Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > EMS Easy Streamer
EMS Easy Streamer
18.05.2019 10:11

Yayıncılıkta en önemli noktalardan biri olan encoder (kodlayıcı), görüntünün en son noktadan uzak noktalara iletilmesi için sıkıştırılarak gönderilmesi işlemini yapan cihazdır. Yayıncılıkta encoder birçok noktada kullanılmaktadır. Encode (kodlama) temelde sıkıştırma teknolojisidir. Encode, dijital ortamda kullanılan video ve ses dosyalarını sıkıştırma ya da açma işlemlerini yerine getiren teknolojidir. Broadcast standartlara uygun, iyi resim kalitesi, küçük dosya boyutu, DVD kalitesinde video, ağ üzerinden daha verimli video aktarımı gibi özelliklere göre kodek çeşitleri mevcuttur. MPEG-2, H.264, H.265 sıkıştırma teknolojisi olarak kullanılan kodeklerdir. En çok kullanılan ve en uygun olan kodek çeşitleri H264 ve MPEG2 kodekleri Easy Streamer tarafından desteklenir. Türkiye’de SD (PAL 720x576) yayıncılıkta yaygın olarak kullanılan kodek çeşidi MPEG-2 kodektir. 

Dönüşüm sonrasında en önemli konulardan bir tanesi de, DVB (Digital Video Broadcasting) standartlarına uygun bir şekilde sinyal elde etmektir. Easy Streamer sayesinde, cihaza giren video sinyalleri yine DVB standartlara uygun bir şekilde elde edilir.

MPEG-TS terminolojisi ise, sıkıştırılmış video, ses ve diğer data bilgileri iletilmesi amacı ile paketlenmesi için kullanılan teknolojinin adıdır. Trenin vagonları gibi de düşünülebilir, vagonlara sıkıştırılmış video, ses veya sesler, DVB Subtitle bilgileri eklenerek ağ ortamına gönderilir (ağ adaptörü veya ASI olarak farklı şekillerde gönderilebilmesine rağmen içerik yine MPEG TS’dir). Bu MPEG TS vagonlarındaki yükler CBR veya VBR olarak adlandırılır, VBR (Variable Bitrate) daha çok Local ve Statistical Multiplexing yapmak için kullanılabileceği gibi, dosya kayıtlarında daha çok kullanılır. CBR (Constant Bitrate) ise bir noktadan diğer noktaya Metro Ethernet, GHDSL, VPN vb. farklı yöntemlerle birden fazla switch noktasından gönderimde kullanılmalıdır, nedeni ise aradaki bağlantı için sabit bir bitrate üzerinden anlaşma yapılır. Bu nedenle kiralanan bitrate üzerinde gönderilmesi paket kayıplarına ve bu da görüntünün mozaiklenmesine neden olur, çok altında gönderilmesi ise kaliteyi düşürecektir. Diğer yandan profesyonel Multiplexer cihazlar sizden genel olarak CBR bir MPEG TS data isterler.  Genel olarak CBR paketler oluşturmak için her zaman maksimum seviyedeki kadar paket oluşturulamaz ve saniyede gönderilecek olan vagon yükleri aynı olması için boş kalan yerler NULL Paket denen boş paketler ile doldurulur. CBR oranında herhangi bir eksiklik olduğu zaman, data bilgi kaybı anlamına gelir ki eksik olan görüntü, ses ve diğer bilgilerden ötürü yayınlarda donmalar ve mozaiklenmeler meydana gelir. 

Easy Streamer sistemin girişindeki canlı video veya ses kaynağının ağ üzerinden hem tekli hem de aynı anda çoklu sinyal girişleri ile stream edebilir. 

Easy Streamer programındaki server bölümü kurulu olduğu sistemdeki yerel Easy Streamer programını yöneteceği gibi, uzaktan kontrol özelliği ile birlikte herhangi bir IP ve porttaki Easy Streamer programlarını da yönetebilmektedir. Easy Streamer Remote Servers sekmesine geçilerek kontrol edilecek Easy Streamer programının kurulu olduğu sistemin IP adresi ve portu girilerek listeye eklenilmektedir. 

Easy Encoder Teknik Özellikleri;

HD/SD MPEG-4, HD/SD MPEG-2 Video

HD yüksek çözünürlük veya SD standart çözünürlüklerde MPEG-2 video görüntü encode edilebildiği gibi, SD ve HD çözünürlükte H.264 kodek ile de encode edilebilir. 

AAC Audio, MPEG Audio 

H.264 veya MPEG-2 Video kodlaması ile birlikte ses kodlaması için MPEG Audio seçilebileceği gibi, AAC Audio da seçenekler arasındadır. 

Ayrı Radyo Servisi

Televizyon yayınını iletirken beraberinde radyo yayınını da ayrı bir servis olarak göndermek çoğu TV kanalının en temel ihtiyaçlarından biridir. Easy Encoder ile TV yayınlarınızla birlikte radyo yayınlarınızı da ayrı bir servis olarak gönderebilirsiniz. 

4:2:2 10 bit ve 4:2:0 8 bit Görüntü Kodlama Opsiyonları 

İhtiyaca göre görüntü encode seçeneklerinde 4:2:2 10 bit ve 4:2:0 8 bit örnekleme yapılabilir. 

2-Pass Encode

Yüksek görüntü kalitesi için 2-Pass Encode özelliği çok önemlidir. Easy Encoder ile 2-Pass Encode sayesinde yüksek kalitede görüntü iletimini sağlayabilirsiniz. 

Tek Nokta / Çoklu Nokta IP Çıkışları 

Easy Encoder çıkış IP seçeneklerinde ihtiyaca göre tek noktaya IP kullanılabileceği gibi, birden fazla noktaya IP’de kullanılabilir. 

RTP/UDP Çıkış

Easy Encoder, RTP veya UDP stream çıkışı verebilir. 

Kayıt Özelliği 

Easy Encoder’da stream çıkışı aynı zamanda sistem üzerindeki veya ağdaki bir lokasyona kayıt da alınabilir. Bu sayede yayın çıkışlarının doğrulaması da yapılmış olur. 

Kolay Kurulum

Encoder ayarları basit arayüzü ile çok hızlı bir şekilde hazırlanarak yayına gönderilebilir. Bu sayede teknik olarak uzmanlık gerektirmez. 

Teknik Servis 

Easy Encoder yazılımı, kurulum ve teknik sorunlara müdahale için uzak masaüstü bağlantı ile müdahale edilip düzeltilebilecek yapıdadır. Bu sayede encoder sorunlarınızda çok hızlı çözüme ulaşırsınız. 


Devtek

0 212 582 23 07

www.devtek.com.tr

En Çok Okunanlar
Dergi