Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Demo Hazırlamanın İpuçları
Demo Hazırlamanın İpuçları
14.11.2018 11:34

Seslendirme ve dublaj mesleğine merak duyanlar ve profesyoneller için ses demosu hazırlamak, uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu yazımızda yeni başlayanlar için ses demosu hazırlamanın ve başvuru yapmanın ipuçlarından bahsedeceğiz. Seslendirme ve dublaj ajanslarına, ses bankalarına, ses cast’larına başvuru yapmanın yegâne yolu, ses demosu hazırlamaktan geçer. Ses demosu bir çeşit sesli CV’dir. Sesinizi tanıtır. Seslendirme sanatçısı iseniz daha önce profesyonel seslendirdiğiniz iş örneklerinden kısa kısa sunumlar içerir. Seslendirme ve dublaj dünyasıyla yeni tanışan biriyseniz başvuru için tonlamalarınız, vurgularınız ve ses renginizle ilgili malumat sağlar. Zira seslendirme ajanslarına ses demonuz ile başvuru yapabilirsiniz.

Fotoğraflar © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon

Burada en önemli konu seslendirme demosu ile dublaj demosunun aynı olmadığını bilmektir. Öncelikle nereye başvuru yaptığınızı iyi bilmeniz gerekiyor. Başvurunuz bir seslendirme ajansına mı, yoksa dublaj ajansına mı? Seslendirme ajansına başvuru yapılacak ise işiniz daha zor. Mutlaka ama mutlaka deneyimli profesyonel bir ses olmanız gerekiyor. Zira seslendirme ajansları sizin eğitiminizle ilgilenmez. Eğer bu başvuru bir dublaj ajansına yapılacak ise rabarba ile başlamak ve dublaj stüdyosu atmosferinden bir nefes çekme şansınız daha yüksek.

Demonun öneminin herkes farkındadır fakat hazırlanan demolar genel olarak özensiz yapılan çalışmaların ürünüdür ve bu demolar etkin değildir. Özensiz, etkin olmayan demolar derken işin maliyeti ve sürecin uzunluğundan ve kısalığından söz etmiyoruz. Kimi seslendirmenlerin uzun uğraşlar sonucunda yaptırdığı demolar beklenilen etkinliği gösteremezler. Peki, etkin bir demo nasıl hazırlanır? Hadi hep birlikte bu sorunun cevabını vermeye çalışalım…

Demo, sesinizi tanıtan sesli CV’dir. Seslendirme stüdyolarına sesinizi anlatma, “benim böyle bir ses tonum var” deme biçiminizdir. Etkin iletişime geçildiğinde en önemli unsur empati yapabilme yeteneğidir. Gelin bunu birlikte deneyelim.

Ana hatlarıyla düşünüldüğünde bir seslendirme ajansına demo göndermeyi düşündüğünüzde unutmayın ki sizin gibi birçok seslendirmen de o ajansa demosunu gönderecektir. Bu da demek oluyor ki sizin demonuz birçok demo ile aynı anda değerlendirilecektir. Ve dinleyen seslendirme yönetmeni olumlu veya olumsuz duygularla dinlemeye hazırlanır. Değerlendirmeyi tamamen objektif olarak yapar.

Bu gibi insanlar genel olarak çok yoğundurlar. Bu nedenle demonuzu değerlendirmek için ayırdıkları vakit düşündüğünüzden çok daha azdır. Çünkü insanlar ön yargılı olduklarından ötürü kısa sürede güçlü noktalar yakalayıp bunlardan ilerleme eğilimindedirler.

Fotoğraflar © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon

Bu nedenle önemli olan demoyu dinleyen seslendirme yönetmenine bırakılan ilk izlenimin olumlu yönde olmasıdır. Dinleyiciyi ilk saniyelerde etkileyebilirsek, demomuz tekrar tekrar dinlenir ve sizinle iletişime geçmesini sağlayabiliriz.

