Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Sony FX6 Sinema Kamerası Güncellendi
Sony FX6 Sinema Kamerası Güncellendi
22.01.2022 10:17

Sony, popüler tam kare sinema kamerası Sony FX6 için yeni bir ücretsiz V2.0 yazılım güncellemesini sunuyor. Yeni sürüm, daha geniş yaratıcı özgürlük ve profesyonel iş akışlarını geliştirmek için daha gelişmiş yapay zekâ (AI) tabanlı, daha iyi gerçek zamanda takipli AF (otomatik odak), odağı değiştirirken görüş açısı veya odak uzunluğunda daha az kayma (breathing), HDMI aracılığıyla 16 bit RAW çıkışı, odak dışı bulanıklık (bokeh) kontrol modu, resim önbellek kaydı, SR Live için HDR ve SDR çift prodüksiyon, 4 kanallı ses seviyesi ölçüm göstergesi ve fazlasını sağlıyor.

FX6 V2.0 aygıt yazılımındaki güncellemeler sayesinde yaratıcılar yeni video özellikleriyle vizyonlarını daha kolay başarabilecekler. FX6 Version 2.0, Cinema Line serisine tamamen yeni bir özellik getiriyor; bokeh’i ayarlarken pozlama değişikliklerini en aza indiren bir bokeh ayar modu. Daha kararlı gerçek zamanlı izleme sayesinde kullanıcı kameranın hedeflenen konuya hassas ve hızlı odaklanmasını sağlıyor. Dokunmatik panel kullanılarak izlenecek konu belirlendikten sonra, otomatik olarak doğru odak sağlanıyor. Eğer [Face/Eye Priority AF]  ON durumunda ise, son derece yüksek izleme hassasiyeti için öznenin gözünü ve yüzünü gerçek zamanlı olarak algılamak ve takip etmek için AI kullanılıyor. Odak alanı, konunun durumuna göre yüz ve göz arasında sorunsuz bir şekilde değişiyor. Ek olarak, [Touch Function in MF] seçeneği Tracking AF olarak ayarlanırsa, FX6, manuel odaklama sırasında bile konuyu gerçek zamanlı olarak izlemek için Real-time Tracking teknolojisini kullanabilir.

Gelişmiş yapay zekâ tabanlı AF

İlk olarak, Sony FX3 ile eşit düzeye çıkması için FX6’nın otomatik odaklama teknolojisi geliştirildi. Sony buna “Advanced AI-based AF “ diyor ve hem kamera hem de nesneler hareket ederken zor durumların üstesinden gelmek için daha kararlı gerçek zamanlı izleme (tracking) sağlıyor. AF ve MF modunda dokunmatik izleme mevcut. İzlenecek konu, ekrana dokunularak veya kol üzerindeki çoklu seçici kullanılarak belirlenebiliyor. Ekranda hedeflenen nesneye dokunduktan sonra kamera nesneyi gerçek zamanda izlemeye başlıyor ve kameraman kompozisyon üzerine odaklanabiliyor. Hem manuel hem de otomatik odaklama yaparken kullanılabiliyor. 

Odağı değiştirirken görüş açısı veya odak uzunluğundaki kaymanın (breathing) düzeltimi

Diğer bir yeni özellik ise Sony’nin ilk olarak a7 IV’te tanıttığı Breathing Compensation. Odak kaymasını en aza indirmeye ve odağı değiştirirken aynı görüş açısını korumaya yardımcı oluyor. Bu işlev yalnızca belirli Sony lenslerle kullanılabilir: SEL14F18GM, SEL20F18G, SEL24F14GM, SEL35F14GM, SEL50F12GM, SEL85F14GM, SEL100F28GM (Makro değiştirme halkası “0.57m–1.0m” olarak ayarlı iken odak kayma telafisi işlevi kullanılamaz), SEL135F18GM, SEL1224GM, SEL1224G, SEL1635GM, SEL2470GM, SEL24105G, SEL28135G, SEL70200GM (tele dönüştürücü SEL14TC/SEL20TC takılı iken kullanılamaz), SEL70200GM2.

HDMI aracılığıyla 16 bit RAW çıkış

12G-SDI’ye ek olarak, FX6 ayrıca HDMI aracılığıyla 16 bit RAW çıkış alır. Kamera, uyumlu bir harici kayıt cihazına 4K UHD 60p çıkışı yapabilecek. Bu, Atomos Ninja V gibi aynı harici kaydediciyi herhangi bir SDI dönüştürücü olmadan kullanabileceklerinden, a7S III veya FX3’e sahip kullanıcılar için işleri kolaylaştırabilir.

Bokeh kontrol modu

İlginç bir yeni özellik, poz değişikliklerini en aza indirirken bokeh’in kolay ayarlanması için bokeh kontrol modu. Bu mod, kullanıcı diyaframı değiştirdiğinde bu iki değeri otomatik olarak ayarlamak için dahili elektronik değişken ND filtresini ve artık kazanç/ISO oranını kullanır. Bu, alan derinliğinin değiştiği yerlerde sürekli olarak ışığa maruz kalan görüntülerle sonuçlanır. Bu özellik, halkayı manuel olarak döndürerek, tıklama gerektirmeyen iris halkasına sahip lensler kullanılırken en iyi sonucu verir. FS5 / FS7 II’de bu özellik zaten vardı, yeni olan şu ki, ISO’nun da artık eşit şekilde pozlanmış bir DOF (alan derinliği) değişikliği yanılsaması yaratmak için kesintisiz bir şekilde ayarlanıyor olması.

SR Live için HDR ve SDR ikili prodüksiyon

FX6 artık Sony Z190’dan bilinen SR Live için HDR ve SDR ikili prodüksiyon işlevine de sahip. Bu, EVF üzerinde SDR benzeri ön izleme ekranı için, ve HDR bilgilerini iş hattında tutarken SDR kazanç üstverisi kaydı için kolay ve hızlandırılmış bir iş akışı.

Resim önbellek kaydı

FX6 ile normal ve S&Q modunda çekim yaparken resim önbelleği kaydı (Picture Cache Recording) yapılabilir. Bu özellik, temelde sürekli olarak belirli bir saniye süreyi önceden kaydettiği için, öngörülemeyen olayları kaydetmeye yardımcı olur. Kayıt düğmesine bastıktan sonra, çekim, düğmeye basmadan önceki anları içerecektir. Bu mod 4 seçenekte sunulur: FX6 beta aygıt yazılımı 2.00 testinde normal modda maksimum 31 saniyelik, S&Q modunda 5 saniyeye kadar ön kayda imkân veren ve S&Q’da 5 saniyeye kadar izin veren kısa/orta/uzun/maksimum seçenekleri.

4 kanallı ses seviyesi ölçüm göstergesi

FX3 kameradan bilinen 4 kanallı ses seviyesi ölçüm göstergesi. FX6 artık OSD üzerindeki dört kanalın tümü için seviyeleri ve ayrıca durum menüsünde daha ayrıntılı bilgileri görüntüleyebilecek.