Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Harvard Üniversitesi’nde AJA Donanımı Kullanılıyor
Harvard Üniversitesi’nde AJA Donanımı Kullanılıyor
18.06.2019 13:52

Harvard Üniversitesi’nin 42 NCAA Division 1 takımı basketbol, hokey, futbol, squash, tenis ve diğer sporlarda etkinlik gösteriyor. Öğrencilerin, mezunların ve Crimson hayranlarının sevdikleri takımları izlemeleri için Athletics Department multimedya ve yapım bölümü, tamamı AJA donanımı ile olmak üzere karşılaşmaların prodüksiyonlarını gerçekleştirip ESPN+, bölgesel kanal NESN ve Ivy League’nin uluslararası görüntü akış platformuna yayınlıyor ve tamamlayıcı içerik de oluşturuyor. 

Çok sayıda içerik dağıtım ağına (CDN) görüntü akışı hazırlığı sürecinde Athletics Department bir yıl önce prodüksiyon iş akışına AJA HELO, U-TAP ve Ki Pro Ultra dahil daha fazla kamera, grafik ve ses donanımı ekledi. 

İş akışları spor dalına göre biraz değişiyor olsa da, tenis ile squash iş akışları çok benzer. Her squash ve tenis kortuna HD-SDI çıkışlı ve mikrofon çıkışlı POV (görüş açısı) kamerası yerleştirildi. Ses ile görüntü sinyallerinin gittiği aygıt kabin rafında bir anahtarlama cihazı, görüntü ünitesi ve altı adet AJA HELO H.264 kayıt, akış ve kodlama aygıtı var. Skor panosu verilerini kaydeden bir Intel bilgi-işlem USB bellekli (compute stick) anahtarlama cihazı, her kort için kamera ve mikrofon sinyallerinin çıkışını Harvard’ın uluslararası görüntü akışı için HDMI yoluyla görüntü ünitesine aktarırken, SDI çıkışları her kort için bir tane olmak üzere altı HELO’nun her birine iletiliyor ve hem RTMP yoluyla H.264 formatında ESPN+’a akışı yapılıyor, hem de arşiv için kaydediliyor.

Uygun maliyetle en yüksek kalitede görüntü ve ses akışı imkanı sağlayan RTMP’nin avantajlarından yararlanmak isteyen Harvard 14 adet HELO aldı ve daha da fazla eklemek istiyor. HELO her tenis ve squash maçında yeni RTMP akış bilgisi alan Athletics Department için RTMP bilgilerinin alış verişini kolaylaştırıyor. Ekip web kullanıcı arayüzü yoluyla her HELO’ya kolayca giriş yaparak, yeni bir RTMP URL ve ID yaratabiliyor. 

Geleneksel canlı yapımın dışında görüntü akış gereksinimleri için basketbol ve hokey/futbol denetim odalarında da iki adet HELO ünitesi var. DirecTV alıcılarına bağlı bu aygıtlar, ekibin uzak maçlardan H.264 formatında çekimler almaya gereksinimi olduğunda işe yarıyor. Ekip HELO’nun dahili takvim desteği sayesinde kayıtları çizelgeleyip sıraya koyabiliyor, aynı anda hem akışını hem kaydını yapabiliyor, görüntüleri ön izlemeden geçirebiliyor ve gelmekte olan görüntü sinyallerini görebiliyor.

Sıkıştırmasız ProRes ve/veya DNx çekim istendiği durumlarda bu gereksinimi karşılayabilmek için ekip hokey denetim odasında bir Ki Pro Ultra 4K/UltraHD/2K/HD kaydedici/oynatıcı da bulunduruyor. MacBook Pro’lar üzerinde Wirecast ile canlı görüntü akışı yapılırken ekibin alabileceği sinyallerin sayısını iki katına çıkarmak için donanıma kısa süre önce AJA U-TAP SDI USB 3.0 destekli SDI kayıt aygıtları da eklendi. 

Athletics Department yeni teknolojiye her gereksinim duyduğunda Athletics Yönetmen Yardımcısı Imry Halevi, şirketin güvenilir ürünler üretme konusundaki ünü ve bu ürünlerle kendi olumlu deneyimi nedeniyle çoğunlukla önce AJA’ya yöneliyor. 

AJA ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 343 13 68 numaralı telefondan Baran Bilişim’i arayabilirsiniz.