Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Akıllı Gelecek
Akıllı Gelecek
15.06.2019 09:12

Sony Intelligent Media Services küçük ve büyük video şirketleri için güçlü araçlardan oluşan bir portföy.

Sony geçtiğimiz yıl IBC’de Intelligent Media Services’ı duyurdu. İzleyiciler istedikleri zaman kendilerine en uygun aygıtlar üzerinde içerik tükettikleri için, içerik yaratıcıları sürekli değişen bir ortamda içerik oluşturma ve dağıtmada daha fazla desteğe gereksinim duyuyorlar. Geleneksel medya tedarik zincirini dönüştürmek ve içerikten daha fazla değer ortaya çıkarmak için tasarlanan Sony Intelligent Media Services, bir açık teknoloji ve hizmetler portföyü olarak ortaya kondu. 

Sony Intelligent Media Services içerik kaydından yönetimine ve teslimine kadar tüm medya tedarik zincirini kapsıyor. Şirketin sağlam temellere dayanan donanım ticareti, yılardır yayıncılık sektöründe bir köşe taşı oldu; sunucular, anahtarlama masaları, OB tırları ve elbette kameraları, dünya çapında stüdyoların içerisinde başarıyla bütünleşiyor. Fakat donanımın ötesinde, Sony tamamen dijital alanda bir dizi hizmet de sunuyor.

Sony Professional Europe Intelligent Media Services Başkanı Stuart Almond şunları söyledi: “Tek bir portföy halinde çeşitli hizmetleri bir arada sunuyoruz. Müşterilerle her ilişki kurduğumuzda bir sıkıntı, o şirkete özel bir iç sorun mutlaka oluyor.

Sonuç olarak çok daha fazla danışmanlığa dayanan bir yaklaşım geliştirdik. Intelligent Media Services Sony’nin bu sorunlu noktaların neler olduğunu bulabilme konusundaki uzmanlığı ve bilgisine dayanıyor. Buluta geçerek verimliliğini yükseltmek isteyenler bir yayıncı, bir yapım firması veya işletme olabilir. Her bir durumda hangi hizmetlerin kullanılabileceğini ve tam olarak neler sunabileceğimizi bilmek istiyorlar.

Intelligent Media Services portföyü Sony’nin işletmelere bir opsiyonlar takımı olarak sunduğu bir teknoloji ve hizmetler birleşimi. Bunlar arasında XDCAM air, Media Backbone Hive ile Media Backbone NavigatorX, Memnon gibi Sony arşiv çözümleri, optik disk arşiv çözümü, Ci bulut işbirliği platformu, bulut anahtarlama hizmeti, Ven.ue ile denetimli OTT ve dağıtım hizmetleri ve şimdi de Hawk.eye top takip teknolojisi var. 

Intelligent Media Services ile Sony her ölçekte video şirketlerinin işletme yöntemlerini dönüştürerek içeriklerinden daha fazla değer ortaya çıkarmalarına yardımcı olmayı ve daha dinamik ve verimli medya tedarik zincirleri sağlamayı hedefliyor. 

Çok farklı müşterilerle çalışıyoruz ve hepsinin farklı gereksinimleri var. Bazıları çekim ve yapım sırasında iş akışlarını nasıl hızlandırıp daha verimli çalışabilecekleri hakkında düşünmeye çalışıyorlar. Bazıları çok daha fazla OTT sunmak için iş akışlarının içerisine yapay zeka ve bulut katmak veya daha fazla otomasyonla verimliliği yükseltmek istiyor. Hizmetlerimiz, ürünlerimiz, kurulum yeteneklerimiz, eğitim ve destek kapasitemiz var. Bu müşterilerle harekete geçip, stratejik çözüm ortakları olarak çalışabiliriz.

Hizmetlerin çeşitliliği

Intelligent Media Services içerisindeki araçların derinliği ve genişliği, Sony ürünleriyle sadece dar bir yapım parametresi içerisinde ilişki kurmuş olanları şaşırtabilir. Örneğin endüstridekilerin birçoğu Sony’nin tamamen denetimli bir OTT hizmeti sunduğunu bilmiyor olabilir. Şirketin Ven.ue sistemi, eksiksiz bir içerik yönetim yazılımıyla OTT dağıtımı sunan, uçtan uca bir dijital medya yönetim ve dağıtım çözümü. 

