Sahne sanatlarında profesyonel makyaj uygulamaları, seyirci ve oyuncu arasındaki mesafe sebebiyle, sinema ve televizyondaki uygulamalara göre daha abartılı uygulama gerektirir. Kullanılan sahne ışıklarının renklerinin de uygulanan makyajda dikkate alınması gerekir.
Ülkemizde Devlet Opera ve Balesinde uygulanan profesyonel makyajlar özellikle opera ve balede geleneksel olarak uygulanmakta olan saç modelleri, peruklar yanında sakal, bıyık ve kaş gibi kıl uygulamalarını da kapsamaktadır. Tiyatroda ise; sahne eserinin özelliklerine göre dönem ve yer dikkate alınarak oyuncuların canlandırdıkları karaktere uygun profesyonel makyaj uygulaması gerçekleştirilir.
Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Antalya Şehir Tiyatrosu deneyimine sahip olan Refik Yerlitaş, her iki sahne sanatı deneyimine sahip bir makyaj sanatçısı olarak dikkat çekmektedir.
1970 yılında Zeki Müren’in kuaförü olan Sebahattin Keklioğlu’nun yanında başlayan profesyonel iş yaşamı, 1992 yılında Devlet Opera ve Balesinde açılan peruka sınavını kazanması ile 25 yıl sürecek festivaller, yurt içi ve dışında turneler gibi organizasyonlar da dahil olmak üzere kuaför, peruka, sahne makyajı alanlarında kadrolu olarak çalışmıştır. Sonrasında Antalya Şehir Tiyatrosundan gelen teklifle 5 yıldır profesyonel makyaj sanatçısı olarak çalışmalarına devam etmektedir.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun’da mevcuttur. Devlet Tiyatroları ise; Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Trabzon, Diyarbakır, Antalya, Erzurum, Konya, Sivas, Van, Gaziantep, Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya, Samsun, Çorum, Zonguldak, Denizli, Ordu, Edirne, Kayseri, Nevşehir ve Mersin’de yer almaktadır. Her bir Genel Müdürlük kadrosunda peruka ve makyaj alanlarında çalışan kadrolu sanatçılar görev almaktadır. Mesleğin öğrenilmesi usta- çırak ilişkisi ile uygulanmaktadır. Öte yanda hizmet içi eğitimler, yurt içi ve dışı turnelerde bilgi paylaşımları ve günümüzde internet, mesleğin öğrenilmesine katkı sağlamaktadır.
Ülkemizde İstanbul Güzellik Uzmanları Odası liderliğinde başlatılan Makyaj Uzmanı ve Makyaj Uygulayıcısı Meslek tanımları kapsamında; Makyaj Uzmanlığı meslek tanımı içeriğine ilave olarak sakal, saç ve bıyık yanında maskelerin hazırlanması, kalıp alma gibi tekniklerin de bilinmesini gerekli kılmaktadır. Usta çırak ilişkisi şeklinde öğrenilen sakal, bıyık, peruk gibi uygulamaların, Mesleki Yeterlilik prosedürleri gereği, eğitim veren kurumlarda öğrenilmesi imkanı da yaratılmış olmaktadır.
Kaynakça: