Bu yazımızda Türkiye’de radyo ve televizyondan seslerine aşina olduğumuz birçok markaya ses vermiş ünlü seslendirme sanatçılarını tanıyacağız. Konuya ‘Sanatçı’ kavramıyla başlamak istiyoruz zira seslendirme sanatçısıyım diyen azımsanmayacak bir kitle var. Seslendirme sanatçısı unvanı Türkiye’de yıllardır tartışılan bir konu. Seslendirme sanatçısı denildiğinde şöyle anlamamız gerekiyor:
Yetenek + Tecrübe + Tecrübe Aktarımı = Sanatçı.
Bu formül Türkiye’deki ‘Sanatçı’ kavramını en iyi şekilde anlatan kestirme formüllerin başında gelmektedir.
Seslendirme sanatçısı olabilmek için bir seslendirme dublaj ajansının seslendirme cast’ında yer almak, birkaç projeye ses vermek yeterli mi? Veya seslendirme ile ilgili bir eğitim kurumundan, Milli Eğitim Bakanlığı ya da artık her neyse, sertifika aldınız bu yeterli mi? Cevap, yeterli değil. Yukarıda kısaca bahsettiğimiz formülde, öncelikle güzel bir ses tonunuzun olması bırakın sanatçı olmayı, sizi seslendirmen (seslendirme yeteneği) yapmaz. Seslendirmen olabilmek için kat-i suretle eğitim ve deneyim sahibi olmanız gerekiyor. Seslendirmen oldunuz; şimdi sırada sanatçı unvanını alabilmek için tecrübenizi aktararak sektöre yeni seslendirmenler yetiştirmeniz geliyor. Sanatçı aynı zamanda iyi bir ustadır.
Fotoğraflar © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon
Seslendirme sanatçılarını üç kategoride ele alıyoruz. Sadece seslendirme yapanlar, sadece dublaj yapanlar ve hem dublaj hem de seslendirme yapanlar. Dublaj sanatçılığı ile seslendirme sanatçılığı arasındaki fark çok önemlidir. Her dublaj sanatçısı seslendirme icra edemeyebilir. Her seslendirme sanatçısı da dublaj yapamayabilir. Dublaj sanatçısı olmak için teatral yeteneğinizin daha fazlaca olması gerekiyor. Bu kavramları açıkladıktan sonra şimdi Türkiye’de meşhur ünlü seslendirme ve dublaj sanatçılarının kimler olduğu hususuna gelelim.
Sinemada Hollywood filmlerinde ünlü aktörlere ses veren dublaj sanatçılarından tutun televizyon kanallarındaki reklam kuşaklarında ünlü markalara ses veren reklam seslerine kadar Türkiye’de birçok ünlü seslendirme dublaj sanatçısı var. Reklamlarda seslendirmen ve filmlerde dublaj yapan aşina olduğunuz seslerin başında Ahmet Nasıroğlu, Ali Gül, Ali Poyrazoğlu, Aydoğan Temel, Ayhan Kahya, Bahtiyar Engin, Berna Başer, Cahit Şaher, Can Gürzap, Çetin Tekindor, Devrim Parscan, Engin Alkan, Engin Altan Düzyatan, Ercan Demirel, Fulya Ergüneş, Güler Karaman, Günyol Bakoğlu, Haluk Bilginer, Itri Koşar, Kadir Özübek, Köksal Engür, Levent Dönmez, Mazlum Kiper, Murat Şen, Müge Oruçkaptan, Nur Subaşı, Nüvit Candaner, Okan Bayülgen, Özkan Uğur, Özlem Altınok, Özlem Altınok, Rıza Karaağaçlı, Selçuk Yöntem, Sezai Aydın, Sungun Babacan, Tarkan Koç, Toprak Sergen, Tülay Bursa, Özlem Abacı, Uğur Taşdemir, Umut Tabak, Yekta Kopan, Zeki Atlı, Zeynep Özden Ayyıldız, Zeyno Eracar gelmektedir. Yine meşhur seslendirme dublaj sanatçılarından aramızdan ayrılmış olanlar da var. Özellikle yakın bir tarihte Payidar Tüfekçioğlu, İstemi Betil gibi seslendirme sanatçılarını kaybetmemizin hüznünü yaşadık. Meşhur seslendirme sanatçısı olup burada ismini zikretmediğimiz daha nice seslerin affına sığınıyoruz.
Fotoğraflar © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon
Türkiye’de ünlü markalar reklam filmlerinde marka-ses bağını prestiji yüksek ve markayla özdeş ünlü seslere rağbet ederek kuruyorlar. Seslerin ünlü olması medya içeriklerinde çokça tercih edilmesinden bununla birlikte aşina olmamızdan kaynaklanıyor. Sesi birçok kez medyadan dinliyorsunuz. Sonra sesi merak ettiğinizde kimin olduğunu duyunca seslendirme sanatçısıyla bir bağ kuruyorsunuz. Bilinç altınızdaki ses sizin için en iyi ses oluyor. Peki bu iyiyi seçmek demek mi? Esasen iyiyi seçmenin çoğunluğun fikrini almak olduğunu unutmamamız gerekiyor. Türkiye’deki seslendirme dublaj ajanslarında ünlü seslere ulaşabilir, bu konuda brief vererek fiyat teklifi alabilirsiniz.
Kalın sağlıcakla.