Ev stüdyosu diğer adıyla home studio kurmak ve bu işin inceliklerine vakıf olmak için işin püf noktalarını öğrenmeye hazır mısınız? Stüdyoya ses kaydı için gitmeye vaktiniz mi yok? Uzun süreli bulunduğunuz şehirden geçici olarak taşındınız mı? Stüdyo kurmak maliyetli bir iş artık bu işi evde yaparım mı diyorsunuz? O zaman ev konforunda ev stüdyosu kurmak için gerekli olan ekipmanlar ve mekânın nasıl olması gerektiğine birlikte bakalım. Ev stüdyosu için 5 temel ekipman, uygun ses yalıtımı ve akustik düzenlemesi yapılmış ortamın oluşturulması olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Tabi akustik ortam dediysek profesyonel stüdyodan bahsetmiyoruz ev imkanları dahilinde yaratabileceğimiz ses yalıtımı ve akustik düzenlemesi yapılmış bir alandan bahsediyoruz. Bu evinizin bir odasında bir köşe bile olabilir. Toplam iki metrekare bir alana ihtiyacımız var. Peki ev stüdyosu kurmak için hangi ekipmanlara ihtiyacımız var?
© Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon
1. Bilgisayar
Şüphesiz bilgisayar en önemli ev stüdyosu ekipmanlarının başında gelmektedir. Bilgisayarın seçimi kullandığınız ekipmanlarınd a seçimini belirleyeceğinden MacOS veya WINDOWS hangi sistemi kullanacağınız çok önemli. Zira MacOS ta kullanacağınız fiziksel kayıt ekipmanları ve Software WINDOWS tabanlı çalışmayabilir. Audio Software ve diğer programların aynı anda çalıştırıldığında sorunsuz bir performans alabileceğiniz bilgisayarlar tercih edilmeli. Kısaca bilgisayarınız bugünün şartlarında yeni nesil bir işlemciye sahip olmalı. RAM 4-6 GB arasında ve geniş kapasiteli bir depolama alanına sahip olmalı.
2. Ses Kayıt Programı
DAW (Digital Audio Workstation) dijital ses işleyici yazılımlar olarak bilinirler. Ses işleyici programlar arasında enstrüman + ses kaydedici veya sadece ses kaydedici olanlar vardır. İlgilendiğimiz yazılımlar ise sadece ses kaydedici olanlar. Sound Forge, Goldwave, Cool Edit, Audition, Pro Tools gibi programlar eski ve en çok kullanılan ses işleme programları arasında yer alır. Burada altının çizilmesi gereken bir nokta var, yazılımın farklı olması ses kalitesini etkilemez. Yani ses kalitesini arttıran bir yazılım ifadesi yanlış bir ifadedir. Ses kayıt kalitesi ses kartı ile ilgili yani kodlama ile ilgili bir ifadedir. Kullanımı kolay ancak lisanslı bir audio edit programı satın alabilirsiniz.
3. Ses Kartı
Ses kartları yani kodlayıcılar ses kaydı aşamasının en önemli ekipmanları arasında yer almaktadır. Sesin kalitesini belirleyen ses kartlarıdır. Kayıt yazılımımıza (DAW- digital audio workstation) mikrofondan gönderdiğimiz dijital ses sinyallerini anında işleyip hiçbir gecikme duymadan hemen bize iletecek teknoloji ses kartlarındaki yüksek çözünürlüklü sinyal işleme gücünün altında yatıyor. Bilgisayarınızdaki ses ile ilgili ne tür bir çalışma varsa bu görevi ses kartınız sırtlıyor ve size sadece yaratıcılığınıza ve programı kullanım başarınıza bağlı bir şeyler kaydetmek kalıyor. Tercih edeceğiniz ses kartınızın üzerinde Phantom butonunun olmasına dikkat edin zira mikrofonunuz condenser ve phantom +48V ile çalışıyor ise bu butona ihtiyacınız olabilir.
© Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon
4. Mikrofon
Ev stüdyosunda kullanım için mikrofon tercihi yapacaksanız ve çevresel seslerin profesyonel stüdyo ortamından daha çok olduğunu düşünürsek tercihiniz condenser mikrofonlar olmalı. Ancak yüksek empedanslı dinamik mikrofonlar da sadece yakın sesleri alacağından ev stüdyosu için uygun mikrofonlar kategorisindedir. Mikrofonlar yine ses kartları gibi ses kalitesine doğrudan etki eden ekipmanlar arasında yer alırlar. Doğru mikrofon pahalı mikrofon demek değil, ses aralığınıza en uygun diyaframa sahip mikrofon sizin için en iyi mikrofondur. Bunun için mikrofon compare siteleri mevcut. Hem ses kalitelerini duyabiliyor hem de ilgilendiğiniz mikrofon için karşılaştırmalar yapabiliyorsunuz.
5. Referans Monitörler Ve Kulaklıklar
Referans monitörler ve kulaklıklar size referans ses duyma olanağı sunar. Kaydedilen ses üzerine efect, plugin, EQ, bass gibi sound iyileştirici eklemeler yapmadan duymanızı sağlar. Bu çok önemlidir. Ev stüdyosunda kullandığınız kulaklık ve monitörler mutlaka referans monitör olarak tercih edilmeli. Zira kaydettiğiniz sesi hem salt halde duyarsınız ve kabul görüp görmeyeceğini anlarsınız.
6. Ses Yalıtımı Yapılmış Akustik Ortam
Ses kaydedilen odanın dolu olması odada halı, perde gibi sesi absorbe edici eşyaların bulunması önemle tavsiye edilir. Ayrıca imkân varsa mikrofonun etrafına akustik panel satın alınmalı ve mutlaka pop filtre kullanılmalıdır. Çevresel istenmeyen seslerin mikrofona gelmesini önlemek ev ortamında imkansızdır. Bunun için kullanılan mikrofonların mutlaka yakın sesleri alabilen mikrofon olarak seçilmesini tavsiye ediyoruz. Akustiği ve ses yalıtımı yapılmış ev içi kabinler de yine ses kaydı için size uygun ortamı saylayacaktır.
Ev stüdyosu kuracak olanlara son tavsiyemiz bir seslendirme ajansına bağlı çalışıyorsanız ne güzel. Ancak ev stüdyosu kurup kayıt dışı iş yapmamanızı öneririz. Maliye bakanlığının son zamanlarda evde freelance seslendirme yapıp kayıt dışı şahsi hesaplarına para kabul edenleri inceleme altına alıp büyük cezai işlemlere maruz kaldıkları üzücü haberler arasında. Ülkemizde sektörümüzün ve ticaretin refahı için bunun gibi hak ihlallerine milletçe dikkat etmemiz gerekiyor. Hayatınızın iyi ses kalitesinde geçmesini umuyoruz.
Kalın sağlıcakla.