Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Calrec Konsollardaki Sekiz Gerekli Yayın Özelliği
Calrec Konsollardaki Sekiz Gerekli Yayın Özelliği
13.06.2019 17:25

Yayın konsolları diğer konsollardan tamamen farklılar, bu nedenle Calrec standart olarak donanımlarında daha çok yayın konsollarını hesaba katıyor. Operatörler için mikslerini iyileştirme üzerinde yoğunlaşmalarını kolaylaştıran otomatik özellikler, iş akışını kolaylaştıran yaratıcı özgürlüğü teşvik ediyor. 

Mix-Minus Bus Miks-minus çıkış veri yollarını boş bırakıp yönlendirmeyi basitleştiren bir sistem. Mix-minus geniş kapsamlı bir miksin çok sayıda dinleyiciye gönderilmesine, böylece kendi girişleri hariç (minus) tüm miksi almalarına imkan veriyor. Bir kaynağın kendi girişini foldback miksinden çıkarmanın birçok nedeni var, örneğin sahada çalışan bir muhabirin cue’ları duymak ve sunucularla haberleşmek için programın sesinin miksini, konuşmayı zorlaştıran kendi sesinin gecikmesini duymadan dinlemesi gerekiyor. Mix-minus sinyali muhabire geri gitmeden bu sesi kaldırarak sorunu gideriyor. Diğer bir neden, yankıyı gidermek; bir sunucunun foldback’i hoparlörlerden dinleniyorsa, kendi sesinin çıkartılması orijinal sinyalin mikrofon tarafından tekrar alınmasını engelliyor. 

Ses Şiddeti Takibi Ses şiddeti ölçüm göstergeleri bir programın süresi boyunca ortalama ses yükseklik düzeylerinin izlenmesi ve düzenlenmesi için bir yol sunuyor. Ses göstergeleri gösterge köprüsünün bir parçası olarak görüntüleniyor. Bir Calrec konsol üzerinde çeşitli ses şiddeti gösterge modları var. Ses yükseklik gösterge modları, farklı coğrafi bölgelerdeki kuruluşlar tarafından belirlenmiş standartlara göre değişiyor; Avrupa’da EBU (European Broadcasting Union), Kuzey Amerika’da ATSC (Advanced Television Systems Committee), Japonya’da ARIB (Association of Radio Industries and Businesses). Bunlar şu anda ana standartlar ve diğer coğrafi bölgelerde de geniş kabul görüp uygulanıyorlar. Canlı ve canlı olmayan yapım ortamlarında ek kılavuzlar sağlamak için DPP ve DPP Non-Live adlı fazladan modlar da eklendi. Bunlar DPP (Digital Production Partnership) olarak bilinen bir gruptaki farklı yayıncılar tarafından oluşturuldu.

AutoFader AutoFader (veya audio-follows-video) GPI kullanımı yoluyla fader’lerin başka bir sistemin denetimi altında açılıp kapatılmasına imkan veriyor. Bu yardımcı araç, bir ses kaynağının farklı kamera çekimleriyle hızla değiştirilmek zorunda olduğunda kullanışlı. Örneğin motor sporlarında kameralar pistine çevresine yerleştiriliyor ve ilgili sesin ekrandaki görüntüyle eşlenik olması gerekiyor. Görüntü anahtarlama masasından bir GPI başlatıcı kameranın olduğu yerdeki mikrofonla ilişkili fader’i açıp kapayarak pürüzsüz geçişler oluşturabiliyor. 

5.1 Miks Yetenekleri Calrec konsolların özelikleri az yer kaplayarak surround sinyallere kolay erişim sağlıyor. Bir 5.1 surround sinyal sol (L), sağ (R), orta (C), alçak frekans efektleri (LFE), sol surround (Ls) ve sağ surround (Rs) seslerden oluşuyor. Surround sinyaller konsoldaki bir kanala bağlı olduğunda, bu sinyalin genel düzeyi tek bir fader tarafından denetlenebiliyor. EQ ve dinamikler değiştirilerek aynı işlemler tüm bileşenlere uygulanabiliyor. Aynı şey, yapılan yönlendirmeler için de geçerli. Tek tek bileşenler üzerinde denetim gerekiyorsa surround sinyal Spill fader’leri üzerine dağıtılabiliyor. Stereo bir veri yoluna yönlendirilirse, bir 5.1 kanal otomatik olarak downmix işleminden geçiriliyor.

