Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Renk Düzenleme Neden Önemli?
Renk Düzenleme Neden Önemli?
30.08.2017 11:31

Bir aylık bir aranın sonrasında yeniden Broadcasterinfo okuyucularına merhaba diyebilmek bana mutluluk veriyor. Film yapımının en kritik süreçlerinden renk düzenleme ile ilgili yeni bir makale ile karşınızdayım. Renk düzenleme, görüntüyü en etkili hale getirebilecek post prodüksiyon aşamalarının en önemli konularından biridir. İzleyici ilk olarak rengi görür. Dolayısı ile izleyici üzerinde ilk izlenim, renk ile oluşturulacaktır. Belirgin obje renginden değil, genel renk tonundan bahsediyorum. Sahneler ani ve hızlı geçiyorlarsa küçük detaylar fark edilmeyebilir. O halde şunu diyebiliriz: izleyici ilk olarak filmin genel renk paletini fark eder. İyi düzenlenmiş bir renk, izleyicinin o filme daha fazla dahil olmasını sağlar. İzleyiciyi sahneye daha yakından bakmaya zorlar. 

Kamera, yönetmenin hikayesini aktarmadaki en güçlü aracıdır. Işık ve sanat ile hikayesini en iyi hale getirmek için çalışır. Elindeki en güçlü aracı ise en sona saklar: renk düzenleme. İyi yapılan renk düzenlemesi sahnenin duygusunu arttırır. Ya da var olan duyguyu tamamen farklı bir şeye dönüştürebilir. Renk düzenlemesi yapılmamış bir iş, düz ve sıkıcı görünür. 

Hemen hemen her işte karşılaştığım bazı yanlış post prodüksiyon inanışlarını bir araya getirmek eğlenceli oldu. İşte post prodüksiyon efsaneleri:

  • Daha iyi bir codec’e dönüştürmek kaliteyi arttırır.
  • Log ile raw aynıdır.
  • Bilgisayar ekranında renk düzenlemesi yapılabilir.
  • Renk düzenlemede örneğin kirli bir cam temizlenebilir.
  • Bu program daha mı iyi ?
  • Hollywood LUT kullanıyor.
  • Raw çekiyorsan noise olmaz, doğru pozlamaya gerek yoktur.
  • 4K çektiysek gerisi önemli değildir. Çözünürlük her şeydir.
  • Ses bozulmaları (distortion) düzeltilebilir.

Renk düzenleme, yönetmenin marka olmasına da yardımcı olur. İzleyicinin bir bakışta yönetmeni tanıyabileceği bir stil oluşturmak, yönetmenin kariyerine katkı sağlar. Renk düzenleme bu süreçte kilit rol oynar. Renk düzenleme derken sadece karanlık odada renklerle oynamaktan değil, sette kostüm ve dekorla oluşturulan renk paletinden de bahsediyorum. Bu konuda en bilinen isimlerden biri şüphesiz Wes Anderson. Aşağıda Wim Wanders stilinin ne kadar belirgin olduğunu görüyorsunuz. Sıcak tonlar, yüksek kontrast ve doygun renkler.

Renk düzenleme ipucu:

Renk düzenleme yaparken görüntünün doğallığını kontrol için sıkça orİjinali ile karşılaştırın. Özellikle cilt tonları her zaman doğal görünmelidir. Yüksek kontrast, ciltte özellikle gölgede kalan kısımların daha koyu görünmesini sağlayabilir. Bu da doğallığı bozar. Yaptığınız renk düzenlemesi sonunda sahnenin önemli kısımları daha kötü görünüyorsa bir şeyler ters gidiyor demektir.

Renk Düzenleme Nasıl Öğrenilir?

Bu, basit bir makalenin çok ötesinde, sanata bakış açısından renk teorisine, uygulama araçlarından (yazılımlardan) teknik bilgilere uzanan çok geniş bir konudur. Her makalede bir parça bilgilendirme yapmaya çalışıyorum. En önemli şey ne biliyor musunuz?

Renk düzenleme araçlarını öğrenmek için zaman harcayın. Araçları küçümsemeyin ve izlediğiniz Hollywood filmlerinin sihirbazlar tarafından renklendirildiğini düşünmeyin. Basit bir curve aracı ile harika görünümler elde edebilirsiniz. Karar verin. Renk düzenlemeye başlamadan önce ulaşmak istediğiniz bir hedefiniz olmalı. Bu kararı vermek çok önemlidir.

Yukarıda görüntünün ilk halini görüyorsunuz. Bu, yönetmenliğini M. Akif Güler’in; görüntü yönetmenliğini ise Fatih Bacağıkırık’ın yaptığı kurban bayramı temalı reklam filminden bir kare. Camda bir çocuk içeriye bakıyor. Peki baktığı şey ne? Bu noktada öyküye katkı sağlayacak düzenleme, şüphesiz çocuğun baktığı şeyin ön plana çıkarılması olacaktır. Alttaki görüntüye dikkat edin. İlk göze çarpan, hikayeye uygun hüznün oluşması için oluşturulan soğuk, doğal bir görünüm. Sonrasında ise izleyicinin bakışının yönlendirilmesi için önemsiz kısımların karartılması ve oluşturulan kontrastın izleyici bakışı ya da algısını masa üstüne yönlendirmesi. Filmi merak edenler internet sitemden izleyebilirler.

Soru ve görüşlerinizi lütfen paylaşın.

  info@leventozturk.com.tr
  twitter.com/benleventozturk
  instagram.com/benleventozturk

YAZAR HAKKINDA
Levent ÖZTÜRK C.S.I
Renk Uzmanı (Colorist) / www.softlight.com.tr