Dijital sinema geliştirmek, sanat ve bilimin benzersiz bir karışımı olarak karşımıza çıkıyor. Kameranın başarılı olması için doğru tasarımların seçilmesi bu süreçte çok önemlidir. Alister Chapman, VENICE kamera ailesinden sorumlu ekip liderleri planlama ekibinden Yutaka Okahashi ve tasarım ekibinden Yuji Ooba ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
Yutaka Okahashi ile Planlama
Yutaka bir film hayranı, çoğu filmi izliyor, aksiyon filmlerinin büyük bir hayranı ancak korku filmlerini pek sevmiyor. VENICE ve VENICE 2’nin ürün planlamasını denetledi.
Ürün planlamacıları gelecekten sorumludur; pazarın birkaç yıl içinde nerede olacağını, müşterilerin muhtemel beklentilerini ve bunları sağlamak için hangi teknolojilerin mevcut olabileceğini araştırır. Buna dayanarak, gelecekte çıkacak bu ürün için teknik özellikleri hazırlayacaklar. Yutaka, VENICE ve VENICE 2’nin ilk konsepti ve ardından ayrıntılı teknik özellikleri üzerinde çalıştı. Teknik özelliklere karar verildikten sonra planlama ekibi, elektronik, sensör, ergonomi ve endüstriyel tasarım üzerinde çalışan farklı ekiplerin işlerini belirlenen tarihe kadar teslim etmesini sağlamalıdır. Planlama ekibinin işi kamera piyasaya sürülene kadar bitmez.
Reminiscence ve Black Widow’u beğendim. VENICE ile çekilmiş bir film olduğunu öğrenirsem mümkünse hemen sinemaya gideceğim. İzlediğimde, ürünümüzü kullandıkları için her zaman çok minnettar kalıyorum ve sette nasıl olduğunu, nasıl filme aldıklarını hayal etmeyi seviyorum.
Yuji Ooba ile Tasarım
Yuji Ooba, VENICE 2’de proje liderliği yaptı ve Sony’nin geliştirme süreci için olduğu kadar pazar için de çığır açan bir proje olan orijinal VENICE de dahil olmak üzere birçok Sony kameranın tasarımında çalıştı. Yutaka gibi, Yuji de bir film hayranı.
Senaryo ilginçse filmin türü pek umurumda olmuyor. İnsan ilişkilerini betimleme biçimlerine sempati duyabileceğiniz, kendinizi akışına kaptırabileceğiniz filmleri seviyorum.
Filmin VENICE ile çekildiğini duyduğumda kendimi iyi hissediyorum, tabii aynı zamanda, çekimler sırasında herhangi bir rahatsızlık verip vermediğimizi merak ediyor ve biraz endişeleniyorum.
Bunun bariz bir cevap olduğunu biliyorum ama yeni Top Gun olmalı. Aslında ben CODA’yı da çok sevdim. Biraz daha geriye gidersem Downton Abbey’den de keyif aldığımı söyleyebilirim.
Sony’nin Yolu
Yıllar içinde, ödüllü bir 3D kamera teçhizatı da dâhil olmak üzere birkaç ürünü kendim tasarladım. Hiçbir zaman kolay olmadı. Her zaman beklenenden daha uzun sürüyor gibi görünüyor, bu yüzden Sony’nin VENICE gibi sofistike bir kamerayı hayata geçirme sürecini merak ettim.
Yuji: Süreç şu şekilde ilerliyor: pazar araştırması, planlama, kavramsallaştırma, prototip oluşturma, seri üretim, cihaz yazılımı güncellemeleri. Ardından, başlangıçtaki müşteri görüşlerini dinliyor ve bunlara nasıl karşılık verebileceğimizi düşünüyoruz.
Yutaka: Tüm bunların zaman çizelgesini tam olarak çizemem, ancak toplam süre ön görüşmeler de dâhil olmak üzere yaklaşık üç ila dört yıl. Geliştirme aşaması, teknolojik ilkeler ve konsept hakkında düşünmekle başlıyor.
Yuji: Sony’nin kamera geliştirme aşamasında sahip olduğu büyük avantaj, görüntülemeden depolamaya kadar tüm geliştirme ekiplerini şirket grubu içinde çalıştırabilmesidir. Bu aynı zamanda sensör geliştirme departmanına hızlı bir şekilde pazar geri bildirimi alabileceğimiz anlamına geliyor.