AutoMixer AutoMixer’ler bir dizi mono kanalın veya mono grubun düzeylerini otomatik olarak miks etmek için kullanılıp, miksin genel düzeyi sabit tutulabiliyor. AutoMixer’ler gruplandırmadaki diğer yollara göre yüksek sinyal düzeyli yoları arttırma etkisi yaparken, alçak sinyal düzelti olanları azaltabiliyor. Aslında AutoMixer’ler her zaman sadece zayıflatma uyguluyor; sinyaller asla gerçekten yükseltilmiyor. Örneğin bir sohbet programında bir sunucu ve üç konuk varken dört mikrofonun tamamı bir AutoMixer’e atanır ve sadece sunucu konuşursa, üç konuk mikrofonu sunucunun mikrofonundan daha fazla zayıflatılarak, sunucunun sesi yükseltilmiş etkisi yaratılıyor ve genel programın ses düzeyi sabit tutuluyor. Zayıflama ayarı kullanan bu otomatik miks yöntemi, toplam ortam/fon gürültü düzeyinin sabit tutulduğu bir miks sonucunu veriyor. 

Görüntü Gecikmesini Düzeltme Gecikme bir sinyalin belli bir süre yerini değiştiriyor. Ses ve görüntülerin birçok farklı kaynaktan toplandığı karmaşık bir yayın sisteminde sinyallerin birbirleriyle senkronizasyonu bozulabiliyor. İş akışındaki her dijital sistem, analogdan dijitale çevrim, iç sinyal işleme, sistem içerisindeki bilgi aktarımları ve sonuçtaki dijitalden analoğa çevrim nedeniyle sinyal gecikmesi yaratıyor. Bir Calrec konsol içerisindeki girişten çıkışa kadar oluşan gecikme önemsiz derecede kısa olduğu için, görüntü verisi büyük olduğunda görüntü sinyaliyle senkronizasyonu değiştirebiliyor ve bu yüzden aktarımı yavaşlatabiliyor. Bu sorun ses sinyalini geciktirip, işlenen görüntü sinyaliyle yeniden aynı hizaya getirilebiliyor. 

Talkback Sistemi Talkback, bir prodüksiyon ortamında haberleşme için bir mikrofonu bir çıkışa yönlendirme işlemi. Genellikle talkback bir mikrofon sinyalini kulaklıklara veya hoparlöre yönlendirip, bir denetim odasındaki kişilerin stüdyodakilerle konuşabilmelerini ve tam tersini sağlıyor. Talkback sinyali dokunmatik ekranda talkback butonları kullanılarak istenen veri yoluna veya çıkışa yönlendirilebiliyor. Talkback bir çıkışa yönlendirildiğinde, çıkışın normal sinyalinin yeri talkback mikrofon sinyali tarafından tamamen değiştiriliyor. 

Mic Open Sistemleri Mic Open sistemleri, bir sinyal kaynağının On Air durumuna göre harici aygıtları denetlemek için kullanılıyor. Mic Open sistemleri yankıyı engellemek için bir hoparlör üzerinde kesme (cut) veya kısma (dim) işlemleri yapabiliyor, ya da On Air ışıkları açmak gibi anahtarlama amaçları için naklen yayınları denetleyebiliyor. Bu On Air koruma, yayın sisteminin önemli bir parçası. Mikrofonlar mic/line girişlerinden başka portlara da bağlanabildikleri için, Mic Open sistemleri tüm giriş portları için çalışıyorlar. Mic Open sistemleri, atanan sinyal kaynaklarının yayında olup olmadığını algılıyor.

En Çok Okunanlar
Dergi