Sanal prodüksiyon (Virtual Production), üstün görüntüleme teknolojisi ve kritik kamera özellikleri gerektiren yüksek hızlı bilişimin bir birleşimidir.
Avrupa Uzay Ajansı, yapım şirketi Duck Factory’ye Mars’a bir iniş düzenlemesi için meydan okudu. Yönetmen Jérôme Bernard, oyuncuların ve ekibin hayranlık uyandıran VFX’e gerçek zamanlı olarak tepki verebilecekleri sanal bir setle çekim yapmaya karar verdi.
VENICE’in sanal prodüksiyon için ideal olmasının 3 nedeni
İnanılmaz arka planları ve oyuncuların tepkilerinin ince ayrıntılarını tam olarak yakalamak üzere Duck Factory için tek seçenek VENICE oldu. Görüntü yönetmeni Julien Lascar’a istediği gibi çekim yapma ve renkleri, dokuları ve duyguları tüm ayrıntılarıyla yakalama konusunda esneklik sağladı.
VENICE kameralarının sanal setler için mükemmel bir seçim hâline gelmesinin üç temel nedeni var.
1. Full Frame veya Super35 esnekliği
Yaratıcılık ve seçim, çoğu zaman bir aradadır. VENICE, görüntü yönetmenlerinin VENICE ile Super35 çekim veya Full Frame çekim arasında seçim yapmalarına olanak tanıyarak onlara neredeyse istedikleri tüm lensleri kullanma şansı sunar. Ödün vermeden vizyonlarını aktarmakta ve istedikleri görünümü kamerada elde etmekte özgürdürler. Böylece Virtual Production kullanılan projelerde, eksikliği durumunda çok daha da zorlayıcı olacak yaratıcı seçenekler sunar.
“Özel efektler doğrudan kameranın içinde çekildiğinden bir sürü hoş kusurları olan eski lensleri seçebilirsiniz. Yeşil perdeyle yapılması biraz karmaşık olan lens parlamaları ve benzeri şeylerle oynamanıza olanak tanır.”
Görüntü yönetmeni Julien Lascar
2. Tavizsiz renkler
VENICE’in 6K full frame sensörü, BT.2020 veya DCI-P3’ten daha geniş bir renk aralığı sunar, böylece lensin önünde görünen her şey aslına uygun olarak yakalanır. Tüm arka plan mikro LED panellerde görüntülendiğinde bile doğal cilt tonları, canlı tonlar ve yumuşak geçişlerin tümü gerçekçi bir görüntü oluşturulmasını sağlar. Bu sayede, diğer her şeyin bilim kurgu veya fantezi olduğu projelere önemli derecede gerçekçilik kazandırabilir.
Bu doğal görünüm film yapımcılarınca değerli görülürken VENICE’in ultra geniş renk alanı ve S-Log3 kodlaması, tonlama ve post prodüksiyonda yaratıcılığa çok daha fazla imkan tanır. 16 bit X-OCN formatıyla birleştirildiğinde Lascar, ihtiyaç duyduğu her şeyi yakalamanın yanı sıra RAW dosyalarının yaklaşık yarısı büyüklüğündeki dosyalar teslim edebildiğini anladı.
“Özel efektler için gerçekten iyi çalışan X-OCN’de kayıt yaptık çünkü daha sonra post prodüksiyonda kurcalayabileceğimiz çok fazla bilgiyi saklıyor. Dijital bir kamerayla (örneğin Sony VENICE ile) sanal bir sette çekim yaparken renk tonlama işlemi sırasında dokuları arayabilirsiniz”
Yönetmen Jérôme Bernard
3. Hızlı okuma, yapaylıkları ortadan kaldırır
VENICE’in özellikle sanal setlere uygun olmasının üçüncü ve en önemli nedeni şu: Sensörü çok yüksek bir okuma hızına sahiptir. VENICE, arka planda LED panellerle çalışırken LED’lerin frekansıyla senkronize olabilir ve görüntüde herhangi bir yapı veya yapaylık görünmesi riskini ortadan kaldırır. Ayrıca kamera ekipleri, kamerayı sanal setlerinde hareket ettirip odağı ayarlarken görüntüde örtüşme konusunda endişelenmelerine gerek olmadığını bilerek rahatlayabilirler.
“Asıl faydası, oyuncularınızı doğrudan tamamen sürükleyici bir ortama yerleştirebilmenizdir… Sekiz setimiz var ve hepsini tek bir günde kullanabiliyoruz. Mars’a gidiyoruz, Geçide giriyoruz, Dünya’da çekim yapıyoruz. Gerçekten müthiş.”
Yönetmen Jérôme Bernard