Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Fransa Açık Tenis Turnuvasında L-Acoustics K Series PA Hoparlörler
Fransa Açık Tenis Turnuvasında L-Acoustics K Series PA Hoparlörler
25.10.2021 13:46

Roland-Garros Fransa Açık Tenis Turnuvasının 15,000 kişi kapasiteli efsanevi mekânı Court Philippe-Chatrier, tenis takvimindeki en çok beklenen etkinliklerden birine ve toprak üzerinde oynanan tek Grand Slam Uluslararası Tenis Federasyonu turnuvasına ev sahipliği yaptı ve yeni açılıp kapanabilen tavanı ve gece aydınlatmasıyla görüntüsü önemli düzeyde değişti. Proje kapsamında Fransız Tenis Federasyonu yönetiminde ve Fransız akustik ve ses danışmanı Scenarchie desteğiyle, sistem bütünleştirme şirketi SNEF tarafından bir L-Acoustics K Series PA genel hoparlör grubu kurularak ünlü sahada ses bakımından da yeni bir döneme girildi.

Court Philippe-Chatrier tenis kortundaki genel yenileme programı, Eiffel Kulesinin yarısı ağırlıkta ve nihayet geçen yıl tamamlanan kapanıp açılabilir tavanın gerektirdiği güçlendirmeyi kaldırabilmesi için kortun üç yıl önce neredeyse tamamen yeniden inşa edilmesinden sonra başladı. FFT IT ve Görsel-İşitsel Proje Başkanı  Julien Mauduit açıkladı: “Bizim için bir sonraki büyük adım ses sistemini yenilemekti, böylece bu yılki turnuvada olan bitenler izleyiciler tarafından net duyulacaktı.

Sistemin kurulmasındaki en önemli zorluk, mimari bütünleştirme idi. Mauduit sözlerine devam etti: “PA hoparlörleri koymak için iki beton yapı tasarlayıp inşa ettik. Ağırlık sınırlamaları yüzünden boyutları dikkatle değerlendirildi ve bu nedenle serinin kaynak sisteminin uzunluğu ile izleyiciler için ses performansı arasında en iyi dengeyi bulmak zorundaydık. İşimizdeki ikinci zorluk, arenanın akustiği üzerinde önemli etkiye sahip açılır-kapanır tavanla iyi çalışacak bir sistem seçmekti. Hem açık hem de kapalı tavan senaryolarında mükemmel ses alanı kapsamı ve kristal netliğinde ses sağlamak için çok yönlü olmalıydı.

Dört farklı hoparlör üreticisinden test sistemleriyle titiz bir değerlendirme sürecinin ardından, ses kalitesi, üretim kalitesi ve fiyat açılarından L-Acoustics seçildi. 

Tamamlanan sistem tasarımındaki dokuz adet Kara IIi hoparlörden oluşan iki ana askı ve yanlarda üçer KS21, kortun çoğu yerine ses ulaştırdı. Bunlar kortun güney tribününde ikinci koltuk katının ortasındaki beton yapılara asıldılar. Yedi adet LA4X yükselteçli denetleyici sisteme güç sağladı. L-Acoustics Panflex teknolojisi sayesinde Kara IIi hoparlörler izleyicilerin geometrisiyle kusursuz olarak eşleştirildi ve 90 metre öteye atımlı sabit bir SPL düzeyi korundu. İki Kara IIi askısı ve mevcut PA arasındaki çakışma sınırlandırılarak, bir sesli alarm sistemiyle anlaşılabilirlik düzeyleri korundu.

Mauduit sözlerine şöyle son verdi: “İzleyicilerden gelen geri bildirimler harika; insanlar her şeyi çok net duyabildiklerini söylüyorlar. Daha rahat günlerde tavan kapalı iken de sistemi denedik ve ses kalitesi hiç etkilenmedi. Genel olarak kurulumdan ve Scenarchie ile L-Acoustics ekiplerinin desteğinden çok memnunuz. Court Philippe-Chatritenis karşılaşmaları için dünya çapında önemli bir tesis ve L-Acoustics sistemimizin burada harika çalışacağını biliyoruz.

L-Acoustics ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 212 80 75 numaralı telefondan Asimetrik’i arayabilirsiniz.