Dünya genelinde herkesin yaşama biçimini zorunlu olarak bir süreliğine (bazı konularda kalıcı şekilde) değiştiren Corona virüsü, çalışma hayatlarımızı da etkiliyor ve etkilemeye de devam edecek. Sektörün deneyimli ismi Cinegy Medya AŞ Genel Müdürü Hasan Kırağı ile hem bu zorlu süreci hem de bu süreçte neler yapılabileceği konularını kapsayan bir söyleşi gerçekleştirdik:
- Corona virüsünden dolayı çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Zorunlu durumdan ötürü insanlar evlerinden çalışmaya başladı. Belki de bu durum önümüzdeki dönemde çalışma alışkanlıklarımızı kökten değiştirecek ve birçok sektör evinden veya uzaktan çalışanlarıyla işlerini devam ettirecekler. Bu sürece ilişkin neler söylemek istersiniz?
Geçmiş on yılda yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak uzaktan çalışma, evden çalışma gibi kavramlar zaten hayatımıza girmişti. Ancak belirli ve kısıtlı alanlarda, sınırlı uygulamaları vardı. Örneğin eğitim konusunda, farklı alanlarda uzmanlaşmak isteyenler için uzaktan eğitim yıllardır uygulanmakta, ama bugüne kadar kimse tüm eğitimin uzaktan yapılması konusunda bir öneri ortaya atmamıştı. Corona ile birlikte ilkokuldan, akademik eğitime kadar küçücük çocuklarımızdan, doktora eğitimi alan yetişkinlere kadar milyonlar bir anda uzaktan eğitim ile tanışmak zorunda kaldı. Öğretmenler aileleri ile evlerinde, öğrenciler aileleri ile evlerinde. Normal zamanlarda böyle bir eğitim ortamının nasıl sağlanacağına dair bir proje öngörülse, sonuca ulaşmak için yıllar süren bir çalışma gerekecekti, ve ihtimaldir ki büyük tepkiler çekeceğinden uygulama alanı da bulamayacaktı. Benzer örnekleri iş hayatının diğer alanları için de üretmek mümkün.
İş yapış tarzlarımızda, özellikle büyük organizasyonel yapılardan bahsediyorsak, değişime gitmek başlı başına zorlu bir süreçtir. Normal şartlar altında bile yeni iş süreçlerini tanımlamak, çalışanlara uygun eğitimleri vermek, değişime olan doğal direncin üstesinden gelebilmek dahi iyi organize edilmiş, belirli aşamaları kapsayan, yıllar süren planlamaları gerektirir. Ancak Corona öylesine beklenmedik bir mecburiyet yarattı ki, tüm iş kollarında en tepe yöneticisinden, en alt kademe çalışanına kadar tüm iş gücü uzaktan (evden) çalışma konusunda çözüm üretmek adına el birliği yapmış durumda. Bu durum bu tarz dönüşümlerdeki en büyük engel olan, değişime direnç gösterme tavrını yerle bir etti diyebiliriz.
Bir çok kez dile getirildiği gibi mecbur kaldığımız bu dönüşüm ile hayatlarımızı ve iş yapış tarzımızı Corona öncesi ve Corona sonrası olarak hatırlayacağız. Bu dönüşümün neler getirip neler götüreceği konusu da apayrı bir konu, sosyal hayattan, iş hayatımıza, ekonomiye ve hukuksal süreçlere kadar yaşamımızın pek çok alanında radikal değişimlerin ortaya çıkacağını öngörebiliriz.
Umarım en kısa zamanda, travmatik bir şekilde yaşamlarımızı alt üst eden bu felaketi atlatır ve normal yaşantılarımıza geri dönebiliriz. Ama Corona etkisi her şartta geleceğimizin bir parçası oldu bile ve elbirliği ile bu geleceği öncelikle insani değerlerimizi göz önünde bulundurarak birlikte oluşturmak durumundayız.
