızılötesi ışık kullanmaya karar verdiler, çünkü girişimden daha az şüphe uyandıran bir teknikti. Ancak fütürist teknoloji tüketiciler arasında dirençle karşılaştı ve sonunda piyasadan çekildi. AKG firmasının kablosuz kulaklık teknolojisine geri dönmesi on yıl alacaktı.

Dünyanın en büyük müzik sanatçılarının birçoğunun AKG K240 kulaklığa olan ilgisi, 1985 yılının popüler  "We Are the World" şarkısının müzik klipinde açıkça görülüyor. Şarkının yapımcılığını efsanevi yapımcı ve AKG kulaklık uzmanı Quincy Jones yaptı. (AKG YouTube sayfasından görüntü)

1975, bas tepkisini ve ses imajını (ses kaynaklarının hem yanal hem de derinlik olarak algılanan uzamsal konumları) büyük ölçüde iyileştiren yeni diyafram teknolojisine sahip, ikonik K240 kulak üstü, yarı açık arkalı stüdyo kulaklığının piyasaya sürüldüğü yıl oldu. K240 çabucak bir klasik haline geldi ve her yerdeki sanatçılar ve stüdyolar tarafından benimsendi. Dünyanın en büyük müzik sanatçılarının birçoğunun AKG K240 kulaklıklarına olan ilgisi, 1985 hiti "We Are the World" müzik klipinde açıkça görülüyordu. Şarkı, efsanevi yapımcı ve AKG kulaklık uzmanı Quincy Jones tarafından yapıldı ve 20 milyondan fazla fiziksel kopyası satıldı. K240 aynı zamanda Eddie Murphy'nin çok-türlü müzik mucidi Rick James'in yazıp yapımcılığını üstlendiği "Party All the Time" adlı hit şarkısının klipinde de yer alıyor.

Modern K240 kulaklıklar ve diğer benzer modelleri olan K240 MKII ve K240 Studio, dünyanın dört bir yanındaki en iyi stüdyolarda vazgeçilmez ses takip çözümleri olarak kullanılıyor. Patentli Varimotion diyaframlara sahip gelişmiş 30 mm transdüserleri, geniş bir dinamik aralık, artırılmış hassasiyet ve yüksek ses basıncı seviyeleri sunarken, yarı-açık tasarımları güçlü baslar ve son derece net tizler sunar.

İkonik kırmızı kutusunda Vintage K240'lar. (Görsel: worthpoint.com)

1978'de AKG, her iki sürücü tipini tek bir sistemde kullanan, dünyanın ilk dinamik/elektrostatik kulaklığı olan K340 modelini piyasaya sürdü.

1989'da AKG, gelişmiş stereofonik (Binaural) reprodüksiyon için K 1000 "head speaker system" ürününü piyasaya sürdü. Açık, ayarlanabilir bir sürücü tasarımına sahip bu yeni üst düzey model, hem yüksek kaliteli müzik meraklıları hem de stüdyo profesyonelleri arasında hemen popüler  oldu, 

1980'lerden diğer bir dikkate değer ancak kısa ömürlü model, sıkıştırma dalgalarını kulaklıkların merkezi bir noktasına odaklayan çok sürücülü bir kulaklık olan K280 Parabolic idi. Mühendislere göre, parabolik tasarım K280'e geleneksel kulaklıklardan daha doğru bir şekilde konser salonu perspektifini ileten bir "surround-sound "kalitesi sağladı.

1990'lar, AKG'de "EARgonomic” K 444 IR ve K 333 IR modelleriyle kızılötesi kulaklıkların geri dönüşü de dahil olmak üzere bir ürün geliştirme dalgasına tanık oldu. O sıralarda Forte, sanal gerçeklik kafa setlerine AKG kulaklıkları taktı.

1990'larda AKG, K Serisi adı verilen yeni nesil kulaklıkları piyasaya sürdü. Bugün bu seri, erişilebilir fiyatlı K72 kapalı arkalı kulaklıktan klasik K240 ailesine ve üst düzey K712 Pro referans kulak üstü kulaklığa kadar bir dizi stil ve modeli kapsayacak şekilde genişledi.

K Serisi, AKG’nin en yeni kulaklıkları olan K361 ve K371'i (kablolu ve Bluetooth versiyonları mevcut) içerir; K371 (hem kablolu hem de Bluetooth), çığır açan AKG Reference Response Acoustics Curve eğrisine göre ayarlanmış ilk profesyonel kulaklıktır. AKG Reference eğrisi, insanların kulaklıkla dinlerken en çok arzu ettikleri özelliklerin üzerinde yedi yıllık bir çalışmasının sonucudur. Bu çalışma, türden bağımsızdı ve her yaştan, çeşitli kültürel geçmişe ve müzikal tercihlere sahip yüzlerce insanı içeriyordu. Tamamlandığında, bir akustik hedef eğrisi oluşturuldu ve zorlu profesyonel uygulamalar için bir ölçüt olarak kullanıldı.

Daha fazlasını keşfedin

AKG, stüdyo kulaklıklarına ek olarak, çeşitli uygulamalar için her biri AKG'ye özgü ses sunan bir dizi profesyonel mikrofonlu kulaklık, kablosuz kulaklık ve kulak içi mini kulaklık üretmektedir. İster profesyonel bir müzisyen, ister yapımcı, içerik oluşturucu veya sadece harika seslerin hayranı olun, AKG’nın sizin için bir modeli var.

  • Profesyonel kulaklıklar
  • Profesyonel mikrofonlu kulaklıklar
  • Kulak içi mini kulaklıklar
  • Kulak üstü ve kulağı kapatan kafa bantlı kulaklıklar
  • Kablosuz kulaklıklar
  • Kulaklık yükselteçleri