Intelligent Media Services portföyündeki diğer araçlar gibi Ven.ue de her müşterinin gereksinimlerine göre ayrıntılı olarak düzenlenebiliyor. Bazı görüntü dağıtım firmaları Ven.ue’ye bir içerik birleştirme sistemi olarak bakıyor ve çok sayıda satıcıdan aldıkları içerikleri kalite kontrolden geçirip son kullanıcının tüketmesi için sundukları bir iş modeliyle çalışıyorlar. VoD hizmetlerinin yaygınlaşması bu bunu giderek yayılan bir senaryo haline getiriyor ve farklı kaynakları tek bir iş akışı içerisine toplama gereksinimi, güçlü bir VoD platformu kurmanın vazgeçilmez bir unsuru haline getiriyor.

Farklı tiplerde içerikleri dünya çapında yayılmış çıkışlara göndermesi gereken dağıtıcılar da var. Örneğin BBC Studios Ven.ue’yi iş akışlarında farklı tiplerde ve uzunluklarda içerikleri kaydetmek için kullanıyor ve bu içeriklerin çok miktarda farklı sürümlerinin BBC Studios yayın programının bir parçası olarak dünya çapında çok sayıda ülkeye dağıtılmaları gerekiyor. 

Diğer durumlarda Sony Ven.ue’yi müşterilere son kullanıcı web sitesini kurmaktan müşteri adına abonelik hizmetlerini yönetmeye kadar eksiksiz, tamamen denetimli bir OTT sağlamak için kullanıyor. 

İnsanlar Sony’nin arşiv ve bellek çözümlerinden haberdar, ama buluta geçişi giderek genişliyor. Intelligent Media Services, tesis içi bulut tabanlı arşivler, felaket onarımı, strateji ve çözümler, ve özellikle haber yapım platformlarında popüler MAM (medya varlık yönetimi) tabanlı sistemler içeriyor. 

Sony’nin bulut mikro hizmetleri, içerik sahiplerinin kullanabilecekleri araç kitini büyük oranda genişletiyor. AWS tabanlı Sony Virtual Production, aynı anda çok platforma görüntü akışı için araç seti sağlayan bir isteğe bağlı bulut yapım hizmeti. Tamamen bulut tabanlı, isteğe bağlı bu sistem, müşterilerin herhangi bir tarayıcı kullanarak sanal bir anahtarlama masasına görüntü akışı yapmalarına imkan veriyor.

Bulut yapım yeteneklerinin Ci ve Media Backbone NavigatorX ile daha da genişlemesi sayesinde stüdyolar, yayıncılar ve medya içerik yaratıcıları, farklı ekiplerle daha yakın işbirliği yapabiliyorlar. Başlangıçta Sony stüdyolarında bir varlık paylaşım aracı olarak geliştirilen Ci, tamamen işbirliği yapılabilen bir online çalışma alanı.

Almond sözlerine devam etti: “İnsanlar genellikle yazılım alanında çok iyi olduğumuzu bilmiyorlar. Kuruluşumuz içerisinde dev bir yazılım geliştirme kapasitesine sahibiz. Sadece ürün satmıyoruz, bir sistem bütünleştiriciyiz. Intelligent Media Services’ın sunduğu da bu. Bir açık teknolojiler ve hizmetler portföyü.

Birden fazla platform üzerinde canlı haber görüntüleri akışı yapmak isteyen müşterilerimiz olduğunda bunu sağlıyoruz. Her yerdeki içeriklere kısıntı olmadan erişmek isteyen yapım ekipleri varsa bunu da yapabiliyoruz. Veya OTT hizmetleri sağlayan ve iş akışları içerisinde daha iyi dağıtım veya medya işleme hizmetlerine gereksinim duyan müşterilerimiz varsa, kesinlikle halledebiliyoruz. Ve izleyicilerinizin ilgisini sanal gerçeklik gibi farklı platformlarla çekmeyi ya da haberlerde mobil ve sosyal medyayı farklı şekillerde kullanmayı düşünüyorsanız, sizin için çözümlerimiz var. Bizim için asıl önemli nokta, bize gelen her müşterinin bir işinin olması. Günün sonunda iki amaçları oluyor: Aynı işte kalmak ya da geliştirmek istiyorlar.

Hizmetler yarışında yükselmek

Sony endüstride meydana gelen hızlı ve radikal değişikliklere karşılık olarak işletmesinin hizmetler alanını geliştirdi. 

