Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Azercosmos, yayınların en heyecanlı anlarını dünyayla buluşturuyor
Azercosmos, yayınların en heyecanlı anlarını dünyayla buluşturuyor
16.10.2017 10:45

Geçtiğimiz günlerde Azercosmos Bölge Müdürü Yolchu Hasanov ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Ve Azercosmos’da yaşanan yeni gelişmeler konusunda bilgi aldık.

  • Bugün Azerbaycan uydu teknolojilerin gelişmesi konusunda komşu ülkeler arasında lider konumda. Son dönemde Azercosmos’da yaşanan yeni gelişmelerle ilgili neler söylemek istersiniz?

Son yıllarda ülkemizde gayri-petrol sektörünün genel iktisadi ortamda ön planda yer alması, enformasyon ve komünikasyon teknolojileri sisteminde, özellikle uzay  sanayisinin devamlı gelişimine yol açmıştır. Azercosmos operatörü 3 Mayıs 2010 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in imzası ile kurulmuştur ve Güney Kafkas’ın ilk uydu operatörüdür. Azerbaycan’da uydu teknolojilerinin yaratılması ve telekomünikasyon uydularının ve diğer çok amaçlı uyduların uzaya fırlatılması ilk sırada  bilgi değişimi konusunda yabancı ülkelerden bağımlılığın  aradan kaldırılması ve bilgi  güvenliğinin  sağlanması, aynı zamanda ülkede yeni ekonomik alanların geliştirilmesi  yönününde  yapılan işler Azerbaycan’ın telekomünikasyon uydusunun fırlatılmasında esas amaç olmuştur.

Azercosmos, operatörü olduğu Azerspace-1 uydusu aracılığıyla devlet ve özel sektör müşterilerine doğrudan uydu yayınları, ses, video, veri ve mobil iletişim  hizmetleri sunmaktadır. Azercosmos hizmetlerinin alıcıları çoğunlukla yurtdışı ülkeler olduğundan faaliyeti ağırlıklı olarak ihracata odaklanmıştır. Azerspace-1 uydusu dünya çapında 30’a yakın ülkede müşteri bazına sahiptir ve Azerbaycan, Türkçe, Rusça, İngilizce, Gürcüce, Ukraynaca, Kırgız  dillerinde yerel ve uluslararası 70’ten fazla TV ve radyo kanalı yayınlamaktadır. Aynı zamanda Azercosmos, Kırgızistan II Dünya Göçebe Oyunları’nı, Gürcistan I Avrupa Atletizm Gençler Şampiyonasını, 2015 Türkiye genel seçimlerini, 2015 yılında Bakü’de yapılan İlk Avrupa Oyunları’nı, bu yıl ülkemizde düzenlenen IV İslami Dayanışma Oyunları’nın açılış ve kapanış törenlerinin yanı sıra ‘Formula 1 Azerbaycan Grand Prix’ ve Jara 2017 Müzik Festivali’nin görüntülerinin uluslararası yayın merkezlerine iletilmesinde bir uydu yayıncılığı sağlayıcısı oldu. Dolayısıyla, Azercosmos, oyunun en heyecanlı anlarını Avrupa’daki ve dünyanın diğer kıtalarındaki milyonlarca televizyon izleyicisine yüksek kaliteli ve kesintisiz olarak aktarmada önemli bir rol oynamıştır. Buna ek olarak, Azerspace-1, yerel ve uluslararası önemi olan bir çok siyasi, kültürel ve sportif olayları yayınlamak için kullanıldı. Azerspace-1 uydu kapasitesinin kullanımı %80’e ulaştı. Bu sonuç sadece 4 yıldır çalışan bir uydu için iyi bir gösterge olarak kabul edilebilir.

  • Azercosmos’un Azerbaycan’a, komşu ülkelere ve kapsadığı diğer bölgelere verdiği hizmetler hakkında ayrıntlı bilgi verebilir misiniz?