Sinematik Görünüm
Sony’nin profesyonel kameralarını çok uzun zamandır kullanıyorum, görüntülerin rengi ve görünümü çok az değişti. Ta ki VENICE’e kadar. VENICE, önceki Sony kameralardan oldukça farklı, çağdaş film tarzı bir görünüm sundu. VENICE, Sony’nin ilk dijital sinema kamerası değildi, VENICE’ten önce F35, F65 ve F55 vardı. Ancak VENICE oldukça farklı görünüyordu, peki Sony’de değişen şey neydi?
Yutaka: Kullanıcılar, kiralama hizmeti sağlayıcıları, bayiler ve sektörle ilgili herkesle bağlantı kurduk, film prodüksiyonu ve çekim tutkularını paylaşabildik, onlardan öğrendik ve bunun üzerimizde etkili olduğunu düşünüyorum. Müşterilerimizden gelen görüşlerden etkilendik.
Yuji: Müşterilerimizin gerçek duyguları ve Sony’den beklentileri bize rehberlik etti. Teknolojiyi ileriye taşımamızı sağlayan onların gerçek duygu ve tutkularıydı.
Kullanım kolaylığı
VENICE kameralarla çekim yapmanın sevdiğim yanlarından biri de kullanım kolaylığı. Düğmeler tam olarak onları bulmak istediğiniz yerdeler. VENICE açıkça tek bir iş için tasarlandı; en kaliteli dijital sinema kamerası olması. Düğmelerin ve menü sistemlerinin düzeni, önceki kameralara kıyasla büyük ölçüde iyileştirildi.
Yuji: Ergonomiye teorik açıdan yaklaşmadık. Hepimiz (tasarım ekibi) bir şeyin kullanımının kolay olup olmadığı konusunda ortak bir fikre sahibiz ve bu konuyu, kendimizi kamerayı kullanacak kişilerin yerine koyarak tüm ekiple tekrar tekrar tartıştık. Ayrıca, müşterilerden her gün görüşlerini alıyoruz.
Sonraki Süreci Planlamak
VENICE büyük bir başarıydı ve film yapımcıları arasında popülerlik kazanmaya devam ediyor. Harika görüntüler ürettiği biliniyor. Sonuç olarak, artık film ve drama prodüksiyonu için yaygın olarak kullanılmaktadır. Peki, sırada ne var?
Yuji: İlk nesil VENICE’in piyasaya sürülmesinden itibaren devamının geleceğinden bahsediyorduk.
Yutaka: VENICE’in piyasaya sürülmesinden sonra bize, yalnızca Avrupa ve ABD’deki insanlardan değil, Asya, Okyanusya ve Güney Amerika dâhil tüm dünyadan çok sayıda görüş ulaştı. Bunlardan bazıları e-posta ve distribütörlerimiz aracılığıyla oldu. Ayrıca planlama ve tasarım ekibi yerinde ziyaretler yaptığında da çok sayıda görüş topladık. Elimizde bu kadar fazla görüş varken, asıl mesele müşterilerin beklentilerini karşılayacak bir devam modeli yapıp yapamayacağımız ve müşterilerin yeni modeli kullanmaya sorunsuz geçiş yapıp yapamayacaklarıydı. VENICE 2’nin geliştirilmesi sırasında her zaman aklımızda olan şeyler bunlardı.
Artık biliyoruz ki, VENICE ve VENICE 2 arasındaki temel farklardan biri, yeni kameranın orijinal Full Frame 6K sensörünü veya yeni Full Frame 8.6K sensörünü kullanabilmesi.
Normalde, aynı boyuttaki sensöre daha fazla piksel sıkıştırdığınızda, hassasiyet veya dinamik aralık etkilenir. Ancak VENICE 2 ile ilk çekim yaptığımda, yeni 8.6K sensörün aslında 6K sensörden daha hassas ve biraz daha az parazitli olduğunu görünce şaşırdım. Bunun nasıl mümkün olduğunu sordum.
Yuji: Yüksek piksel sayılı sensörleri geliştirirken birçok tasarım bilgisi edindik. Teknolojisinden çok detaylı bahsedemem ama pikseller küçüldükçe her pikselin niteliklerini ortaya çıkarmak daha da zorlaşıyor. Ancak bu zorlukla karşılaşacağımız çok açıktı, bu nedenle geliştirme sürecinde her zaman teknik iyileştirmeleri düşünüyorduk.