- Cinegy’nin çözümlerine baktığımızda uzaktan çalışmayı destekleyen ürünleri olduğunu görüyoruz. Bu çözümleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yayıncılık teknolojileri on yıllardır bir dönüşüm içinde. Yayıncılık teknolojilerinin analog teknolojilerden sayısal teknolojilere, son 20 yıldır da bilişim teknolojilerine evrilmesini gözlemliyoruz. Bundan 15 yıl öncesine kadar yapım ve yayın anlamında fiziksel kasetler, VTR ekipmanları, özelleştirilmiş görüntü ve ses işleyen sistemler, hantal uplink ve radyolink sistemleri vb. olmadan yayıncılık yapılamazdı. Tüm organizasyonlar da doğası gereği bir merkezde toplanmak durumunda ve çalışanların da fiziksel olarak orada bulunmasını gerektiren iş akışlarına dayanıyordu. Ancak özellikle bilişim teknolojilerinde son 10-15 yılda geldiğimiz nokta, yayıncılığın temel metası olan video ve ses sinyallerinin veri olarak işlenebilmesine imkan sağlar hale geldi. RF teknolojileri dışında, daha öncesinde özel tasarım donanımlar gerektiren bir çok işlem artık standart bilişim donanımları üzerinden ve çok daha ekonomik şartlarda yapılabilir hale geldi.
Bu noktada öncelikle belirtmek gerekir ki marka bağımsız olarak bilgisayar sistemleri üzerinde çalışan tüm çözümler uzaktan çalışma imkanı sağlayacaktır, bu nedenle tek tek ürünleri değerlendirmek yerine konunun bütününe bakmak daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü bu sürecin başarılı bir şekilde yürütülebilmesi iş akışlarının, sistemlerin ve organizasyon yapısının verimli, esnek, güvenli ve denetlenebilir bir şekilde düzenlenmesini gerektirecektir. Bunun içinde çalışanlar, medya yönetimi, yapılan üretimler ve üretim süreçlerinde ortaya çıkan detayların ölçümlenebilmesi hayati öneme sahip olacaktır. Bu noktada bahsi geçen tüm bileşenleri ortak bir platformda bir araya getiren ve yapılan her işlemi gelişkin bir veri tabanında detaylı olarak kayıt altına alan Cinegy MAM bu dönüşüm sürecini kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olacaktır.
Bu bağlamda kayıt, ileri kurgu, akış hazırlama, yayın otomasyon ve grafik operasyonlar, haber otomasyon sistemi, görüntü arşiv işlemleri, IP tabanlı stüdyo, uydu, internet tabanlı canlı yayınlar dahil tüm yayın operasyonlarını standart IT çözümleri üzerinden sunan tüm Cinegy ürünleri uzaktan çalışma desteğine sahiptir. Yayıncıların ihtiyaç duyacağı altyapı, yeterli kapasitede internet bağlantısı ve uzaktan erişim sağlayacak personelin güvenli bir bağlantı yapmasını sağlayacak bir VPN altyapısıdır.
Cinegy 2010 yılından itibaren, öncü bir şekilde IP tabanlı canlı yayın çözümlerini sunmaktadır. Tüm Cinegy ürünleri Cinegy Route ürünü ile tam entegre olarak IP tabanlı video sinyallerini işleyebilme yeteneğine sahiptir. Özellikle teknik personelin operasyonları göz önüne alındığında, merkezde fiziksel müdahale gerektiren işler için minimum teknik ekip tutarak geri kalan operasyonları uzaktan yapmak mümkün hale gelebilmektedir. IP ingest, IP in/out destekli playout, IP multiwiever ve IP router ile internet ve bilgisayarınızın olduğu her yerden, canlı yayın operasyonlarını yönetebilme imkanına sahipsiniz. Maliyetlerinizi minimuma indirecek IP tabanlı yayıncılık sistemlerinin yanı sıra, mevcut SDI/baseband sistemlerinizi de BT tabanlı donanım ve Cinegy yazılımı ile uzaktan yönetebilirsiniz. Yayıncılık sisteminizi IP tabanlı sisteme hazır hale getirdiğiniz anda , sadece SDI bağlantıları devre dışı bırakarak , ister yerinde ister uzak bağlantı ile Cinegy yazılım konfigürasyonunu değiştirerek dakikalar içinde devreye alabilirsiniz.
