Geçtiğimiz günlerde Azercosmos’un Azerspace ve gözlem uyduları satış müdürü Yolcu Hasanov ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Ve Azercosmos’un 10.yıl döneminde şirketin sonraki planları ve vizyonunu, aynı zamanda uzay endüstrisinin geleceği konusunda bilgi aldık.
Azercosmos’da yaşanan yeni gelişmelerle ilgili bilgi alabilir miyiz?
Azercosmos operatörü olduğu Azer-space-1 ve Azerspace-2 telekomünikasyon uydularının aracılığıyla devlet ve özel sektör müşterilerine doğrudan uydu yayınları, ses, video, veri ve mobil iletişim hizmetleri sunmaya devam ediyor. Azercosmos, dünya çapında 35 ülkeye uydu hizmetleri ihraç etmektedir. Bu ülkeler arasında Azerbaycan, Türkiye , Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Nijerya ve Malezya bulunmaktadır. Genel olarak Azerbaycan’da hizmet sektöründe ihracatta Azerbaycan devlet ve devlet dışı şirketler arasında ilk sırada yer almaktadır.
Uzaktan algılama alanındaki çalışmalarımız da başarılı sayılabilir. Azersky uydu görüntüleri ve son teknoloji analiz ve izleme araçları kullanılarak e-tarım kurulması, verimliliğin değerlendirilmesi ve tahmin edilmesi, sübvansiyon kontrolü için doğru bitki örtüsü haritasının hazırlanması, ülke genelindeki seraların doğru envanterinin yapılması, tarımsal ürünlerin tanımlanması pivot sulama sistemleri, tarım arazilerinin amacına uygun kullanımını değerlendirmek için birçok projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca uydu görüntüleri bazında rezervuarlardaki yüzey değişikliklerinin izlenmesi, kışlık mahsullerin izlenmesi, dağlardaki kar örtüsünün izlenmesi, nehir taşkınlarının modellenmesi, enerji nakil yollarının koruma bölgelerinin izlenmesi, ekoturizm için turist yol haritalarının derlenmesi, turizm tesislerinin izlenmesi de bu hizmetlerimize dahildir.
Azercosmos’un uydu hizmet sektöründe hangi yenilikler var?
Azerbaycan, uzayda olduğu kadar enerji ve ulaşımda da bölgesel bir merkez haline geliyor. Bugün, Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Orta ve Güney-Batı Asya’da 35 ülkeden 200’den fazla müşteriye hizmet veren Azercosmos’un bölge dahil olmak üzere son derece rekabetçi uydu hizmetleri pazarında benzersiz bir konum elde ettiğini söyleyebiliriz.
Azercosmos, son yıllarda Afrika pazarındaki pazar payını artırıyor. Azer-space-1 uydusu 2013 yılından bu yana bölgede C bandı üzerinden veri iletim hizmeti vermektedir. Ancak 2018 yılında Ku frekans bandına sahip Azerspace-2 uydusunun fırlatılmasıyla birlikte Azercosmos, televizyon yayıncılığı ve DTH (doğrudan ev uydu yayıncılığı) pazarına girdi. Sonuç olarak, kıtanın en gelişmiş ülkelerinde uydu internet çözümleri sunuyoruz ve Afrika’da daha verimli projelere başladık.
Bugün uzay sektörünün önde gelen firmalarıyla görüşüyor, çeşitli özel işletmeler ve start-up’larla yakın ilişkiler kuruyoruz. Ülkemiz için de yeni projeler sunuyoruz. 2023’te Bakü’de düzenlenecek 74. Uluslararası Astronotik Kongresi, Azerbaycan’a dünya uzay topluluğu içindeki işletmeleri tanıtmak için mükemmel bir fırsat sağlayacak.
Türk pazarıyla en son çalısmalarınız konusunda neler söylemek istersiniz?
Öncelikle belirtmek isterim ki, Azer-space-1 ve Azerspace-2 uyduları Türkiye ve komşu ülkelerinde en yüksek sinyal kalitesine sahiptir. Türkiye kapsama alanında daha küçük antenlerle uplink olanağı sağlanmaktadır. Bu uydular üzerinden Türkiye’de TV ve radyo yayınlarının uplink/downlink hizmetlerini sağlamak, her türlü geçici süreli yayım iletim hizmetleri konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye pazarında istediğimiz ilgi ve desteği bulduğumuza inanıyoruz. Türkiye’deki müşterilerimize en iyi hizmeti sunabilmek için müşteri talepleri doğrultusunda hizmet kalitesinin artırılması yönünde çalışmalarımız tüm hızı ile devam etmektedir. Türkiye’de karasal yayın yapan TV ve radyoların yayınlarını Azerspace-1 ve Azerspace-2 uydularına taşımak için Türkiye’de teleport hizmetleri sunmaktayız. Azerspace-1 ve Azerspace-2 uyduları geniş kapsama alanına sahip olduğundan VSAT sistemleri için de idealdir.
Azerbaycan, Avrupa ve Türkiye’deki teleportlarımız aracılığıyla TV ve radyoları en çok da Azerspace-1 uydusu üzerinden yayınlamaktayız. Türkiye ile coğrafi olarak birbirinden uzak mesafelerdeki noktalar arasında çift yönlü uydu iletişimini sağlayabileceğimiz data ve TV projeleri üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’nin bölgesel kanalları Azerspace-1 uydusu ile şimdiden ilgileniyor ve bu kanallarla yayın sözleşmeleri imzalamak için görüşmeler sürüyor.
Uzay hizmetler alanında elde edilmiş belirli deneyimi ve havacılık alan üzerinde temel bilimsel araştırmaların pratik çalışmalarla desteklenmesini dikkate alarak Azercosmos’ta Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulmuştur. Araştırma ve Geliştirme Merkezimiz Türkiye’nin havacılık, uzay ve teknoloji konularında toplumun genelinde farkındalık oluşturmuş, bu alanda çalışan gençleri desteklemek, çocukları ve gençleri geleceğin teknolojileri üzerinde araştırma yapmaya ve çalışmaya özendirmek amacıyla düzenlenen TEKNOFEST yarışmalarında sıkı çalışmalar yapmaktadır.