Bazı Afrika, Güney Asya ve Orta Doğu ülkelerinde öteden beri totaliter rejimler devam etmekte, tek başına buyruk olan monarklar hüküm sürmektedir (Droll, 2023). Suçlu karakterinin yanı sıra hırslarıyla da tanınan monarklar, çıkar hesaplarını eksiksiz uygulamak için tüm araç ve fırsatlardan yararlanmaktadır. Bu araçların en başında da, çıkar hesapları monarkla örtüşen yancı medya gelmektedir (Sunik vd., 2013: 6). Medya, monarkların danışmanlarından daha yakın biçimde, hükümdarla yan yana çalışmaktadır.
https://demos-h2020.eu-en-partisan-media-erodes-trust-in-politics-new-study-claims
Medya ve din başlangıçtan bu yana iktidar ve sömürü aracı olarak kullanılmıştır (Aina, 2018: 136). Art niyetli kurnaz kişiler ve çıkarcı monarklar hedeflerine ulaşabilmek için medyayı ve dini etkin araçlar olarak kullanmışlardır. Kolayca sömürülmek için sürekli cahil bırakılan halk medyanın ve dinin heyecanlı hikâyeleriyle oyalanarak monarkların hükmü sürdürülmüştür (Börm, 2017: 543).
Tarihteki pek çok totaliter rejim hükmettikleri kukla bürokratların ve kukla medyanın desteğiyle varlıklarını sürdürmüştür (Ecker ve Palmetshofer, 2019: 81). Hiçbir monark kukla ve medya desteği olmadan ayakta kalamamıştır. Dünyadaki tüm totaliter rejimle yönetilen ülkelerde kukla medya monarkların en büyük yardımcısı olarak çalışmaktadır (Zaperta, 2008: 55). Monarşilerde medya, genellikle halkı monarkın dehşetli gazabıyla korkutarak yayın yapmaktadır.
https://witchdoctor.co.nz-index.php-2022-04-why-is-nz-media-so-partisan
Nemrut monarkların taş yazıtları, heybetli heykelleri bir yandan azamet iletileri aktarırken bir yandan da korku salmışlardır. Öteden bu yana her monark, kendini azametli gösterecek ve halkı korkutarak çıkarlarını sağlayacak araçlar bulmuşlardır (Maier, 1995: 392). Firavunların görkemli betimlemeleri, imparatorların heybetli yontuları, kralların devasa taş yazıtları, dönem monarklarının başlıca medyası olmuştur. Medyanın teknikleri geliştikçe, monarkların korku yayma ve medyanın dehşet yayınlama biçemleri de değişmiştir (Schor-Tschudnowskaja, 2022). Her koşulda zaman, yeni, monarklar ve yeni medya teknikleri üretmiştir.
Medya gelişmiş teknolojisiyle hipermodern çağda da monarklara hizmet etmekte, dehşetli yayınlarıyla totaliter rejimlerin çıkarcı hükümdarlarına sömürü yollarını açmaktadır. Totaliter rejimlerin nemrut monarkları da çıkarlarına ulaşmak için yine dini ve medyayı kullanmaktadır.
Kaynaklar
- Aina, R. O. (2018). Töten im Namen Gottes. Blick nach vorne durch den Blick zurück. Religion und Gewalt, Freiburg: Verlag Herder GmbH, s. 132-143.
- Börm, H. (2017). Kontinuität im Wandel: Begründungsmuster und Handlungsspielräume der iranischen Monarchie in arsakidischer und sasanidischer Zeit. Monarchische Herrschaft im Altertum, Ed. S. Rebenich, Berlin: Oldenbourg, s. 545-564.
- Droll, K. (2023). Jordanien – Monarchie auf Modernisierungskurs. Berlin: Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz.
- Ecker, K. ve Palmetshofer, M. (2019. Mein Medientag. Medienerziehung Globales Lernen – Global Citizenship Education im Fachunterricht, Wien: Südwind, s. 71-82.
- Maier, H. (1995). Totalitarismus" und „Politische Religionen. Jahrgang, 43 (3): 397-405.
- Schor-Tschudnowskaja, A. (2022). Die be(un)ruhigende Alltäglichkeit des Totalitären. https://www.bpb.de/themen/deutschlandarchiv/507957/die-be-un-ruhigende-alltaeglichkeit-des-totalitaeren/, 18.07.2023.
- Sunik, A. ve Bank, A. ve Richter, T. (2013). Nahöstliche Monarchien: Auslaufmodell oder Zukunftsvision? GIGA German Institute of Global and Area Studies, 5: 1-8.
- Zaperta, E. (2008). The British Media And The Monarchy. Yayımlanmamış Master Tezi, Berlin: Humboldt Universität zu Berlin Centre for British Studies.