Temel tasarım özelliği olarak tüm kullanıcılara ortak bir platformda çalışma imkanı sunan Cinegy MAM ile, evden çalışmak durumunda olan kayıt operatöründen, habercisine kadar sürece dahil tüm birimlerde çalışanlar yapılan işlemleri anında görebilmekte ve yan yana otururcasına iş birliği içinde çalışmalarını tamamlayabilmektedir.
Bunun dışında yine tüm sisteme entegre olarak çalışan, dosya tabanlı kayıt, basit kurgu, arşiv tarama, arşiv bilgi girişi gibi daha sınırlı işlemler için, standart bir internet tarayıcısı üzerinden özel kullanıcı ve parola ile sisteme giriş imkanı sağlayan Cinegy Workspace çözümü uzaktan çalışma anlamında çok daha esnek bir çözüm de sağlamaktadır. Cinegy Workspace ile her nerede olursanız olun, herhangi bir özel düzenleme gerektirmeksizin, internet bağlantısı olan bir bilgisayara ulaşmanız yeterli olacaktır. Ev ya da ofis bağlantısı her zaman mümkün olamayabilir , sahada görev yapan çalışanlarınız da herhangi bir mobil bilgisayar ile mobil hatlar üzerinden Cinegy MAM’a erişim imkanlarına sahip olabilir.
- Özellikle yayın dünyası için uzaktan çalışma çok esnek bir durum sağlarken güvenlik problemi de oluşturuyor. Güvenli çalışma için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Tabii ki uzaktan çalışma altyapısı aynı zamanda güvenlik prosedürlerinin de çok dikkatli kurgulanmasını gerektiren bir durum ortaya çıkarmaktadır. Varolan iş akışlarının güvenli bir veri altyapısı üzerinde sağlanması yayın teknolojilerinden öte BT güvenlik sistemlerinin devreye girdiği ayrı bir uzmanlık konusudur. Bu noktada ihtiyaç ortaya çıkması durumunda yetkin iş ortaklarımız ile birlikte çözüm imkanları sunabilmekteyiz. Burada gerekli güvenlik prosedürleri sadece IP yayıncılık – uzaktan yönetim için değil , her kullanıcının bireysel olarak da dikkat etmesi gereken hususlardır.
Bunun dışında güvenli bir şekilde uzaktan çalışma konusunda 3 ana bileşende uygulanması gereken temel tedbirlerden bahsedebiliriz;
Ev ortamında kullanılan bilgisayar; bilgisayarda yüklü işletim sistemi ve diğer uygulama yazılımlarında güncel güvenlik yamaları yüklü olmalıdır, mutlaka antivirüs ile korunmalı ve şifre politikası güçlü olmalıdır.
Bağlantı için kullanılacak ağ; bağlantı için kullanılan modem cihazının yönetici kullanıcı ve şifrelerinin fabrika ayarlarında kalmadığına dikkat edilmelidir, bağlantı Wi-Fi üzerinden yapılıyorsa güçlü güvenlik sağlayan protokol kullanılmalıdır. Mevcut evinizdeki modemler için BT personeline danışarak daha güvenli bir bağlantı sağlayabilirsiniz. Artık hemen hemen her modem minimum güvenlik gereksinimlerini karşılayacak özelliklere sahiptir.
Uzak bağlantı yapılacak merkez; ofisteki sistemlerin dış dünyaya VPN bağlantısı ile hizmet vermesi en güvenli yol olacaktır. Bunun yanında eğer mümkünse uygulama evdeki bilgisayar yerine ofisteki bilgisayarda çalıştırılmalı ve uzak masa üstü bağlantısı ile işlem yapılmalıdır.
