Anadolu Ajansı’ndan Mehmet Ceylan, İsa Seren ve Ömer Yurduseven ile yayıncılığın geleceği ve PikoTV çözümlerini içeren bir söyleşi gerçekleştirdik.
- Yayıncılık alanındaki faaliyetleriniz neler?
Anadolu Ajansı olarak abonelerimize yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan 4 kanal canlı yayın iletimi yapıyoruz, abone istediği kanalı kullanabiliyor. Bu sayede hiçbir canlı yayını atlamadan abonelerimize sunmuş oluyoruz. Canlı yayın kaynakları uydu yayınları, 4G canlı yayın cihazları ile yapılan yayınlar, web yayınları veya “Editör Masası” gibi kurum içi yayınlar olabilmektedir. Aynı zamanda AA tarafından üretilen tüm içerik, yazılı haber, fotoğraflar ve görüntüler IP tabanlı bir sistemle uydudan abonelerimizin bilgisayarlarına aktarılmaktadır.
- Yayıncılığın geleceği ile ilgili öngörüleriniz neler?
Geleneksel televizyon haber mantığında olduğu gibi bir düzen içinde haberlerin izleyiciye aktarıldığı değil izleyicinin istediği yayını veya haberi takip edeceği sistemler gelişim gösterecektir. Mobilitenin merkezindeki cep telefonu her geçen gün izlenme süreleri olarak TV’den daha fazla pay alacaktır. Bu talep değişikliği nedeniyle yayıncıların uydudan IP’ye geçişi veya o sahada yayınlarını süre ve çeşitlilik olarak artırması öngörülebilir.
- Yayıncılıkta karşılaştığınız problemler var mıdır? Yayıncılık ile ilgili yeni talepleriniz nelerdir?
Anadolu Ajansı olarak ürettiğimiz içerik çok fazla olduğu için bu içeriğin canlı veya uydudan data olarak abonelerimize iletiminde sorunlarla karşılaşabilmekteyiz. Bu noktada uydu kapasite ücretleri kısıtlayıcı etki oluşturmaktadır. Abonelerimize orijinal görüntü kalitesinde canlı yayın yapma zorunluluğumuzdan dolayı kurum dışı IP sistemlerdeki arızalar yayınlarımızda aksamalara neden olmaktadır.
- PikoTV ürünlerini tercih etme sebebiniz nedir?
En temel tercih sebebimiz ihtiyaca özel çözüm sunmalarıdır. Biz bir TV kanalı olmadığımız için TV için üretilen çözümler bizim ihtiyaçlarımızı tam olarak karşılamıyor veya kullanmayacağımız birçok özelliği içinde barındırıyor. İkinci olarak; PikoTV yazılımları donanımları verimli bir şekilde kullanıyor, örneğin bir kayıtçı sunucusunda aynı anda 8 farklı SDI kaynağı kayıt yapabilirken, aynı sunucu üzerinden onlarca farklı IP kaynağı kayıt yapabilmekteyiz. Üçüncü olarak; mimari, açık kaynak kodlu yazılımlarla oluşturulduğu için çok kararlı şekilde çalışıyor ve Windows sistemlerinde yaşanan sorunlardan uzak bir işletim sunuyor. Dördüncü olarak; sistemin projelendirilmesi sırasında öngörülmeyen ihtiyaçlar için PikoTV esnek ve hızlı şekilde çözüm üretebilmektedir.
- PikoTV ürünlerini kullanım alanlarınız, size sağladığı fayda ve kolaylıklar neler?
İlk olarak canlı yayın aracımızın encoder ihtiyacını PikoTV’den tedarik ettik, daha sonra kayıt yazılım ve donanımını sistem olarak satın aldık. Bu sistem; toplam 16 adet SDI kayıtçı, 20 kanal IP uydu alıcısı, 16 kanal IP-SDI çevirici, medya sunucu (stream server) ve çoklu ekran içermektedir. Oluşturulan bu ekosistem sayesinde sunucular farklı işler yapsalar da birbirleriyle sorunsuz şekilde konuşabilmektedir. Tüm ihtiyaçlarımız tek sistem içinde giderilmektedir.
- PikoTV Ingest özelliğinin size sağladığı fayda ve kolaylıklar neler?
Özellikle tüm sistemin web arayüzünden kontrol edilmesi büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Konumdan bağımsız bir çalışma imkanı vermesi ve her an ulaşılabilir olması bizim için önemli noktalardan bir tanesi. Yalın ve kişiye göre ayarlanabilir bir arayüz, hızlıca kayda girme imkanı, video çözünürlüğü konusundaki seçeneklerindeki genişlik, kaydedilen videoların kalite seçenekleri ve bölme sürelerindeki esneklik, az sayıdaki donanımla çok sayıda farklı kaynağı kayda girme imkanı olarak sıralayabiliriz.
- PikoTV firmasının müşteri ilişkileri ve sağladığı destekler hakkında neler düşünüyorsunuz?
Canlı yayınlar yapısı gereği sorunlara acil çözümler üretilmesi gereken bir alan. Bu noktada PikoTV sorunlarımızı prosedürlere boğmadan ivedilikle çözüme kavuşturdu. Çözüm odaklı çalışma ve hızlı tepki verme en ayırt edici özellikleri.