Geçtiğimiz günlerde AFAD Uzmanı Nizamettin Yıldırım ile AFAD’ın yayınları ve yayın teknolojilerine yaptıkları yatırımları içeren bir söyleşi gerçekleştirdik.
- Yayıncılık alanındaki faaliyetleriniz nelerdir? Yayıncılık teknolojilerini nasıl kullanıyorsunuz?
Çok çeşitli yayın ihtiyaçları olabiliyor. Bir tarafta uluslararası bir konferansın veya normal bir eğitimin anlık olarak taşra teşkilatında izlenmesini sağlarken, başka bir anda bir tatbikat için sahadan görüntü aktarma ihtiyacı doğabiliyor.
Sonuç olarak sürekli canlı yayın faaliyeti olan profesyonel bir TV kanalı veya haber ajansı değiliz ancak teknolojinin yayıncılık alanında getirdiği yenilikleri takip ediyoruz. Özellikle sıkıştırma kodekleri, bonding çözümleri, diğer kamu kurumları ve TV kanallarının yöntemleri, kullanılan cihazları ve yeni teknolojileri araştırıyoruz.
- Yayıncılığın geleceği ile ilgili öngörüleriniz neler?
Klasik yayıncılığın yerini internet yayıncılığı, IPTV veya OTT platformlarının alacağını düşünüyorum. İnsanların her yerde her cihazdan bilgiye ulaşma talebi artıyor. Basılı gazete sayısı azalırken haber siteleri sayısı artıyor. Benzer şekilde geniş band internet imkanı arttıkça internet yayıncılığı da artacaktır. Bu da kamu ve özel sektörde karşılık bulacaktır.
- Yayıncılıkta karşılaştığınız problemler var mıdır?
Tatbikat veya sahadan yapılan yayınlar, iç mekan yayınlara göre bazı zorluklar içermekte. Özellikle sahada karasal internet bağlantı hızlarının düşüklüğü veya GSM bağlantısının olmaması bizim için temel sorun. Böyle yerlerde düşük çözünürlükte yayın basmak gerekiyor. Bu yüzden genelde uydu internet bağlantısı yapabilen araçlarımızı kullanıyoruz. Uydu bağlantısında yaşanabilecek gecikme ve anlık hız değişimleri yayında sorunlara yol açabiliyor.
- Yayıncılık ile ilgili yeni talepleriniz nelerdir?
Efektif bir sıkıştırma kodeği, anlık hız değişimlerini yayın kesilmeden tolere edecek adaptif kodlayıcılar, farklı harici internet kaynaklarından gelen upload hızlarını birleştirecek çözümler ilk anda aklıma gelenler.
Günümüzde mobil uygulamalar çok önemli hale geldi, efektif bir kodlayıcı aplikasyonu yüksek çözünürlüklü bir telefon kamerası ile birlikte basit bir canlı yayın aracına dönüşecektir. Yeni nesil cep telefonlarının gelişmiş işlemcileri ile yerli mobil kodlayıcı yazılımlarının geliştirilmesi gerekir.
Bunlara ek olarak tek yönlü yayın bir PikoTV encoder’ın bir video konferans yazılımına SDI veya HDMI bir kaynaktan gelen ses ve görüntüyü USB port üzerinden giriş kaynağı olarak kullandırabilmesi, kaynak sinyal formatının otomatik olarak algılanması ve up/down converter işlevlerinin olması encoder cihazına bütünleşik bir dönüştürücü özelliği katar ki bu da 3-4 farklı dönüştürücü cihaz veya yazılım kullanma ihtiyacını ortadan kaldırır.
- Afet ve acil durum anındaki yayın planlarınız ve bu yayının önemi nedir?
Yayın yapmak önceden test ve hazırlık gerektirir. Afet ve acil durum anları anlık gelişmekte ve yayın öncesi yapılacak hazırlıklara ve testlere olanak vermemektedir.
Afet ve acil durum anında olay yerinde olan tüm kaynakların etkin kullanılması gerekir. Afet veya acil durumun yaşandığı yerde GSM data haberleşmesinin olduğunu varsayarak cep telefonlarından başka yayın cihazı, vatandaştan ve başka da yayın yapabilecek bir kaynak bulmak çok zor.