- Çalışanların evlerinden verimli çalışmaları için nasıl bir ortam hazırlamaları gerekiyor?
Evden çalışmanın ulaşım için zaman kaybını ortadan kaldırması ve daha fazla etkin çalışma zamanı ortaya çıkarması pozitif olarak algılansa da; hala iş hayatında birçok konu yüz yüze toplantılarla hızlı bir şekilde çözülmekte ve ekip ruhu bir araya gelerek canlı tutulmaktadır. Ayrıca evlerimizde özellikle küçük çocuk sahibi olanların sakin bir çalışma ortamı yaratmak konusunda zaman zaman sıkıntı yaşayabildiğini biliyoruz. Bu nedenle özellikle evde içinde bulunduğumuz fiziksel ortamı mümkün olduğunca iş ortamına yakınlaştırmak, evde de mümkün olduğu kadar iş yerine benzer bir disiplinle hareket etmeye çalışmak, iş verimini arttırmak açısından olumlu olacağını düşünüyorum.
- Cinegy olarak bu süreçte evden veya uzaktan çalışan firmalara nasıl destek oluyorsunuz?
Şahsen 2014 yılında, Cinegy çözümlerinin sağladığı imkanları değerlendirerek, evden çalışma düzeni üzerine temel bir çalışma yapmıştım, çalışmanın ana motivasyonu ekonomik anlamda daha verimli bir yapı ortaya koyabilmekti.
İlk etapta arşiv çalışanları, sonrasında kurgu operatörlerinin evden çalışması durumunda nasıl bir altyapıya sahip olunması, yapılması gereken yatırım, hem ekonomik, hem çalışan verimliliğinin nasıl sağlanacağı gibi konulara yoğunlaştık. Altı yıl öncesinde dahi çalışanların internet erişim giderleri, ihtiyaç duyulacak ek güvenlik tedbirleri vb. konularda ortaya çıkan maliyet ve sağlanacak tasarruf ortaya konduğunda bir kaç yıl içerisinde dahi maliyetlerin karşılanacağı ortaya çıkmıştı. Ancak o günün şartlarında projeyi ilerletme imkanı olmadı.
Geçen yıllardan sonra bugün evlerde bulunan bilgisayarlar, internet bağlantı hızları göz önüne alındığında fazladan bir yatırım yapmaksızın evde çalışma düzenine geçebilmek mümkün.
Halihazırda Cinegy çözümlerini kullanan yayın kuruluşlarındaki arkadaşlarımız zaten yıllardır uzaktan bağlanarak iş yapma kültürüne sahipler. İrtibat halinde olduğumuz Cinegy kullanan yayıncıların hepsi ofiste minimum iş gücü barındıracak şekilde organizasyonlarını halihazırda yapmış durumdalar.
Bunun yanında, yayın kuruluşlarının hepsi haklı olarak dışarıdan ofis ziyaretlerine ciddi kısıtlar getirmiş durumda, bu nedenle ihtiyaç ortaya çıktığında gerek uzak bağlantı programları gerekse firmaların bize verdiği VPN yetkileri ile uzaktan ama yerinde desteğe devam ediyoruz. Bu aşamada uzaktan-yerinde destek sırasında disk değişimi, ağ kablolaması vb. fiziksel operasyon gerektiren durumlarda görüntülü veya sesli iletişim ile ilgili birimde bulunan arkadaşlarla ortak bir şekilde çözüm üretmeye çalışıyoruz.
Son bir kaç haftalık süreçte gerek Cinegy sistem entegratörleri , gerek Cinegy sistem adminleri mevcut projeleri donanım gereksinimleri sağlandığı müddetçe devam ettirebilmiştir. İl sınırlarının kapatıldığı dönemde dahi, şehir dışından bağlantı sağlanarak ingest ve playout kurulumlarımızı devam ettirebildik ve cihazlar yayın yapmak üzere devreye alındı . Türkiye’de gelişmiş network altyapısı, kullanıcı ve partnerlerimize dünyanın her yerinden çalışabilme imkanı sunuyor.