Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Musion, Gelişmiş Görüntüleme Teknolojisi ve AJA Çözümleri ile Fotogerçekçi 3D Hologramlar Sunuyor
Musion, Gelişmiş Görüntüleme Teknolojisi ve AJA Çözümleri ile Fotogerçekçi 3D Hologramlar Sunuyor
23.01.2022 10:21

Gelişmiş görüntüleme teknolojilerinin yaygınlaşması; eğlence, canlı etkinlik, kurumsal pazarlama ve eğitim pazarlarını kapsayan uygulamalarla son yıllarda daha geniş kitleler için gerçeğe yakın 3D hologramlara erişilebilirliği artırdı. Sektöre ivme kazandıran yenilikçiler arasında Musion Group, 2008’den bu yana üst düzey görüntüleme ve sinema teknolojileri kullanan hipergerçek, etkileşimli hologramların geliştirilmesine öncülük etti. AJA, kısa süre önce Musion 3D İletişim Başkanı Andreea Timis ve Yönetmen Ian O’Connell ile bir söyleşi gerçekleştirdi ve bu söyleşide deneyimler, son projeler; ve aslına uygun, gerçekçi hologramlar sunmak için AJA donanımının kullanılması konuları konuşuldu. Söyleşiyi aşağıdaki şekilde derledik:

Musion’a ve temel çalışma alanınızla ilgili bilgi alabilir miyiz?

[AT] Musion 3D, fotogerçekçi 3D holografik illüzyonların geliştirilmesi, pazarlanması, üretimi ve yayınlanmasında dünya lideridir. Aralarında Prince Charles, Richard Branson, Rihanna, Madonna, Mariah Carey ve Black Eyed Peas’in de bulunduğu, etkileyici holografik video sunumları, yerleştirmeler ve yüksek profilli figürlerin gerçekçi dublörlerini üretmek için 45 ülkede önde gelen uluslararası şirketlerle çalıştık. Ekibimizin merkezi Londra’da olup müşterilerimiz arasında Universal, Samsung, PWC, Burberry, BMW ve Vodafone bulunmaktadır. Dubai tramvayının lansmanı için oluşturulan en büyük Pepper’s Ghost holografik kurulumu için Guinness Dünya Rekorları’ndan aldığımız en prestijli ödülle birlikte yıllar içinde birçok ödülle onurlandırıldık. Çekirdek ekibimiz, enerjik teknoloji uzmanları ve yaratıcılardan oluşan sıkı sıkıya bağlı bir gruptur ve teknoloji çözümlerimizi ve proje tekliflerimizi geliştirmek için bu alandaki liderlerle birlikte çalışıyoruz.

Ekibinizin teslim ettiği yeni bir projeyi anlatabilir misiniz?

[AT] Patentli yeni nesil teknoloji portföyümüz, gerçek zamanlı olarak yaşam boyu 3D deneyimler sunmak için geliştirdiğimiz bir telepresence holografik konferans çözümünü içerir. Vodafone Romanya’nın son 5G lansmanı için hazırlanırken, Anneler Günü’nde düzenlenen bir etkinlikte 4K’da ilk canlı telepresence hologramını oluşturduk. Etkinlikte, sevgilerini ve başarılarını kutlayan annelerin canlı 4K holografik figürleri yer aldı. Olayın görüntüleri çekildi ve daha sonra reklamlarda kullanılmak üzere düzenlendi. Bu, ekibimizin 4K’da ürettiği ve bir dış ortamda filme aldığı ilk holografik kurulumdu ve bir dizi yeni zorluk sundu.

Ekibiniz yukarıda bahsedilen zorlukların üstesinden nasıl geldi? 

[IOC] Etkinlik kurulumu, holografik görüntülerin iki ayrı konum arasında uzun mesafeler boyunca iletilmesini gerektirdi ve ödün vermeyen bir video sinyalini sürdürmek için koaksiyel kablodan fibere dönüştürmeyi gerektirdi. Video çözünürlüğünün iletim boyunca tutarlı olmasını sağlamak ve canlı 4K SDI sinyallerini fibere dönüştürmek için AJA’nın çok yönlü ve kompakt Hi5 ve HA5 12G-SDI özellikli Mini Dönüştürücüler serisine güvendik ve yüksek bant genişliğine sahip sinyalleri uzun mesafeler boyunca paylaşmamıza olanak sağladık, sıfır kesinti ile tek bir kablo üzerinden. AJA’nın dönüştürücüleri inanılmaz derecede güçlüdür ve birlikte çalışması kolaydır. LEGO parçaları gibi sinyalleri birbirine bağlayarak her işin gereksinimlerini karşılamak için özelleştirilmiş altyapıyı tam olarak oluşturmanıza olanak tanıyor.

Proje iş akışları için başka bir AJA donanımı kullandınız mı? 

