Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Fujifilm Türkiye’den GFX için 2. Global Tanıtım Filmi
Fujifilm Türkiye’den GFX için 2. Global Tanıtım Filmi
27.12.2021 14:18

Ekim 2021’de yayınlanan yeni yazılım güncellemesi ile GFX100 ve GFX100s orta formatlı kameralar, Blackmagic Video Assist 12G gibi kayıtçılarla DCI 4K 30 fps’e kadar BlackmagicRAW kayıt imkanına sahip oldu. Full Frame’den 1.7 kat daha büyük (44mmx33mm’lik) ortalı format sensörün dinamik aralık, alan derinliği gibi sinematik anlamda büyük artılarının yanına bir de  BRAW desteği eklenince GFX Large Format sinema kameraları içinde en büyük sensöre sahip kameralardan biri haline gelmiş oldu. 

Daha önce Turgut Çetinkaya ile Mardin’de GFX sistem ile çekilen UNSEEN kısa filmi Fujifilm Global sayfasında yayımlanmış ve oldukça güzel tepkiler almıştı. Ve Türkiye’den Global’e 2. film GFX sistem ve BRAW ile ‘’Capadocia Notes’’ kısa filmiyle geldi. Türkiye’nin tanıtılmasında da oldukça etkin bir video olabilecek Kapadokya Notları, Feza Çaldıran yönetmenliğinde 9 kişilik bir ekip ile 4 günde Kapadokya’da çekildi. GFX100s ve GFX100 orta format kameraları, Fujinon GFX lensler ve Blackmagic Videoassist 12G kayıtçı monitör ile yapılan çekimlerin yanında havadan görüntüleme için drone üzerinde ve backstage çekimlerinde de yine GFX orta format kameraları kullanıldı.  

GFX formatla çalışmaktan memnun kaldığını söyleyen Feza Çaldıran’ın  bu sistem hakkındaki fikri ise kendi ağzından şu şekilde: “Kapadokya’da çekim yapmak heyecan verici. Daha önce birçok projede çalıştığım bu bölge, orta format sensörün video alanındaki sınırlarını denemek için fırsatlar sunuyor. Fujifilm GFX sistemini uzun süredir takip ediyordum. Orta format sensör sinema alanında çok yeni ancak ilerideki dönemlerde daha fazla işte göreceğimizi düşünüyorum. Etkileyici bir havası var ve sonuçlar beklediğimizden daha iyi.

Sensör büyüklüğünün alan derinliği ile doğrudan ilişkisi var. GFX geniş açı çekimlerde diğer kameralarda alışık olmadığımız kadar dar bir alan derinliği sağlıyor. Bu da sinema dilinde yaratıcı sonuçlar sağlayabilir. Düşük ışık koşullarındaki görüntü kalitesi de büyük avantaj. Sinema kameralarında alışkın olmadığımız bir ISO performansı var. 12.800 ISO’da yaptığımız çekimler hem bizim hem de post prodüksiyon ekibi için tatminkardı. Orta format sensörün verdiği keskin görüntüler sayesinde hava çekimlerinde aldığımız görüntüler de oldukça detaylıydı.

GFX’de merak ettiğim konulardan biri de dinamik aralık performansıydı. Sabahın ilk ışıklarında güneşe karşı gerçekleştirdiğimiz çekimlerde aynı kadrajdan hem aydınlık hem de karanlık alanlardan aldığımız veri kalitesi başarılıydı. Bu aşamada RAW çalışmanın da oldukça faydasını gördüğümüzü söyleyebilirim.

GFX’i denemeye karar vermemde son güncelleme ile gelen BRAW kayıt özelliği de etkili oldu. Sinema alanında çalışanlar bilir, RAW çalışmanın kendi doğasından kaynaklanan zorlukları ve avantajları vardır. BRAW formatı ise hem yazılım desteği hem de bilgisayarı yormayan dosya yapısı ile avantajlı. Renk konusunda bir endüstri standartı haline gelen DaVinci Resolve ile de uyumlu, bu da post prodüksiyonda ciddi bir hız sağlıyor.  

RAW formatının gerçek kalitesini post prodüksiyon aşamasında görüyorsunuz. Örneğin sert güneş ışığında yaptığımız çekimlerde hem parlak hem de gölgelerdeki detayları çok daha iyi ortaya çıkardık. Renk düzenleme ve pozlama müdahaleleri sonrası görüntü kalitesinde bozulma yaşamadık. GFX’in güçlü sensörü ile RAW formatı birleştiğinde ortaya çıkan sonuç mükemmel oldu.”

Filmi ve backstage videolarını izlemek için linkler şu şekildedir;

Film : https://www.youtube.com/watch?v=Qq_MlKhUll0

Backstage: https://www.youtube.com/watch?v=vpMF3bvLeX0

Fujifilm GFX orta format sistemini incelemek ve test etmek için Fujifilm İstanbul (Karaköy - Kadıköy), İzmir, Ankara, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Konya, Adana ve Antalya showroom’larını ziyaret edebilirsiniz.

Fujifilm ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 522 20 32 numaralı telefondan Fujifilm Türkiye’yi arayabilirsiniz.