Film restorasyonu dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte büyük bir sıçrama yaptı ve tozlu raflarda keşfedilmeyi bekleyen pek çok sinema filmi, belgesel ve sanatsal çalışma gün ışığına çıktı. İşte bu gelişmeler çerçevesinde, gençleri bu yaratıcı kültürel-sanatsal endüstri alanına ilgiye özendirmeyi amaçlayan ‘’Pelikül Filmden Dijitale Görüntü Restorasyonu’’ atölyesi Ankara Goethe Institut’da gerçekleşti.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından “Gelecek Gençlerin” başlığıyla sağlanan destek kapsamında İKASİ - İktisadi Kalkınma ve Sosyal İnovasyon Derneği tarafından hazırlanan DijiMaya projesi yaratıcılık, telif hakları ve girişimcilik alanlarında atölyeler düzenliyor.Bu çerçevede oluşturulan sunumda akademisyen, yayıncılık ve medya sözlüğü yazarı, TRT başkameramanı ve eğitmeni Savaş Ferhat görüntü restorasyonu ile ilgili uzun yıllardır oluşturduğu birikimlerini konunun meraklılarıyla buluşturdu.
TRT Akademi, Broadcasterinfo, Technews, Kameraman, Opus ve Bir Dünya Müzik dergilerinde ve Kamera Arkası internet sitesinde yayımlanan makaleleri, TRT’de film restorasyonu konusundaki çalışmaları ve girişimleriyle Ferhat, son derece önemli ve çok da bilgi sahibi olunmayan bu alana dikkat çekti.
Savaş Ferhat, atölyede başta pelikül filmler olmak üzere her formatta ses ve görüntü kaydının günümüz teknolojileri kullanılarak onarımı, restore edilmesi, korunması, arşivlenmesi ve yeniden kültürel ve ticari bir değer olarak kamuya sunulması amacıyla yapılan uygulamaları örnekleriyle birlikte tanıttı.
Ankara’daki üniversitelerin öğrencilerinin, arşiv uzmanlarının, televizyon ve sinema çalışanlarının bir araya geldiği atölyede Ferhat’ın esprili ve hikayeli anlatımıyla interaktif bir etkinlik gerçekleşti.
Umarız Savaş Ferhat’ın bu eşsiz birikimlerini, genç nesil daha sonraki kuşaklara aktararak bu önemli konunun yaşamasını ve gelişmesini görev edinir.