Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > SMPTE Sinema İçin Saran Ses Standartlarını Yayınladı
SMPTE Sinema İçin Saran Ses Standartlarını Yayınladı
05.10.2018 10:06

Yüz yıldır eğlence teknolojileri standartları üzerinde çalışan ve üyeleri tüm dünyaya yayılan SMPTE, saran (immersive) ses için yeni SMPTE ST 2098 standartlarının yayınını açıkladı. Dernek yeni ST 2098-1:2018, Immersive Audio Metadata (ses üstverileri); ST 2098-2:2018, Immersive Audio Bitstream Specification (bit akışı teknik şartnamesi); ve ST 2098-5:2018, D-Cinema Immersive Audio Channels and Soundfield Groups (D-Sinema ses kanalları) yayınlarını sunuyor.

3 boyutlu saran ses izleyiciler üzerinde önemli bir etki yaratıyor ve kattığı gerçek değer sayesinde saran ses ortamında mikslenen filmlerin sayısı artıyor. Tek bir karşılıklı çalışma uyumlu dijital sinema paketi içerisinde standartlaştırılmış bir saran ses bit akışının tedarik edilmesini destekleyen yeni SMPTE saran ses standartları dağıtımı kolaylaştırırken, sinemaların kendi tercih ettikleri uyumlu saran ses sistemleri üzerinde güvenle saran ses çalmalarını sağlıyor.

SMPTE ST 2098-1

Sinema için saran sesli içerik yaratırken kullanılacak üstverileri belirliyor. Bu standart saran ses içeriğinde desteklenen üstverileri ve uygun olduğunda değerler aralığını, değerlerin hassasiyetini ve asal değerleri belirliyor. Bir bit akışında veya dosyada taşınan üstveri unsurlarının formatı, SMPTE ST 2098-2 standardında yer alıyor.

SMPTE ST 2098-2

Eksiksiz bir saran sesli programın röprodüksiyonu için gereken asıl ses verisini ve üstverileri taşıyan kodlanmış bir bit akışını belirliyor.

SMPTE ST 2098-5

D-Cinema saran ses röprodüksiyonuyla ilgili saran ses kanalları ve ses alanı grupları için isimleri ve kısaltmaları açıklıyor. Bu standart saran ses röprodüksiyonu için kullanılan sinema hoparlörlerinin tipik konumları hakkında rehberlik ediyor.

En Çok Okunanlar
Dergi