Seslendirme ajanslarına ses demosuyla yapılan başvuruların çoğundan bir geri dönüş beklentisi olur. Olumlu veya olumsuz bir geri dönüş beklersiniz. Bu beklenti tamamen yanlıştır. Başvuru yaptığınızda gönderdiğiniz ses demosuna olumsuz bir dönüş sizi mutlu edecek mi? Bu sorunun cevabına hazırlıklıysanız cevap için ısrar edebilirsiniz. “Ancak çevremdeki herkes, sesimin mükemmel olduğundan bahseder…” diyenler için seslendirme ajansından alınan olumsuz yanıt, kafanızı karıştırabilir. Bu durumda kesinlikle seslendirme ajansının olumsuz yanıtı sizin için referans olmalıdır.

Şimdi yukarıdaki anlatılanlardan yola çıkarak etkin bir demo nasıl hazırlanır maddeler halinde inceleyelim.

1- Kendinizi tanıyın.

Evet seslendirme kurslarına gittiniz. Çok iyi bir eğitim aldınız. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir sertifika sahibisiniz. Ses tonunuz ve yeteneğiniz aynı şeyi söylüyor mu? Kendinizi geliştirdiyseniz örneğin çoğu tekerlemede başarılı ve vurgulara tonlamalara dikkat eden bir kişiyseniz işiniz çok kolay. Ses renginizden sınıfta kalmazsınız.

2- Demonuza koyacağınız seslendirme örneklerini belirleyin.

Seslendirme ajanslarına başvuru yapanlar için reklam seslendirme, tanıtım filmi seslendirme, santral seslendirme, belgesel seslendirme, infografik seslendirme, e-learning seslendirme örnekleri için daha önce seslendirilmiş videolar bulun. Dublaj stüdyolarına başvuru yapanlar sinema filmi veya animasyon filmlerin repliklerini metne dökerek teatral bir sunum hazırlayabilirler. Youtube üzerinden açacağınız bu örnekleri dinleyip ve metne dökebilirsiniz. Ses tonunuza, vurgu ve tonlamalarınıza uygun en iyi örnekleri seçin.

3- Ses kaydı için seslendirme yönetmeni olan profesyonel bir stüdyo bulun.

Seslendirme metinlerinizi elinize aldınız ve seslendirme stüdyosundan randevu aldınız. Seslendirme stüdyolarının çoğu ücreti karlığında size profesyonel demo hazırlayabilir. Seslendirme yönetmeni eşliğinde vurgu ve tonlamalara dikkat ederek sesinizi kaydedin. Sıra geldi ses teknisyeninin ses kayıtlarınızı müziklendirme ve efektlendirme aşamasına. Bu konuda seslendirme stüdyosundaki teknisyenin tecrübesine güvenebilirsiniz. Bu süreç biraz zaman alacağından seslendirme stüdyosu size teslimat için belirli bir süre verebilir.

4- Seslendirme yönetmeni nezaretinde prova yapın.

Seslendirme ve dublaj ajanslarına ses demonuzla başvuru
yapacaksınız. Dolayısıyla ses demonuzun mükemmel olması gerekli. Hazırladığınız seslendirme metinlerine kendi başınıza çalışırsanız vurgu ve tonlamaları yanlış öğrenebilirsiniz. Metinleri okumadan önce mutlaka seslendirme yönetmeni nezaretinde metinlere hazırlanın.

5- Seslendirme veya dublaj başvurularınız için mail yoluyla iletişim kurun.

Seslendirme veya dublaj örneklerinizin yer aldığı ses demonuzu, seslendirme dublaj ajanslarına mail yoluyla göndermeyi tercih edin. Mümkünse CV’niz ile birlikte başvuru yapın. Stüdyoya randevusuz giderek yapacağınız başvurular hoş karşılanmayabilir. Seslendirme veya dublaj ajansı olumlu sonuçlanan başvurunuz için sizi geri arayacak ve performansınızı canlı görmek için size randevu verecektir. 

Evet, artık ses demonuz ile seslendirme veya dublaj ajanslarına başvuru için hazırsınız.

 

YAZAR HAKKINDA
Birol Berber
Birol Berber | BiberSA Prodüksiyon | Seslendirme Yönetmeni