[IOC] Kurulum veya proje gereksinimlerine bağlı olarak, holografik iş akışlarımız, aslına uygun ses ve görüntü sağlamaya yardımcı olmak için bir dizi AJA çözümleri içerir. AJA’nın UDC yukarı/aşağı/çapraz dönüştürücüsü, proje iş akışları boyunca tutarlı raster boyutlarını korumak için çözünürlük dönüşümlerini zahmetsizce yönetmemize yardımcı olurken ses bozulmasını en aza indirgemek, yankı iptali için bir dizi AJA ses gömücü ve ayırıcısıyla sağlanır. Holografik içeriği yakalamak için, canlı etkinliklerin filme alınması sırasında AJA’nın Ki Pro dijital kaydedici serisine güvenirken, canlı akış için AJA’nın U-TAP HDMI ve U-TAP SDI USB 3.0 veri yolu ile çalışan cihazlarına güveniyoruz. 

AJA araçlarını standart BT ve AV yükleyicilerine kıyasla alışılmadık bir şekilde kullanıyoruz. AV teknolojisinin yeni uygulamalarını geliştirmede genellikle pazara ilk giren biziz. AJA, yeni iş akışlarının geliştirilmesi sırasında sorunlarla karşılaştığımızda güçlü destek sunuyor; ayrıca her zaman verimli ve etkili bir şekilde yardımcı oluyorlar. 

İşyerinde ortalama bir gün nasl geçiyor? 

[IOC] Musion’da ortalama bir gün çalışmak diye bir şey yoktur; her gün yeni projeler, zorluklar ve fırsatlar sunuyor. Bir proje üretmediğimizde, yeni teknolojik uygulamaları keşfediyoruz. Çoğu zaman, müşteriler bizden etkinlikleri son günlerde bir araya getirmemizi ister, bu da herkesin üzerinde çalıştıklarını bırakıp odağını değiştirmesini gerektirir. Rolleri belirlemiş olsak da, herkes çok sayıda rol alabilir, bu da dinamik bir çalışma ortamı yaratır.

Ekibinizin karşılaştığı en büyük zorluklar nelerdir?

[AT] Sıkı sıkıya bağlı bir ekip olarak en büyük zorluğumuz, projelerin başarıyla teslim edildiğinden emin olmak için zamanımızı yönetmektir. Salgın yeni engelleri de beraberinde getirdi. Projelerimizin çoğu etkinliklere dayalı olduğundan, yüz yüze toplantılar askıya alındığından hızla sanal deneyimlere dönmek zorunda kaldık. Başlangıçta, pazarlama materyallerimizi geliştirmeye ve canlı akışlı etkinlik çalışmalarını keşfetmeye odaklandık. Karantina kısıtlamaları kalkmaya başlamış olsa bile, Covid testi ve potansiyel maruziyetten sonra, kendi kendine izolasyon gibi yeni sağlık protokolleri oldu. Özellikle, geçen Haziran ayında üç üyemizi Monako’ya götürmek için gitmemiz gereken mesafeleri hatırlıyorum, bu “80 Günde Devri Alem”i andırıyordu.

Şu anda hangi teknoloji trendlerini takip ediyorsunuz?

[IOC] Zaman içinde işimizi geliştiren üç ana teknoloji trendi, LED, 5G ve akış teknolojilerindeki gelişmeleri içerir. Ultra parlak, yüksek perdeli LED teknolojisi, geleneksel projeksiyonun yerini almamıza ve ortam ortamlarında holografik görüntüleri görüntülememize izin verdi. 5G’nin gelişi, 4K görüntülerin canlı iletimini de kolaylaştırdı. Aynı zamanda, canlı yayın araçları ve dağıtım platformlarındaki artış, etkinliklerimizin erişimini küresel izleyicilere genişletti.

Son on yılda sektördeki değişime nasıl tanık oldunuz?

[IOC] Teknolojik gelişmeler, holografik içerik oluşturmayı demokratikleştirdi ve bu, yeni oyuncuların küçük taşınabilir ünitelerden büyük canlı sahne setlerine kadar çeşitli çözümler sunmalarına yol açtı. Giriş seviyesi donanım artık daha uygun fiyatlı ve bizim gibi ekiplerin “vay” faktörünü sunmasına olanak tanırken aynı zamanda holografik içerik için artan talebi karşılamayı da kolaylaştırıyor. Pandemi, dünyanın herhangi bir yerindeki izleyicilere aktarılabilen holografik bileşenlere sahip sanal ve daha küçük etkinliklere yönelik yeni talebi tetiklediği için de damgasını vurdu. Teknoloji daha da geliştikçe, holografik yayınlar sadece kurumsal ve eğlence alanında değil, aynı zamanda evlerinde arkadaşları ve aileleri ile holografik olarak iletişim kuran tüketicilerle günlük yaşamın bir parçası haline gelecek.

AJA ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için 0212 343 13 68 numaralı telefondan Baran Bilişim’i arayabilirsiniz.