Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Lawo HOME IP Tabanlı Medya Altyapıları Yönetim Platformu BAĞLANTILI. GÜVENLİ. DENETİMLİ.
Lawo HOME IP Tabanlı Medya Altyapıları Yönetim Platformu BAĞLANTILI. GÜVENLİ. DENETİMLİ.
20.07.2021 15:26

Lawo HOME, IP tabanlı medya altyapılarına yönelik bir yönetim platformu. Canlı yapım ortamlarının tüm unsur ve yönlerini bağlamak, yönetmek ve güvenlik altına almak için tasarlandı. HOME mühendislerle hızlı ve etkin etkileşim için gereken araçları ve merkezi hizmetleri sağlıyor.

Tasarımı buluta yönelik olan HOME, sistemin boyutundan bağımsız olarak her yerde çalışmaya hazır. HOME ile bulut kampüste, özel veya yerel olarak başlayabiliyor. Bir grup aygıt, kurulum, merkez, düğüm ve veri merkezini, hızlı ve mükemmel güvenli bir şekilde güçlü, dinamik bir ağa dönüştürüyor. 

HOME içerisinde aygıtların tespiti otomatik yapılırken, ağa kaydedilmeleri ve onaylanmaları sadece bir butona basılarak gerçekleştirilebiliyor.

IP teknolojisinin benimsenmesi devam ederken, operatörlerin odak noktası IP’ye geçilip geçilmeyeceği tartışmasından, potansiyelini en az çaba ve en fazla etkiyle kullanmaya kaydı. İşte burada HOME devreye giriyor: bugün ve yarın gerçek dünyadan operatörlerin tüm sorunlarını hedefliyor. Tek bir yerde ve tek, platformdan bağımsız, sezgisel bir kullanıcı arayüzüyle.

Tespit ve kayıt

Deneyimli her sistem mimarı ve operatör, günümüzün (ve yarının) en zorlayıcı sorununun halka açık bir bulutta mümkün olduğu kadar çok kaynaktan yararlanmakla ilgili olmadığını onaylayacaktır. Var olan çözümlerin tespiti ve kaydı ile kurulumların kolaylaştırılması, ajandada çok daha öncelikli bir yere sahip. Vakit nakittir ve dinamik yönetim de bunun anahtarıdır.

HOME bu IP karmaşası muammasını, uyumlu aygıtların otomatik tespitiyle çözüyor. Bunlar adları, konumları, durumları ve tipleriyle tek bir merkezi yere kaydediliyor. Bu hem Lawo hem de NMOS IS-04 yoluyla üçüncü firma çözümleri için geçerli. 

Ağı istenmeyen etkilerden korumak için HOME’un tanımadığı aygıtlar ağda göründükleri zaman karantinaya alınıyorlar. Aşağıdaki güvenlik bölümünde anlatıldığı gibi, kaydedilen tüm kaynaklar bir demirbaş listesinde görünüyor ve aygıta özel yapılandırmaların içerisine giriş noktaları olarak davranıyorlar. 

Aygıt yönetimi

Günümüzün telaşlı canlı yayın ortamlarında operatörler jenerik aygıt değişkenlerini belirlerken veya göndericilerle alıcıları yapılandırırken hızlı, Birleşik aygıt yapılandırma rutinlerine güvenerek çalışıyorlar. Yapılandırmaları kaydedip daha sonra çağırıp kullanma olanakları da olumlu karşılanıyor. 

Buluta uygun mimarisiyle HOME bu süreçleri denetliyor. Denetlenmekte olan uç noktadan bağımsız olarak, kolay işlem yapmak için tasarlanan birleşik kullanıcı arayüzü yoluyla aygıt değişkenlerine hızlı erişim sağlıyor.

İşletilebilirlik

Gereken sinyal akış bağlantılarından yararlanan operatörler, ayrı bir denetleyiciye gereksinim duymadan doğrudan HOME’un sezgisel kullanıcı arayüzünden aygıt değişkenlerini denetleyebiliyorlar. Bu işlemleri hızlandırıyor ve daha verimli çalışma sağlıyor.

HOME yayın denetleyicisin yerine geçmiyor; yapılandırma ve operasyonu tamamlıyor ve hızlandırmaya yardımcı oluyor. 

Yönlendirme sayfası belirleme, ses değişken denetimi, sanal mikserleri fiziksel yüzeylere bağlama, kanal eşleştirme, akış değişkenleri belirleme, etiketleme ve lisans yönetimi gibi geniş kapsamlı düzenlemeler, HOME içerisinde yapılabiliyor. 

HOME’un özellikler seti geliştikçe, enstantanelerin yaratılması ve çoklu görüntüleme denetimi gibi diğer uygulamalar da gelecek.

Güvenlik 

Bir yapım ekibi tarafından yaratılan ve bir ağ üzerinden aktarılan içerik, orijini ve yolu ne olursa olsun bir operasyonun uygun korunmayı hak eden, en değerli varlığıdır. Güçlü bir güvenlik sisteminin medya altyapısının içerik yaratımının tüm yönlerini kapsaması gerekirken, işin anahtarı sadeliği, ilk tasarımı, kurulumu ve devamlı bakım ve destekte yatıyor. 

Ağ koruması 

Güvenlik tesiste operasyonel ağı istenmeyen zararlardan koruyarak başlar. Bilinmeyen aygıtlar online hale geldiklerinde karantinaya alınırlar. Manuel olarak onaylandıktan sonra HOME ağıyla sinyal alışverişi yapabilirler. Kullanılan yöntemler, IEEE 802.1X rutinlerini takip eden ağ bölümlendirmesine dayanıyor. 

