Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Televizyonun Geleceği 5G Yayında Ama Zorluklar Devam Ediyor
Televizyonun Geleceği 5G Yayında Ama Zorluklar Devam Ediyor
20.12.2020 16:58

5G yayın televizyonculuğun geleceği olarak görülse de, hala aşılması gereken bazı engeller var. Bu görüş, Avusturya kamu yayıncısı ORF’nin teknik servis alt kurumu ORS’nin CEO’su Michael Wagenhofer’in Viyana’daki EBU-Forecast 2020 seminerinde bir 5G yayın denemesinin sunumunda vardığı sonuç. 

 ORS’nin aylardır yürütmekte olduğu test operasyonu, tüketiciler için 5G yayının geleceğe dönük bir teknoloji olduğunu gösterdi. ORS’nin teknoloji bloğunda bildirdiğine göre bunun nedenlerinden birisi, bu yeni standardın IP (Internet Protocol) yeteneği ve diğer OTT görüntü akış hizmetleriyle uyumluluğu.

Wagenhofer en büyük sorun olarak uç aygıtlarının eksikliğini görüyor. Viyana’daki 5G yayın testleri umut veriyor olsa da, hem endüstri hem de tüketiciler önemli bir zorlukla yüzleşiyorlar: 5G yayın ürünleri henüz olgunlaşmadı ve 5G yayın uyumlu sinyal alım aygıtları hala yetersiz. 

Wagenhofer “Müşteriler arasında uygun uç aygıtların olmaması, 5G yayınlara başlamanın önündeki hala en büyük engel” dedi. Geliştirilecek bu yeni ekosistem için endüstri, yayıncılar ve mobil ağ işletmecilerinin 2025 yılına kadar çözmek zorunda oldukları sorunlardan biri bu. 

5G yayının gelişimini ilerletmek ve olası uygulamaların fizibilite ve olgunlaşmalarına yatırım yapabilmek için ORS, 5G yayın uygulamalarına yönelik kendi açık kaynaklı demo platformunu yakında sunacak. OBECA (Open Broadcast Edge Cache Appliance) proje adı altında tüm dünyadan geliştiricilerin 5G yayın ile karma OTT uygulamaları üzerinde ORS ile birlikte çalışmalarına imkan verecek modüler bir açık kaynak platformu yaratılacak.