Azercosmos operatörü olduğu Azerspace-1 uydusunun ileri teknoloji tasarımı ve esnek ulaşabilme imkanları sayesinde dünyada milyonlarca insana bilgi ve komünikasyon hizmetlerine çıkış imkanı sağlamaktadır. Azerspace-1 uydusu Afrika, Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu’da 50’den fazla ülkeyi birleştiren ortak bir mekanda  önemli  bilgi vericisi fonksiyonunu sağlamaktadır. Faaliyet döneminin az olmasına rağmen, Azerspace-1 yeterince  güçlü rakiblerin olduğu uydu yayım pazarında rekabete dayanıklı hizmet göstermektedir. Azerspace-1 uydusunun  iyi konumlu orbital pozisyonda (46˚ Doğu) yerleşmesi, Azercosmos’un güçlü stratejik işbirliği, işlevsel olması ve müşteri memnuniyetini ön planda tutma  prensipleri ile  faaliyet göstermesi uluslararası pazarda hedeflerimizi genişletmeye imkan sağlıyor. Azerspace-1 uydusu geniş kapsama alanına sahip olduğundan VSAT sistemleri için de ideal bir uydudur. 

  • Türk pazarıyla ilgili çalısmalarınız konusunda neler söylemek istersiniz? İstediğiniz ilgi ve desteği bulabiliyor musunuz? Türkiye’ye özel projeleriniz var mı?

Öncelikle belirtmek isterim ki, Azerspace-1 uydusu Türkiye ve komşu ülkelerinde en yüksek sinyal kalitesine sahiptir. Türkiye kapsama alanında daha küçük antenlerle uplink olanağı sağlanmaktadır. Azerspace-1 uydusu üzerinden Türkiye’de TV ve radyo yayınlarının uplink/downlink hizmetlerini sağlamak, her türlü geçici süreli yayım iletimi hizmeti konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye pazarında istediğimiz ilgi ve desteği bulduğumuza inanıyoruz. Türkiye’deki müşterilerimize en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Müşterilerimize hizmet veren mühendislerin Türkçe, İngilizce ve Rusça konuşmaları ve birçok çalışan mühendislerimizin Türkiye’de eğitim görmesi ilginin artmasına neden olmuştur. Türkiye’de karasal yayın yapan TV ve radyoların yayınlarını Azerspace-1 uydusuna taşımak için Türkiye’de teleport hizmete başlamıştır. Azerbaycan, Avrupa ve Türkiye’deki teleportlarımız aracılığıyla TV ve radyoları Azerspace-1 uydusuna iletebiliyoruz. Türkiye ile coğrafi olarak birbirinden uzak mesafelerdeki noktalar arasında çift yönlü uydu iletişimini sağlayabileceğimiz projeler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. 

  • Azerspace-2 telekomünikasyon uydusunu yörüngede başlatmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi alabilirmiyiz?

Azercosmos’un geleceğe dair planları, hizmet yelpazesinin ve faaliyet coğrafyasının genişlemesi, yeni müşterilerin katılımının artması ve uydu tutumlarının tam olarak gerçekleştirilmesi konularını içeriyor. Bu amaçla, önümüzdeki süreçte, 2018 yılında ikinci telekomünikasyon uydumuz Azerspace-2 yörüngeye fırlatılacaktır. Azerspace-2 üzerinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Azerspace-2, dünyanın önde gelen uydu servis sağlayıcısı olan Intelsat ile Azercosmos anlaşmasıyla 45˚ Doğu yörüngesel konumda yer alacak ve Avrupa, Orta ve Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Tropikal Afrika’yı kapsayacak. Uydu tasarımı, pek çok uygulamayı ve yüksek teknolojiyi kullanmayı sağlayacak olan son derece güvenilir bir SSL 1300 uydu platformunu temel alacak. Yeni uydu, Azercosmos’a müşterilerine daha güvenilir hizmet vermesini sağlayacak.

www.azercosmos.com