Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Ses Demosu Nasıl Hazırlanır?
Ses Demosu Nasıl Hazırlanır?
19.01.2022 09:44

Profesyonel bir ses demosu, cast yönetmenlerinin seslendirme projeleri için işe alım süreçlerini ve seslendirme sanatçılarının kariyerlerini doğrudan etkiliyor. Hemen hemen her profesyonel seslendirme sanatçısının güçlü yönlerini ortaya koyan ve kişisel markasını oluşturmaya çalışan yüksek kaliteli bir ses demosu vardır. 

Ses Demosu Nedir?

Medya üretimi sektöründe faaliyet gösteren her seslendirme ve dublaj ajansı ses bankasında seslendirme sanatçılarının kapasite ve yeteneklerini ortaya koyan, farklı markalardan oluşan ses sunum dosyaları paylaşır. Bu sesli sunum dosyalarına ses demosu deniyor. Bir başka deyişle seslendirme sanatçısının performansını, ses tonunu, ses rengini yansıttığı sunumların genel tanımıdır. Seslendirme dünyasında ses demosu bir seslendirme sanatçısı için özgeçmiş niteliği taşıyor. Yaptığınız ve yapabileceğiniz işler için önemli bir tanıtım olan ses demosu ne kadar profesyonel ve doğru oluşturulursa o kadar etkili olacaktır. Ses demolarını seslendirme yeteneklerinin sergilendiği kısa bir ses klibi olarak düşünebiliriz.

Ses Demosu Ücretleri

Türkiye’de bulunan seslendirme ve dublaj stüdyolarında ses demosu kayıtları için değişken bir fiyat politikası bulunuyor. Bazı stüdyolar ses demosu için bir ücret talep etmezken diğer stüdyolar ses demolarını belirli bir ücret karşılığında hazırlıyor. Buradaki önemli nokta ses demosunun ne için hazırlandığı ve nerelerde kullanılacak olduğudur. Seslendirme ajansı ses demosunu kendi ses cast’ında kullanmak için kaydediyorsa bu kayıt için seslendirme sanatçısından herhangi bir ücret talep edilmiyor. Eğer ses demosu başvuru amaçlı, kişisel internet sitesi kullanımı için hazırlanıyorsa bu kayıtlar için belirli bir ücret ödenmektedir.

Ses Demosu Hazırlamanın Püf Noktaları

Peki, ses demosu nasıl hazırlanır? Seslendirme sanatçısının kartviziti kabul edilen ses demolarının hazırlanma sürecinde dikkat edilmesi gereken detaylardan bahsedelim.  Kayıt yapılırken reklam filmi, tanıtım filmi, santral anonsu, sesli kitap, dublaj metni, haber perfore gibi farklı alanlara göre bir okuma tarzı belirlemelisiniz. Kayıtlarınızın farklı pazarlarda değerlendirilebileceği göz önünde bulundurarak farklı türlerde birden çok kayıt oluşturulmalı; her kayıt için uygun metin seçmelisiniz. Ses demosu kaydından önce çeşitli metinleri okumanız size pratik kazandıracaktır. Müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarını hedefleyerek hazırlayacağınız ses demonuzun güncel olmasına özen göstermelisiniz.

Kusursuz bir ses demosu oluşturmak için ses kaydı yapıldıktan sonra ses demolarınızı mutlaka dinlemelisiniz. Seslendirme sırasında oluşabilecek vurgu hatalarına, telaffuz yanlışlarına dikkat ederek gerekli durumlarda seslendirme yönetmeni eşliğinde ses kayıt stüdyosuna girerek hatalarınızı düzeltip, kaydınızı yenilemelisiniz. Kayıt kalitesi yüksek bir ses demosu kaydı için mutlaka profesyonel seslendirme stüdyosu tercih etmelisiniz. Ses enerjinize, ses renginize uygun metin seçimi yaparak seslendirme yönetmeni ile kayıtlarınızı yapmak, ses tasarımı ve efektlendirme aşamalarının tamamlanması için BiberSA Prodüksiyon olarak profesyonel seslendirme stüdyomuz ile ses demosu kayıtları yapıyoruz.

Ses demosu hazırlarken mutlaka reklam metin yazımı konusuna bakmalı, bolca reklam metinleri okumalısınız. Bu tür reklam metinlerinden sesinizin enerjisine göre metinler seçmeli ve bir seslendirme yönetmeni eşliğinde bunları kaydetmelisiniz. Kaydedilen ham sesten sonra sırada ses tasarımı ve efektlendirme aşamasına geçilerek demonun finali yapılır. Bu anlamda profesyonel seslendirme stüdyoları size yardımcı olacaklardır.


Fotoğraflar © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon

 

YAZAR HAKKINDA
Birol Berber
Birol Berber | BiberSA Prodüksiyon | Seslendirme Yönetmeni
En Çok Okunanlar
Dergi