Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > YouTuber Piyanist Dinamik Ses İçin DPA Mikrofonlar Kullanıyor
YouTuber Piyanist Dinamik Ses İçin DPA Mikrofonlar Kullanıyor
22.10.2021 16:27

Piyanist Scott Bradlee, YouTube ve viral videoların ilk zamanlarında PostmodernJukebox’ı (PMJ) bir yaratıcı yan proje olarak başlattı. Ünlü modern pop şarkılarıyla geçmişin tarzlarını bir arada harmanlayan Bradlee ile müziğe hevesli arkadaşları, yeni bir fenomen yarattılar. On yıl sonra PMJ beş milyondan fazla YouTube abonesi edindi ve kişisel performanslarının ardından canlı izleyicilere hitap etmeye ve ulusal televizyonda görünmeye başladılar. PMJ müzikal eğlencenin güçlü olmaya devam etmesi ve kolayca duyulması için çok sayıda DPA Microphones ürününden yararlanıyor.

Her zaman eski müzik tarzlarını sevmiş olan Bradlee, ilk olarak 1980’lerin efsanevi Bon Jovi, Rick Astley ve Journey gibi gruplarından miksler yayınladı. Şarkıları oldukları gibi koymak yerine kesik tempolu caz tarzı piyanoyla çaldı ve hızla büyük beğeni topladı. 

YouTube sayfasının başarısının artmasıyla Bradlee PMJ’nin eşsiz performanslarının istendiği gibi duyulmasını garantilemek hedefiyle gereken netlik ve performansı sağlayacak güvenilir ses donanımına sahip olmak yönünde artan ihtiyacı fark etti. Yeniden canlandırdıkları dönemim kendine özgü otantikliğini yakalamaya yardımcı olmak için PMJ müzisyenleri çoğunlukla aynı odada bir arada, canlı kayıt yapıyorlar.

Bradlee bu konuda açıklama yaptı: “Detroit’te 1960’larda doğan Motown ve caz dönemlerinde müzisyenler böyle yapıyorlardı, ama aradan geçen zaman içinde bırakıldı. Bugün çoğu zaman modern kayıt oturumlarında herkes farklı bir odada yalıtılıyor. Daha iyi takip edilen ve daha kontrollü bir ortam. Biz ise tam tersini yapıyoruz.

PMJ 2019 yılından beri kayıt ve miks mühendisi Thai Long Ly tarafından seçilen bir DPA donanımı kombinasyonu kullanıyor ve grup epey geniş bir ürün koleksiyonu biriktirdi. Ly tipik olarak markanın 4099 mikrofonları ile 4041 tümyönlü geniş diyaframlı mikrofonlarının yanı sıra 2028 ve d:facto 4018VL vokal mikrofonlarını da tercih ediyor. Ekip DPA’nın 4011 kardioid, 4006 tümyönlü, 2011 ikiz diyaframlı kardioid, 4015 geniş kardioid ve 4018 süper kardioid mikrofonlarından da yararlanıyor.

Bradlee hatırlattı: “İlk çekimlerimizden birinde DPA kullandığımızı hatırlıyorum; Thai içeri girdi ve mikrofonlardan büyük heyecan duydu. En etkileyici, en üstün mikrofonlar olduğunu söyledi. Yeniden dinlediğimizde en temiz, belirgin sesi elde ettik; Gerçekten her enstrümanı canlandırdı. Performansı gerçekten oradaymışsınız gibi yakaladı.

Ly sadece akustik sorunların dışında PMJ’nin müzik kliplerini kaydetmenin en büyük zorluklarından birinin görsel açı olduğunu ekledi: “Aslında yerdeki kablolar bile pek görsel sorun oluşturmuyordu; asıl sorun mikrofon sehpaları ve sehpalardan çıkan kablolardı. Her biri sehpalı mikrofon kullanan çok sayıda sanatçıyla çalışıyorsanız, görsel varlığın içinde yer kaplıyorsunuz ve bazı kamera açılarını engellemek bakımından görüntü çekimi zorlaşıyor. DPA ürünlerinin küçük boyutları sayesinde bir şeylerin içerisine sokabiliyor, arakalarına saklayabiliyorum.

Ly, DPA mikrofonların daha önce kendi deneyimlediği çoğu küçük yapılı mikrofonun başaramadığı doğal akustik sesleri açığa çıkardığını sözlerine ekledi: “DPA mikrofonlarda gerçekten sevdiğim şeylerden birisi, temiz, doğal alçak uç genişliği. Aslında bu muhtemelen DPA ile ilgili en sevdiğim özellik. Gümbürtülü, küçük, boğuk, sahte veya abartılı değil; sadece doğal bir genişlik. Süper derin olmasına rağmen doğal bir dip uç sağlıyorlar. Bas çalan bir müzisyen olarak buna karşı çok hassasım, bu nedenle benim için çok büyük bir özellik. Ayrıca inanılmaz sağlamlar ve hangi işe koyarsak koyalım sorunsuz çalışıyorlar.

İleriye dönük olarak PMJ görüntülerini ve performanslarını deneylerden geçirmeye ve iyileştirmeye devam edecek. Halen devam eden 2021 turnelerinde Bradlee, Ly ve ekip performanslarını canlı ve izleyicileri için sürprizlerle dolu tutmak için DPA mikrofonlarını kullanmaya devam ediyorlar.

DPA ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 212 80 75 numaralı telefondan Asimetrik’i arayabilirsiniz.