Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Münih’te Lawo AoIP Altyapısıyla Dokuz Şampiyona Bir Arada
Münih’te Lawo AoIP Altyapısıyla Dokuz Şampiyona Bir Arada
24.09.2022 15:22

Önemli bir spor etkinliği sona erdi: Münih 2022 Avrupa Şampiyonasında (ECM), plaj voleybolu, kano yarışı, tırmanma, atletizm, bisiklet, kürek, masa tenisi, triatlon ve jimnastik sporlarında toplam 176 etkinlikte yaklaşık 4.700 sporcu yarıştı. 1972 Olimpiyat Oyunlarından bu yana Münih Olimpiyat Parkı’nda düzenlenen en büyük etkinlikti. Spor ve kültürel etkinliklerin canlı yayınlarında dünyanın en büyük yayın teknolojileri ve medya çözümleri sağlayıcılarından biri olan EMG, Münih Avrupa Şampiyonasının canlı yayınından sorumluydu. Bu büyük spor etkinliği için EMG, Lawo’dan bir AoIP kurulumu kullandı.

Münih Olimpiyat Stadında bulunan Uluslararası Yayın Merkezindeki (IBC) dokuz kontrol odası veya galeri ile dış mekânlar için bir galeri, stadyumdaki (atletizm, BMX, dağ bisikleti), Olympia Park (madalya törenleri), Olympia Halle (jimnastik) ve uzak mekânlardaki ses prodüksiyonlarını yayınlamak için Lawo mc²56 MkIII prodüksiyon konsolları ile donatıldı.

Lawo mc²56, SMPTE 2110, AES67/RAVENNA, DANTE (Power Core Gateway aracılığıyla), MADI ve Ember+ için destek sağlar. Yerel giriş/çıkışlar doğrudan bağlantıya izin verir. Sezgisel HOME işlevine sahip 1U yazılım tanımlı A__UHD ses motoruyla güçlendirilmiş, sinyal işlem çekirdeği başına 1.024 adede kadar mc² sınıfı DSP kanalı birden fazla konsol arasında paylaşılabilir. