Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Sanat Eseri Gibi OB-van: SRTEK; Yeni Nesil Son Teknoloji Aracı MEGA-DXP MARKIII’ü Tanıttı
Sanat Eseri Gibi OB-van: SRTEK; Yeni Nesil Son Teknoloji Aracı MEGA-DXP MARKIII’ü Tanıttı
20.12.2021 11:07

SRTEK, yeni naklen yayın aracını müşterilerin beğenisine sundu. Ana kullanım amacı spor müsabakaları, büyük konserler gibi çok kamera gerektiren prodüksiyonlar olan bu araç, 30 adede kadar 4K/HD sistem kamerası kullanılabilecek şekilde planlanıp ve üretilmiş. Bu tarz büyük yapımlar için de 24 kişilik ekibe konforlu bir kullanım alanı oluşturulmuş.  Yol durumundan prodüksiyon durumuna geçişi 10 dakika içinde gerçekleştirilen araçta; teknik planlama, iş akışı, iç yerleşim düzeni gibi kalemler de uzman ekip tarafından en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş durumda. 

SRTEK ekibi yeni nesil araçlarındaki bu gelişmeleri, uzun yıllardır sahada prodüksiyon yapan ekiplerle çalışarak, sürekli birlikte çözümler üretmelerinden edindikleri deneyime bağlıyor. Prodüksiyon ekipleriyle rafine edilen düşünceler, mühendislik çözümlerine entegre edilerek 3D ortamda tasarlanmış, deneyimli bir kadro tarafından üretilmiş olarak karşımıza etkileyici bir canlı yayın aracı olarak çıkıyor.

Genel Bakış

  • 24+ 4K/HD kamera için tasarlandı ve inşa edildi
  • 24 operatör alanı
  • 3 ayrı operasyon alanı; prodüksiyon, ses & mühendislik
  • Tente korumalı, entegre korkuluğu bulunan katlanır merdivenli 2 platform
  • Ekipman kabinlerine ve monitör duvarlarına kolay erişim için kapak ve kapılarla donatılmış gövde yapısı
  • Operasyonel alanlar ve ana ekipman kabini için bağımsız çift klima sistemi
  • Otomatik dengeleme, aydınlatma ve enerji sistemi için PLC tabanlı kontrol ve izleme sistemi
  • IEC-60364-7-717 uyumlu enerji sistemi
  • Katlanır ve kilitlenebilir merdiven ve korkuluk sistemi
  • 10 dakika içinde yol durumundan yayın moduna geçebilen pratik tasarım

Tasarım  ve Mühendislik 

13,6 metrelik Krone low-liner şasi üzerine; sağ tarafta bir sol tarafta ise iki açılıma sahip tır, kullanıcıya 50m2 kullanılabilir alan sunuyor. Low-liner şaside beşinci teker yüksekliği 85cm olacak şekilde midilli tipi çekici ile taşımaya uygun olarak tasarlanmış. SRTEK low-liner şase seçiminin  nedenini içerideki tavan yüksekliğini maksimize ederek ferahlık hissini arttırmak olarak açıklıyor.

Gövde; alüminyum kompozit olarak çalışılmış. Su ile direkt teması olan altyapı ve üstyapı bölümleri ise ya paslanmaz malzemeden üretilmiş ya da korozyona karşı gerekli işlemlerden geçirilerek dirençli hale getirilmiş. 

Tente ile korunan, katlanabilir ve kilitlenebilir merdivenli platformlarla birlikte üstyapıda dikkat çeken ise birçok kapı ve kapak olması. Dış erişim kapakları sayesinde monitör duvarları ve gerekli ekipman kapaklarına kolay erişim sağlamak amaçlanmış. İç mekanda ise; yükseltilmiş zemin altına araç boyunca döşenmiş bir kablo kanalı hattı ve bu hatta ulaşılabilecek gizli erişim kapakları bulunuyor.

Genişleyen odaların yönetilmesi ve aracın dengeye alınması için ise hidrolik pistonlar mevcut. Bu pistonlar üç ayrı şekilde kullanılabiliyor.

I. Otomasyon sitemi ile otomatik veya manuel kontrol; araç otomasyon modundayken dokunmatik ekranlar, cep telefonu ve tablet ile kontrol edilebilmesini sağlıyor.