Piksel sayısını artırmak, yalnızca sensörün özelliklerini geliştirmeyi zorlaştırmıyor. Aynı zamanda, işlem sonrası bant genişliği önemli ölçüde artıyor, bu da sinyal işleme ve kayıt için büyük bir talep oluşturuyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi ve dâhili sıcaklık kontrolü de dâhil olmak üzere her alanda karşımıza çıkan zorluklar artıyor. 8K sensör aslında 6K’nın halefi değildir; avantajları ve dezavantajları açısından birbirlerini tamamlarlar.
X-OCN ve OLPF
Yeni 8.6K sensörün özelliklerini gerçekten beğendiğimi söylemeliyim. Ancak Yuji’nin belirttiği gibi, 6K sensörün tercih edilebileceği alanlar hâlâ var. Örneğin daha yüksek kare hızlarında çekim yapmak istiyorsanız full frame modunda 90 fps’ye kadar çekim yapabilir. Daha küçük dosya boyutları, uzun projeler için veya hızlı geri dönüşlerin gerekli olduğu durumlarda faydalı olabilir. Bununla birlikte, tüm VENICE kameraları X-OCN kodek bileşeninin verimliliğinden yararlanır.
Yutaka: X-OCN ile ilgili özel olan şey, nispeten küçük boyutlu bir dosyada size 16-bit görüntü kalitesi vermesidir, böylece post prodüksiyonda çok fazla özgürlüğe sahip olursunuz. Daha küçük veri boyutuyla rakiplerimizle aynı kaliteyi sağlar, bu da genel iş akışı için son derece faydalıdır.
X-OCN’nin post prodüksiyonda sıkıştırılmamış RAW gibi davrandığını her zaman fark etmişimdir. Yine de dosyalar boyutun çok küçük bir parçası ve nispeten mütevazı bir bilgisayar tarafından bile kolayca işleniyor. Daha küçük dosyalar, verilerinizi daha hızlı yedekleyebileceğiniz ve depolama maliyetlerinin daha düşük olacağı anlamına gelir. Ayrıca, MacBook Pro dizüstü bilgisayarımda VENICE 2’den 8.6K 16-bit X-OCN’yi düzenli olarak, proxy dosyalarına başvurmak zorunda kalmadan ve depolama için geniş bir RAID dizinine ihtiyaç duymadan düzenliyorum.
VENICE kameralarının bir diğer önemli avantajı da Optik Düşük Geçişli Filtre veya OLPF’dir. Bu, lens ile sensör arasında yer alır ve burada, bozucu etki ve harelenmeyi kontrol etmek için sensörün yüzeyine düşen görüntünün çözünürlüğünü denetler.
Yuji: Optik düşük geçişli filtrenin özelliklerini ortaya çıkarmak için gerçekten çok çalıştık. Sonuçta, görüntünün kalitesi bu optik özelliklerden geliyor. Doğal görünen bir çözünürlük elde etmeyi hedefledik, malzeme seçimine ve yapılandırma üzerine çalışmaya zaman ayırdık.
VENICE 2 ile kendi deneyimime dayanarak, tasarım ekibinin OLPF’yi doğru şekilde yapılandırdığını düşünüyorum. VENICE 2, muhteşem netliğe ve belirgin şekilde çok yüksek çözünürlüğe sahip görüntüler üretirken, aynı zamanda yuvarlak geçişlere sahiptir, asla aşırı keskin görünmez, çok doğal bir görünüme sahiptir.
Müşteri görüşleri
Peki, VENICE 2’nin oluşturulmasına yardımcı olan insanlar, son kullanıcıların fikirleri hakkında ne düşünüyor?
Yutaka: Harika gidiyor. Kameranın piyasaya sürüldükten hemen sonra birçok büyük projede kullanıldığını gördüm ve çok memnun oldum. Ayrıca, VENICE zaten piyasada olduğu için ve insanlar ona güvendiğinden halefiyle de iyi geçindiklerini düşünüyorum.
Yuji: İnsanlar, önceki VENICE’e göre nasıl gelişim gösterdiğini fark ettiler ve heyecana kapıldılar.
VENICE kameralarla çekim yapmayı her zaman sabırsızlıkla bekliyorum, bu kameraları kullanmak bir zevk. Geliştirme sürecinde biz film yapımcılarını dinledikleri ve bizim için bu harika kameraları yarattıkları için Yutaka, Yuji ve ekibin geri kalanına gerçekten teşekkür etmek istiyorum.