Yeni bir mikro hizmetler dünyasına giriyoruz. İnsanlar gerçekten türlerinin en iyisi olanları seçmelerine izin verecek, açık teknolojiler istiyorlar. Sony’ye baktıklarında konuya odaklandığımızı, açık olduğumuzu, öncü ve işbirliğine istekli olduğumuzu görüyorlar. Mikro hizmetler dünyasında herkes denenmiş ve test edilmiş bir portföye sahip olduğumuzu biliyor.

Yeni yayıncılık ortamında internette görüntü akışı her yerde yaygınlaşıncaya dek marjinal gözüyle bakılan, beli konulara odaklanmış birçok niş oyuncu ve içerik sağlayıcı var. Bunlar arasında kurumlar, niş sporlar, eğitim ve daha ana akım VoD eğlence sağlayıcılar var. Bunların çoğu kısıtlı kaynakları güçlendirecek teknolojiler arıyorlar. 

Bazı küçük yapım firmaları, içerik çekmek, bu içeriği hazırlamak ve internet akışı veya açık yayın yapmak isteyen üç-dört kişilik ekipler olabiliyor. Örneğin Virtual Production çözümümüz bu piyasanın çok daha fazlasını yapabilmesine imkan veriyor. Virtual Production en basit düzeyde sanal bir anahtarlama masası, ama Wi-Fi yoluyla bağlandığınız istediğiniz sayıda sabit kameranız olabilir ve anahtarlama masanız dünyanın herhangi bir yerinde olabilir.

Bu hizmet sayesinde nereden gelirse gelsin canlı kamera sinyalimi görebiliyorum ve bir profesyonel gibi geçiş yapabiliyorum. Yayınımın bir parçası olarak grafikler, sosyal medya ve dosyalar ekleyebiliyorum. Bunlar aylık 350 avro fiyatlı başlangıç paketiyle yapılabiliyor. Bu tip küçük şirketler için de kapılar açık.

Rekabetçi bir fiyata satılan Media Backbone NavigatorX, portföyün medya varlık yönetim aracı. Çok sayıda yaratıcı ekibe veya sadece birkaç kişiye görüntü içeriklerine erişmek, aramak, getirmek ve kurguya hazırlamak için tek bir arayüz sunuyor. Basit iş akışı yazılımı sayesinde kullanıcılar içeriğe kolayca bağlantı paylaşabiliyor, ya da kalite kontrol veya kodlama ekleyebiliyorlar.

Bir grafik aracıyla oynuyormuş gibi hoş ve basit sürükle-bırak hareketleri yapabilirsiniz. Bir iş akışlı oluşturuyorsunuz ve bunu yapmak için mühendis olmak zorunda değilsiniz. Sadece içeriğinizin nereden geldiğini ve nereye gittiğini bilmeniz gerekiyor. Ekiplerin bu iş akışlarını kendi gereksinimlerine göre oluşturmalarına izin veriyor.

Teknolojinin ötesi

Sony Intelligent Media Services sadece teknolojinin ötesine geçiyor. Hizmetler Sony’nin müşterilerle olan onlarca yıllık danışma ve işbirliği deneyimiyle birleşiyor. 

Normalde işinde dönüşüm yapmayı düşünen müşterilerimizden birine görüşmeye gidilen bir danışma yapımız var. Belki önümüzdeki beş yıl içinde tüm çalışmalarını buluta taşıyacaklar. Bu nedenle ekiplerimiz ve uzmanlarımın müşterinin masasına oturuyor, ne yapmamız ve nasıl yapmamız gerektiğini anlıyor ve müşteriyi bu yolculuğa başlatıyor.

Kuruluşta dev miktarda gelişme kapasitesi var. Dev miktarlarda tedarik ve sistem bütünleştirme hızı, 24 saat çalışıp küresel çapta çeşitli müşterilere hizmet veren destek ekipleri de var.

Piyasada çok sayıda bulut hizmet şirketi ve mikro hizmet şirketleri var, ama görüntü yayıncılık sektöründe Sony’nin onlarca yıllık deneyimine sahip değiller.

Almond sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen yıl müşterilere beş yıl sonra nerede olacakları soruldu. Ama bence soru nerede olunacağı değil. Asıl önemli olan bu yola kiminle çıkılmak istendiği.


Kaynak / Sony


 

En Çok Okunanlar
Dergi