II. PLC ile ilgili bir sorun varken, sisteme enerji vererek piston valflerini manuel kontrol edebilmek mümkün.

III. Araca enerji sağlanamadığı durumlarda ise sistemde bulunan mekanik el pompası ile manuel olarak tüm pistonlar kontrol edilebiliyor.

Araçta; araç ile entegre üçüncü jenerasyon otomasyon sistemi bulunmakta. Otomasyon sistemi aydınlatma, güç, dengeleme ve genişleme sistemlerini hem kontrol ediyor hem de gözlemleyip durum raporlaması yapıyor. Operatörler tüm bu kritik bilgilere tek bir ekrandan erişebiliyor.

İklimlendirmede operatörler ve sistem cihazları için birbirinden bağımsız iki sistem çalışılmış durumda. Hem yaz hem de kış koşullarında operasyonel alanlarda operatör konforundan taviz vermeden sistem cihazları gerekli serinlikte tutulabiliyor.  Bununla beraber sistem soğutması 7 kW’a kadar yüklerde tam yedeklilik de sunuyor. 

Operatör Gözüyle 

Araç 3 odada toplam 4 operasyonel bölgeden oluşmakta. Araç içi gerçek operasyonlar düşünülerek ihtiyaçların karşılanacağı, aynı zamanda da oldukça şık bir tasarımla karşımıza çıkıyor.

Ana prodüksiyon odası:

Toplamda 16 kişilik kapasitesi olan bu operasyonel alanda; ön tarafta resim masası, grafik, yönetmen ve benzeri pozisyonlar için 8 kişiye kadar rahat kullanım sağlayan hareketli bir masa bulunmakta. Hareketli masa sayesinde operatörler monitör duvarına olan mesafelerini koşullara göre ayarlayabiliyor. Yeterli sayıda masa üstü göz ve masa altında ilave 8 adet 12U’luk kabin olduğunu da belirtelim. 

Arka taraftaki iki kademeli platformda ise her birinde 2 operatörün bağımsız çalışabileceği 4 adet özel imalat masa var. Her operatör için 2U göz, koltuk altı saklama alanı ve bağımsız dim edilebilen LED ışık standart olarak sunulmuş.

Bu alanda ayrıca göz kontağına çok dikkat edilmiş. Yönetmen merkezi bir konumda iken her iki tarafta yer alan ses odası ve teknik odadaki operatörleri ile görsel bağlantı kurabiliyor.

Ses prodüksiyon odası:

Ses odası bu ebattaki bir canlı yayın aracına yakışacak şekilde, olabildiğince geniş tutulmuş durumda. 2 operatörün rahat çalışabileceği ana masa ve asma kabin ile oldukça kullanışlı olmuş. Surround ses sistemi için gerekli hoparlörlerin asılacağı alanlar da düşünülmüş ve yerleri hazır durumda.

Yeni nesil dijital mikserlerin kontrol yüzeyleri göz önüne alınarak ses masası yüksekliği alçak tutulmuş, bu sayede markadan bağımsız cihaz seçimine imkan tanınmış. Bu odanı ses yalıtımı da diğer odaların çok ötesinde.

Teknik oda:

Bu oda üç ayrı görevi içinde barındıracak şekilde tasarlanmış. 

Birinci olarak burada kamera kontrol ve teknik yönetmen için ayrılmış 6 kişilik bir masa bulunmakta. Her operatör için 4 U’luk masa üstü göz ve masa altında ilave ihtiyaçlar için 6 adet 12U’luk masa altı kabin mevcut. 

İkinci olarak teknik enerji için ayrılmış enerji dağıtım panosu bu odada. Tamamen yalıtımlı tasarlanan bu pano, teknik odadaki operasyonları etkileyecek bir unsur barındırmıyor.

Son olarak sistem kabinleri de burada. 6x42U’luk hacimleri operasyon masasının ters duvarında konumlandırılmış. Kabinler hem operatör konforu hem de ekipman güvenliği için tamamen izole fakat oldukça kolay erişilebilir bir oda halinde kurgulanmış durumda.


Araç ilgilenenlerin ziyaretine açık. Randevu için 0262-502 01 10 numaralı telefondan veya info@srtek.tv mail adresinden SRTEK ile irtibata geçilebilir.


 

En Çok Okunanlar
Dergi