Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > LOG mu, REC-709 mu?
LOG mu, REC-709 mu?
13.02.2017 13:26

LOG Gamma profili, uzun zamandır tartıştığım ve çevremdeki meslektaşları da elimden geldiğince aydınlatmaya çalıştığım bir konudur. 

Geleneksel kameralar geniş dinamik aralığa sahip olmadıklarından, çekilen görüntüleri siyahtan beyaza örneklendirecek olursak, F stop aralığı 6 stop’tur. LOG ile çekilen görüntülerde ise bu değer 14 stop’tur. 

Grafik, LOG ile REC-709 formatı arasındaki siyahtan beyaza geçiş aralığını göstermektedir.

Bu özellik bize gölgede kalan ya da ışığın patladığı yerlerde, görüntülerimizi post prodüksiyona yani “color correction” bölümüne getirdiğimizde, çok daha fazla müdahale etme şansı verir. Aynı zamanda videomuzda çok daha fazla detay görme olanağı sağlar.

CINE-EI – Custom Mode
Sony PXW-FS5 ya da PXW-FS7’de  S-LOG kayıt yapabilmeniz için kameranızı CINE-EI moduna getirmeniz en kolay yöntemdir. 

Asıl sorun gölgeler
Meslektaşlarımdan S-LOG ile çekilen görüntülerinde çok fazla “Parazit (Noise)” olduğuna dair şikayetler geliyor. Maalesef REC-709 alışkanlığından olsa gerek halen gölgelerden çok, patlama ihtimali yüksek olan yüksek ışık (highlight) kısımlarını önemsiyoruz. S-Log2 veya S-Log3 ile çekilen görüntüler, 14 stop aralığında çekildiği için yüksek ışık sorun olmaktan çıkıyor. Dikkat edilmesi gereken konu aslında derin karanlıkta kalan gölgeler.

Peki hangi S-LOG kullanılmalı?
Sony PXW-FS7’den örnek verecek olursak, S-Log2 ve S-Log3 aynı dinamik aralığında ve aynı kontrast değerine sahipler. Renk alanındaki (colorspace) seçeneklere gelince Sony PXW-FS7’nin bize sunduğu seçenekler:

S-Gamut/SLog2
S-Gamut3.Cine/SLog3
S-Gamut/SLog3

SGamut ve SGamut3 en geniş renk alanına sahip.
SGamut3.Cine daha az renk alanına sahip.

Bir çok kameraman için S-Log3/SGamut3.Cine modu, bu yüzden kullanımı en rahat ve aynı zamanda post prodüksiyonda rahat çalışabileceğiniz renk profilini sağlar.

Fazla pozlama hayat kurtarır
CINE-EI olarak çekilen görüntülerde Zebra değerinizi %70’e ayarladığınızda dikkat etmeniz gereken yer, patlayan ışık değil,  gölgede kalan bölgelerin ne kadar aydınlandığıdır. 

EI değerinizi 800 olarak ayarlayın. Pozlama (exposure) değerinizi yükseltmek için diyaframınızı açın, böylece gölgede kalan görüntü parazit (noise) oranını ciddi oranda azaltmış olacaksınız. Tabii ki yüksek ışık (highlight) olan bölgeleriniz de bu durumda ister istemez daha yüksek ışık değerine sahip olacaktır.

Post prodüksiyonda 14 stop dinamik aralığında çekilmiş olan bir videonun yüksek ışık değerini kısmak, REC-709 formatına göre çok daha kolay olacaktır ve herhangi bir renk kaybı görmezsiniz. Postta tavsiye ettiğim programlar Da Vinci Resolve ve Adobe Speedgrade’dir. 

Size önerim, en az 1 stop duruma göre 2 stop (diyafram) daha yüksek pozlama yapmanızdır.

Az paraziti sorun etmeyin 
2016 yapımları dahil bütün Hollywood Blockbuster filmlerinde ya da festival filmlerinde az da olsa “parazit” göreceksiniz. Eğer yine de sizi çok rahatsız edecek olursa, online olarak bulabileceğiniz harika “parazit azaltan” plug-in’ler mevcut.

Gri kart ile doğru poz ayarı
Kendi tecrübelerimden yola çıkarak söylemem gerekirse, gri kart kullanımı maalesef Türkiye’de TV ve film sektöründe çok nadir. Gri kart ve “color checker” kullanımı sadece doğru beyaz denge ayarını bulmak için değil, aynı zamanda S-LOG ile çekilen görüntülerde doğru pozlama değerini konumlandırmak için de bir o kadar önemlidir.

Aşağıda belirtilmiş olan grafik tablosu S-LOG ile çekilen görüntülerde doğru poz ayarının nasıl olması gerektiğini göstermektedir.

Değerler Sony tarafından ölçülendirilip tavsiye edilen değerlerdir.

Girdi Yansıması

0% SİYAH
(IRE0%)

18% GRİ
(IRE20%)

90% BEYAZ (IRE100%)

IRE

IRE

IRE

S-LOG3

3,5%

41%

61%

S-LOG2

3,0%

32%

59%

Grafikte belirtilmiş olan doğru poz değerleri, renk tonlamalarında ve ten renginde düzgün görüntü almanızı sağlayacaktır.

Aşağıdaki tablo geniş dinamik aralığın size kattığı avantajları göstermektedir. 

YAZAR HAKKINDA
Bari Baykal
baribaykal@gmail.com