Yeniliğe ve gelişime bağlı bir Time Warner şirketi olan Turner, lineer kanalların yanı sıra web, VOD, DVD, oyun, mobil, alışveriş, yayın ve yeni çıkan platformlar üzerinden de EMEA bölgesinde markalarını kitlelere sunuyor. Çocuk, eğlence, spor ve haber alanlarına yönelik markalardan oluşan portföyünde; Cartoon Network, Boomerang, Cartoonito, Boing, adult swim, Toonami, Warner TV, TCM ve TNT, CNN, Great Big Story, Bleacher Report ve e-ligin yanı sıra HBO Nordic ile ortak yürütülen yeni Toonix girişimi ve film yayını hizmeti FilmStruck da bulunuyor. EMEA bölgesinde, Turner şu an 125 ülkede 20 dilde 69 kanal işletiyor. Çeşitli Avrupa şubelerine kurulan Sony platformu, uçtan uca iş akışının bir parçası olarak, bazıları üçüncü taraflara ait olmak üzere, farklı sistem ve hizmetleri koordine ediyor: İçerikleri alıyor, hazırlıyor, paketliyor, sunuyor ve yol boyunca izliyor. Bu süreç, yasal uyumluluk, düzenleme, dublaj, altyazı ekleme ve paketlemeyi de içeriyor. Tüm bu işlemlerin temeli, Turner EMEA tarafından yürütülen ve Sony’nin yönetimi ile entegrasyon platformuna dayanan dosya tabanlı iş akışı ve varlık yönetimi sistemine dayanıyor. Turner’da, bu varlık yönetimi kurulumu Turner Media Centre (TMC) olarak biliniyor.
Sony’nin Platformu
Çeşitli Avrupa şubelerine kurulan Sony platformu, uçtan uca iş akışının bir parçası olarak, bazıları üçüncü taraflara ait olmak üzere, farklı sistem ve hizmetleri koordine ediyor: İçerikleri alıyor, hazırlıyor, paketliyor, sunuyor ve yol boyunca izliyor. En önemlisi de, otomasyonun artırılmasına yardımcı olarak hacmi giderek büyüyen işlenmesi gereken içerik için ekiplere zaman kazandırdı.
Turner Media Centre
Turner’ın EMEA Teknoloji ve Faaliyetler grubu Medya Tedarik Zinciri Direktörü Rob Cranfield, TMC’nin ne kadar avantajlı olduğunu şöyle açıklıyor: “Uyumluluk ekipleri için dosya tabanlı bir iş akışı sağlayan TMC, Turner’da düzenleme süresini %70 kısaltarak tasarruf sağladı ve içeriklerin daha önce hiç olmadığı kadar hızlı yayınlanmasını mümkün kıldı. Aynı zamanda mevcut ve eski medya arşivlerinin TMC’ye entegre edilmesiyle, EMEA genelindeki kullanıcılar, artık 500.000’in üzerinde medya varlığını, 93.000 saat SD içeriği ve 24.600 saat HD içeriği arayabiliyor, görüntüleyebiliyor, düzenleyebiliyor ve içerik sağlayıcılarına dağıtabiliyor. Daha kısa bir pazara sunma süresinin yanında şu anda ilgilendiğimiz daha yüksek içerik hacimlerini işlemeye odaklanmamızı sağlayan maliyet ve vakit avantajları da hizmet portföyümüzü büyütmeye devam ederken bize muhteşem avantajlar getiriyor.” Bu, diğer avantajların yanında, Turner’ın birçok farklı türdeki içeriklerini aynı anda birçok pazara, birçok dilde sunmasını da sağlıyor. TMC, her yıl tamamlanan geçiş kodu sayısını %56 artırarak ve Turner EMEA’nın daha fazla çok platformlu teklifi kapsayıp genişlemesiyle uyumlu şekilde %48 daha fazla VOD/Mobil/Çevrimiçi içerik oluşturmasını sağlayarak verimliliği de yükseltti. TMC, bazı yazılım geliştirme projelerinin aksine, eşsiz bir şekilde geleneksel belirleme-tasarım-oluşturma-sunma yoluyla uygulanmadı. Bunun yerine, Turner’a daha fazla esneklik kazandırmak, değişikliklere daha hızlı tepki vermesini ve iş avantajlarını hayata geçirmesini sağlamak için Turner’ın değişen ihtiyaçlarına hizmet edecek çevik bir yaklaşım benimsendi.
