Bu yıl Las Vegas’taki NAB 2019 fuarının başarısını ve medya devlerine sunulan muhteşem sergilerin başarılarını değerlendirmeye ara verip, fuarda tanıtılan içerik karşılaştırma yazılım aracına ne kadar ilgi gösterildiğini düşünmekten kendimi alamıyorum.
Artık yazılım çözümleri içeriklerin potansiyellerini karşılaştırıp değerlendirebildiği için, görüntü içeriklerinin gelecekteki karlılıklarını değerlendirmek için havasız toplantı odalarında günlerce uzun tartışmalar yapma devrinin sonu hızla geliyor. Bu tip varlıkları içerik olarak satın almadan önce bile değerlendirmek ve bu sayede yatırım bütçeleri üzerinde gelecekteki geri dönüşleri yükseltmek mümkün. Yayın endüstrisindeki küresel yazılım geliştiricilerin mükemmel hale getirmek için üzerinde çalışmakta oldukları içerik karşılaştırma (benchmarking) aracı, yirmi birinci yüzyılın yayıncılarının yazılım portföyünde hızla “olmazsa olmaz” hale geliyor.
Karşılaştırma, Dave Campbell
Karşılaştırma, işletme süreçleri ve performans ölçütlerini endüstrinin en iyileriyle ve diğer şirketlerin en iyi uygulamalarıyla karşılaştırma pratiğidir. Türkçeye bilgileşim olarak da çevrilen İngilizcedeki benchmarking, aslında silahların hassasiyetlerini ölçmek için bir tezgaha sabitlenip sabit bir hedef üzerinde farklı cephanelerin bıraktığı izleri karşılaştırmaya verilen isimdi. Bu tip karşılaştırmalar sayesinde üreticiler en iyi mermi ve silah kombinasyonlarını geliştirebildiler. Bugün bu karşılaştırma sözcüğü seçilen değişkenlerin ölçümü ve endüstrinin en iyi pratikleriyle karşılaştırılmasıyla ilgili bir işletme terimi haline gelmiş durumda.
Yayıncılık dünyasında içerik karşılaştırma, dağıtıma en uygun içerikleri değerlendirmek için, sunulan bir dizi programın potansiyel karlılığını karşılaştırıyor. Bu yöntemde karşılaştırma hala önemli bir bileşen, fakat bu durumda endüstrinin en iyi pratikleriyle değil, bir dizi rakip içerikle karşılaştırma yapılıyor. Karşılaştırma yazılımı hedef grup, yayın kuşağı, hafta kuşağı, haftanın günü, sezon indeksi, tatiller, nokta başına maliyet, satış oranı, ortalama reklam ajansı komisyon ücreti, saat başına ortalama maliyet, ortalama indirim, reklam araları sırasında ortalama TRP (Target Rating Point) indeksi, bir saat içindeki reklam dakika katsayısı gibi on beş etkenle ilgili ölçütlere dayanıyor. Elbette gerekirse etkenlerin sayısı genişletilebiliyor. Ölçütlerin kendileri kendi aralıklarında esnekler ve yazılım tarafından içeriğin gelecekteki potansiyelinin geniş kapsamlı bir öngörüsünü hesaplamak için kullanılıyor. Bu sayede hem mevcut içeriğin değerlendirilmesi, hem de yayıncının üretmeyi düşündüğü içeriğin değerlendirilmesi sağlanıyor.
Provys Ürün Müdürü Zdenek Razek şunları söylüyor: “Çözümümüz içerik satın almayı planlayanlara alım sözleşmesini imzalayıp imzalamamaya karar vermek için gereken gerçek rakamlar sunuyor. Bunun yanı sıra tüm çizelgeleme sistemimizin kurulumunu beş hafta içerisinde kurma garantimiz de çok büyük ilgi görüyor.”
Zdenek Razek, Provys
İlk profesyonel içerik karşılaştırma çözümü AMB (All Media Baltics) danışmanlığında geliştirildi ve şu anda bu firma uygulamayı deniyor ve deneyimledikleri performans ve net avantajlar hakkında olumlu bildirimler yapıyor. AMB IT Sistem Yöneticisi Kristaps Safranovs şöyle dedi: “Medya ve sanat bağlamında içerik satın alma müdürü ilk bakışta bir şeyi çok beğenebilir, ama bu araç finansal açıdan on ikiden vuracak”.