Kullanıcı kimliğini doğrulama

HOME, her biri kendi görevlerine ayrılmış kullanıcı rolleri, grupları ve hakları olan merkezi bir kullanıcı yönetim sistemi üzerinde tüm sisteme yayılan bir kimlik doğrulama stratejisi kullanıyor. LDAP tabanlı hizmet, kullanıcılara HOME içerisinde yerel olarak veya Microsoft Active Directory gibi kendi kurumsal IT altyapıları yoluyla kimlik doğrulama imkânı veriyor. 

Aktarım güvenliği 

HOME’un mimarisi denetim verileri, medya öz varlıkları ve kullanıcı arayüzleri için aktarım katmanı güvenliği gibi yönetim hizmetleri için hazırlandı. HTTPS, RADIUS, MACsec ve IPsec gibi sağlam temelli IT güvenlik mekanizmalarından yararlanılıyor. 

Kullanıcı arayüzü tasarımı

HOME tepeden tırnağa LUX (Lawo Unified Experience) kullanılarak tasarlandı ve yaratıldı. Kullanıcıya öncelik veren ve Lawo portföyü üzerinde kullanıcı deneyimi ve tasarım için standartları belirleyen çözümleri kavramak, tasarlamak ve oluşturmak için bir ana çerçeve. 

UI (kullanıcı arayüzü) hem aydınlık hem karanlık kodları destekliyor, bu nedenle bulunulan ortamdan veya kullanılan aygıttan bağımsız olarak kullanmak rahat. Soldan sağa kaydırılarak fark görülebiliyor. 

Karmaşıklığın kademeli ortaya çıkışı

HOME tarafından sağlanan yetenekler tek bir bağımsız kullanıcı arayüzüyle sınırlı değil. İş akışları en yaygın amaçlar için optimize edildi ve bir teknik uzman olmasanız bile mümkün olduğu kadar basit ve verimli olarak hazırlandı. Fakat bir uzmansanız karmaşık teknik ayrıntılara ve güçlü düşük düzeyde işlevlere gerektiğinde hızla erişebiliyorsunuz.

Kesintisiz bütünleşme 

HOME tarafından sağlanan yetenekler tek bir bağımsız UI ile sınırlı değil. Örneğin mc2 denetim yüzeyleri gerektiğinde HOME işlevlerini bütünleştirebiliyor ve artık LUX tasarım dilinin avantajlarından yararlanılabiliyor. Yeni etkileşim paternlerini yansıtması için tanıdık Signal List güncellendi. Yine hemen tanınabilir olup, artık daha güçlü ve esnek.

İçerik her şeydir 

İçerikler arasında geçiş, verimliliği düşürür. HOME farklı içerikler üzerinde ortak bilgileri ve olayları sunarak, belli bir görevi gerçekleştirebilmek için farklı ekranlar arasında ileri geri geçiş yapma ihtiyacından kurtarıyor.

Mimari

Faaliyet yöneticileri ve mali işler müdürleri (CFO) için iyi haber: Bulut tabanlı işlevler otomatik olarak bu hizmetlerin dışarıdan bir servis sağlayıcıdan alınması ve bu firmanın 7 gün 24 saat çalışan sayacından nahoş sürprizler gelmesi anlamını taşımıyor. 

HOME ile bulut kampüsünüzde özel ve yerel olarak başlıyor, istediğiniz zaman genişlemeye hazır bulunuyor.

HOME platformu kendi kendine yeterli ve operatörlere veya diğer hizmetlere işlevler sağlayan işlevsel blokları ve mikro hizmetleri yönetmek için tasarlandı. Bu mimarinin en tepesinde HOME, bir V__matrix yapılandırmak veya bir A__line uç noktanın değişkenlerini belirlemek gibi işlemlerle altyapıyı yönetmek için kurumsal kullanıcı arayüzü sağlıyor. 

Bir sistemin boyut veya coğrafi olarak ölçeklendirilmesi gerektiğinde, HOME otomatik olarak sistemle ölçeklendiriliyor. Daha büyük bir tespit ve kayıt yeteneği gerekirse, kurulum büyüdüğü için gereken kaynakların ekleri kolayca ilave edilebiliyor ve tüm kaynaklara her yerden erişilebilmesini garantilemek için birbirleriyle ağ bağlantısı kuruluyor.

Konu sistemin aksaklıklara karşı dayanıklılığını arttırmaya gelince de aynı mekanizma geçerli. HOME tarafından barındırılan hizmetler yük dengeleyici modda çalışıyor ve aniden offline kalan diğer hizmetlerin yerini almaya hazır bulunuyorlar.

HOME’un bulut uyumlu mimarisi, her türlü donanım kısıtlamasından bağımsız. Bu da kurulumu sadece kendi yerinizde değil, ama aynı zamanda veri merkezlerine veya üçüncü taraf servis sağlayıcılara da genişletebilme özgürlüğü sunuyor. Bu, tesisteki veya uzaktaki özel bulutlarda barındırılan servislerin operasyonlarını birleştirmek için mükemmel bir yöntem olabilir. 

HOME çözümünün ana prensiplerinden birisi, en geniş uyumluluk için mümkün olan her yerde açık standartlar üzerinde odaklanması. Bu, HOME’u maksimum esneklikte ve kaynaklardan en iyi şekilde yararlanılan IP tabanlı medya yapım ortamları için geleceğe dönük bir yönetim çözümü haline getiriyor. 


Lawo ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 259 79 71 numaralı telefonda Radikal Elektronik’i arayabilirsiniz.