Bu sebeple daha önce de belirttiğim gibi bir mobil yayın kodlayıcı aplikasyonun geliştirilmesi çok önemli. Şöyle ki canlı yayın olmasa bile bir mobil kodlayıcı aplikasyonun telefonda bir dosyaya kaydedilen videoları art arda ekleyerek AFAD’ ta önceden hazırlanabilecek bir RTMP sunucuya stream etmesi olay yerine giden bir vatandaşı veya personeli çok etkili bilgi kaynağına dönüştürebilir.
Bunun dışında olay yerine ulaşan AFAD ekiplerimiz ile haberleşme ihtiyacımız öncelikli olacaktır. İlk haberleşme sonrası bölgeden görüntü aktarımı ihtiyacına yönelik taşınabilir bir encoder ile görüntü aktarımı olabilir.
- Gelecek dönemdeki yayıncılık ile ilgili plan, proje ve hedefleriniz nelerdir?
İnternet üzerinden canlı yayın ihtiyacını proje bazlı değil kurumun o anki ihtiyaçlarına göre özellikle İstanbul AFAD’taki çalışma arkadaşlarımızın önerilerini de alarak birlikte gideriyoruz. Yeni öneri ve çözümleri deneyerek ve uygulayarak kendimizi de geliştirmiş oluyoruz. Gelecekte de diğer İl Müdürlüklerimizde bulunan yayın yapabilecek donanım ve teknik personel kapasitesini artırmak gerekir.
- PikoTV encoder cihazın kullanım alanları ve size sağladığı fayda ve kolaylıklar neler?
Mobil yayın sistemimizin tasarımını, ihtiyaca yönelik içereceği PikoTV encoder ve diğer ürünlerini Piko TV A.Ş ile birlikte belirledik. Özellikle kaliteli bir yayın için gerekli olabilecek bir paket ürün ortaya çıktı. Mevcutta bulunan drone veya kamera sistemlerimizi Ka bant internet altyapımız ile canlı yayın yapabilir hale getirdik . Şu anda oluşabilecek canlı yayın ihtiyacımızı tamamen Başkanlık personellerimiz ile ek hizmet almadan karşılayabilir hale geldik.
Temel sorunlarımızdan biri de sahada herhangi bir anda herhangi bir ilde birbirinden uzak farklı noktalardan anlık yayın yapabilmek. Sahada anlık teknik personel bulabilmek çok mümkün olmuyor. PikoTV encoder arayüzleri oldukça kullanıcı dostu ve kolay anlaşılabilir tasarlanmış. Bu sebeple çok fazla teknik bilgisi olmasa dahi bir kullanıcı yayın yapabilir. PikoTV mobil encoder ürünlerinin sırt çantasında taşınabilir versiyonlarını özellikle drone sistemleri ile de kullanarak taşrada tek kişi ile yayın yapabilecek bir tasarım çok büyük kolaylık sağlar.
- Ufuktaki yeni projeleriniz için PikoTV ürünlerini tercih eder misiniz? Tercih etme sebebiniz nedir?
Ka bant uydu sistemleri ile PikoTV ürünlerini test ettim. PikoTV encoder’i 1Mbit/s altında başarılı sayılacak kalitede yayın yapabiliyor. Ürünlerde H.265/HEVC kodek desteği de mevcut. Tek kişi tarafından taşınabilir boyutlarda encoder üretebiliyorlar. Burada temel tercih nedenim düşük bant genişliğinde düşük maliyetli yayın yapabilmek, ayrıca yerli ürün olması da başka bir tercih nedeni.
- PikoTV firmasının müşteri ilişkileri ve sağladığı destekler hakkında neler düşünüyorsunuz?
Öncelikle ihtiyaca özel ihtiyaca yazılım geliştirmesi yapabiliyorlar. İhtiyaç olduğunda kısa sürede teknik destek alabildik. AFAD’ın müşteriden ziyade kamu kurumu olduğunun farkındalar, şöyle ki tek bir ürün odaklı değil paket çözüm üretebilme, farklı bir üçüncü parti ürünle veya yazılımla birlikte çalışabilirlik anlamında yeniliklere açıklar. Uzaktan teknik destek sağlamak için geliştirmeler ve bilgilendirmeler yapıyorlar. Yeni ihtiyaçlarımızı ve muadil ürünlerin olumlu olumsuz yönlerini objektif olarak değerlendiriyorlar.