Geliştirici Günleri
Bu çevik yaklaşım, Turner’a belli bir sayıda “ideal geliştirici gücü” sağlıyor. Bu da TMC için gereken işlevselliğe karar verilebilmesini ve ardından Sony ekibinden her ay yeni kod alınmasını sağlıyor. Daha sonra bu kod, özelliklerin kullanıcılara gösterilip test edilebildiği canlı sisteme uygulanıyor. Kullanıcılar memnun olduktan sonra, projenin bir sonraki aşamasına geçiliyor. Bu yaklaşım, Sony’nin kademeli olarak nelerin otomatikleştirilebileceğini belirleyerek biten özellikleri, düzeltmeleri ve güncellemeleri aylarca beklemek yerine her ince ayarla zaman kazandırıp manuel masrafları azaltıyor. Turner açısından yurt içi pazarın test edilmesini sağlıyor. Geliştirmeye çok fazla zaman ve para harcanmadan TMC’ye bir özellik eklenebiliyor. Ardından kullanıcılar, sunulan işlevin başta istedikleri işlev olup olmadığını bir an önce kontrol etme şansına sahip oluyor. Birçok yazılım sisteminin geleneksel olarak geliştirildiği alternatif yöntemde ise programcılar bir şey geliştirmek için aylarını harcıyor ancak daha sonra bunun kullanıcının tam olarak istediği şey olmadığı anlaşılabiliyor.
Düşük riskli güncellemeler
Tabii ki devamlı kullanımda olan yazılım tabanlı canlı bir sistem üzerinde sürekli değişiklik yapmak bazı zorluklar da getiriyor. Sony, bu zorlukları çözmek için riskleri en aza indiren iş uygulamaları geliştirdi. Bu özellikler aşağıdakileri içerir: değişiklikleri küçük, kademeli parçalarla sunma; müşteri ortamında test; kullanıma sunulmadan önce, uzman kullanıcılara düzenli olarak inceleme yapıp görüş bildirme fırsatı tanıma; ve ekipler arasında günlük iletişim. 2017’de, bu yolla varlıkları ve karıştırma, eşleştirme ve değiştirme kabiliyeti ile üçüncü şahıslar için otomatik olarak eksik materyal isteme izinleri gibi bir dizi yeni özellik canlı sisteme başarıyla eklendi. Bundan sonra eklenecek özelliklerin arasında, entegre promo iş akışı, içeriğe neredeyse anında erişim sağlayan uzaktan düzenleme iş akışı ve bazı içeriklerin otomatik düzeltilmesi de yer alıyor. Bu sayede Turner’ın operasyonları, konumdan bağımsız işliyor ve çalışanlar tesiste veya uzaktan çalışabileceği için, değişken çalışma modellerine de duyarlı oluyor.
Süregelen İş Ortaklığı
Sony ve Turner, her iki tarafın da süreci izleyebilmesi ve gelecek ihtiyaçlara göre uyarlama yapmaya hazır olması için uzun süreli olarak bu şekilde çalışma konusunda anlaştı. Her iki taraf için de iyi sonuçlar veren bu iş ortalığı, çevik çalışmanın avantajlarını gösteriyor, Turner’ın sevenlerine daha fazla içeriği daha çok platform üzerinden daha çabuk sunmasını sağlıyor ve Sony’nin, müşterilere yatırımlarından önemli bir getiri kazandıran yazılım çözümleri sunarak atik, kullanıcı odaklı ve sonuçta uygun fiyatlı bir iş ortağı olabileceğini kanıtlıyor.