Los Angeles’ta yaşayan Sao Paulolu Görüntü Yönetmeni Dennis Zanatta’nın en son projesi, Amerikan tarihindeki ilk siyah kadın savaş esiri Shoshana Johnson’ın gerçek hikayesini anlatan “Grace” adlı kısa filmi. Zanatta, ARRI ile filmin görüntüleri üzerindeki düşünce sürecini paylaştı.
Kamera ve lensleri seçerken nasıl bir düşünce süreci yaşadınız?
Başlangıçta 16 mm film çekmeyi düşündüm. Başlıca film referanslarım “The Hurt Locker” ve “Jarhead” idi. O yoldan gidip olabildiğince doğal çekim yapabileceğimizi düşündüm. Ancak Kodak o sırada herhangi bir 16 mm film sağlayamadı. Yeni ALEXA 35 ile kamerayı zar zor görebildiğim kadar karanlık bir odada çekilen bazı düşük ışık duyarlılığı testlerini gördüm. Diego ve ben, ARRI Signature Prime lenslerle bir araya getireceğimiz bu kameranın kullanılabilir olacağı zamana göre prodüksiyon tarihlerini değiştirebildik. Özellikle bu projede düşündüğümüz şeyler için biraz fazla modern görünen geniş formatlı lensler hakkında her zaman biraz şüpheci olmuşumdur. Ancak Signature Prime’ları bir reklam çekiminde kullandığımda, görünümünden ve modern lensler olmalarına rağmen ne kadar güzel olduklarından çok etkilendim. Sinematik bir görüntü ve gözüme çok hoş geliyor.
Görünümün diğer özellikleri nelerdir?
Başlangıçta klasik film üzerine çekim yapmak istediğim için, işlemede gren, kontrast ve keskinlik gibi farklı parametreleri değiştiren ARRI Texture dokularını kullanmak beni çok heyecanlandırdı. Tepkilerim çok olumluydu. Bence bu kamerayı diğerlerinden asıl ayıran şey bu. Test ettikten sonra, Nostalgia dokusunun 16 mm filmin görünümüne en yakın olduğunu hissettim. Duruma göre 31-12, 61-10 ve 41-10 olmak üzere üç farklı LUT kullandık. Elbette bence ARRI’den daha iyi bir renk teknolojisi yok. ARRI kameralardaki renkleri ve cilt tonlarını her zaman sevmişimdir. Ancak bir görüntü yönetmeni olarak dokular, görüntülere kendi damganızı vurmanıza, projenizi kendi imzanızla benzersiz kılan başka bir katman oluşturmanıza olanak tanır. Kamerada yaptığınız bir şey olduğu için görüntünün kontrolünü görüntü yönetmenine geri verdiğini hissediyorum. Post prodüksiyonda bunu çok fazla değiştiremezsiniz, film günlerinde de böyleydi. Hazırlık aşaması, sanatsal kararınızı vermek için doğru zaman. Filminiz için istediğiniz görünümü bu şekilde elde edersiniz.
Kamera zorlu koşullar altında nasıl dayandı?
ALEXA 35’i çöl ortamına götürme konusunda endişeliydim. Çöl Temmuz ayında aşırı derecede sıcak ve kuruydu ama ister inanın ister inanmayın çekim yaptığımız bir hapishanenin içi inanılmaz derecede nemliydi. Kamerayı kesinlikle farklı zorlu durumlarda yerleştirdik ve gerçekten iyi performans gösterdi. Oyuncularla dört gün çalıştık. Beşinci gün, bazı çöl manzaraları ve bir rüya sekansı veya anı parçaları için biraz ağır çekim, daha sanatsal anlar çektik. Kamera çalışmayı hiç bırakmadı ve elde ettiğimiz görüntü mükemmeldi. Yapımcıya, böyle bir kamerayla fazla bir şeye ihtiyaç olmadığını söylüyordum. İyi bir şekilde kadrajlayıp kompozisyon oluşturduğunuz sürece, o 3D görüntü hikayeyi anlatır. Size çok şey vereceğine air kameraya güvenebilirsiniz. Görüntüyü olduğundan daha iyi hale getirmek için bir şeyler eklemeye başlamak zorunda değilsiniz.
Aydınlatmaya yaklaşımınız nasıldı?
Dış mekanlarda, biraz şekillendirme ve kontrol ile çoğunlukla mevcut doğal ışıkla çalıştık. Hapishanenin içi aydınlatma aygıtlarını kullanabileceğim bir yerdi. Koridordan veya bir pencereden sert güneş ışığının geldiği sahneler için ARRI Orbiter kullandım. O kadar esnek bir ışık ki neredeyse her şey için kullanılabilir. Renkleri çevirebilirsiniz ve her şey bir iPad’de yapılabilir. Harika bir ışık çıkışı var ve doğal görünüyor. Bir ışığın yeterince doğal olup olmadığı konusunda her zaman endişelenmişimdir; Orbiter yanımızda olduğu için çok şanslıydık. Hapishanenin çok kumlu ve karanlık olmasını istedim ve flüoresan istemedim. Irak hapishanesinde elektrik yoktu, bu yüzden 30° Open Face Optic ile Orbiter bana güneş ışığımı veriyordu.
ARRI ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 358 45 20 numaralı telefondan Linka’yı arayabilirsiniz.