Yüksek çözünürlüklü ses formatlarının gerçekten önemli bir fark yaratıp yaratmadığına dair sıkıcı soru, yakında daha belirgin bir yanıt bulacak. ProStudioMasters ile McGill Üniversitesi’nden bir grup uzman, başladıkları geniş kapsamlı ve uzun süreli deneyde çok farklı çeşitlerde konserleri ve stüdyo oturumlarını, yaygın tüm kayıt formatlarında kaydediyorlar. Önemli noktalardan birisi, tüm kayıtların aynı cihazlarla yakalanması; tek farkın bit hızları ve örnekleme oranları olması gerekiyor. Kısa süre önce New York AES fuarında bu çalışmadan bazı sonuçlar sunuldu.
Çeşitli klasik, caz, pop müzik malzemeleri üzerinde kayıt formatları ve çözünürlükler arasındaki farklılıkları değerlendirmek için geniş bir ses varlıkları koleksiyonu kaydedildi. Canlı performanslar, her ses kaynağına doğru dönük bir çift mikrofon kullanılarak kaydedildi. Ön yükselteç çıkışları birbirinin aynı 11 tane kayıt arabirimine yönlendirilerek, 3 tane analog bant kaydediciyle aynı anda çeşitli PCM ve DSD formatları yakalandı ve kaydedicilerin içerikleri dijital formatlara aktarıldı. Bu varlıklar aynı performanslı kayıt formatları ve çözünürlükleri arasındaki farklılıkları karşılaştırmak ve dinleme testleri ile daha ileriki çalışmalara kaynak malzeme sağlamak için kullanılacak.
Çalışmada kullanılan donanım
- 80cm uzaklıkta tümyönlü yapılandırmalı 2 adet Sanken CO-100K süper uzun mesafeli mikrofon
- 12 adet üstün A-D çevrim kartlı Merging HAPI
- 2 adet Pyramix Native çalıştıran Lenovo Thinkpad T460
- 10 adet Pyramix Native çalıştıran Lenovo Thinkpad T61
- Studer A80 (15 ips, ¼ inç)
- Studer A80 (30 ips, 1/2 inç)
- Studer A810-VUK (30 ips, ¼ inç)
- 2 adet ATR ¼ inç Master Tape
- 2 adet ATR ½ inç Master Tape
- AKG K712 PRO referans stüdyo kulaklıkları
Bu cihaz kombinasyonu ile 18 canlı konser ve 5 stüdyo oturumu olmak üzere klasik gitar, senfoni orkestrası, oda orkestrası, caz grupları, rock grupları, çok sayıda enstrüman eşliğinde piyano konserleri ve bir soprano vokalist kaydedildi. Şimdilik kaydedilen 406 saatlik içerik analiz edilmek üzere büyük miktarda müzik kaydı sağlıyor olup, sonuçlar ileride daha da gelişecek.
Projedeki teknik zorluklardan birisi, sinyali aynı anda 14 kayda bölmekti. Merging Technologies CEO’su Claude Cellier’in önerisiyle Ieronim Catanescu özel ve bu işe uygun bir bölücü tasarladı.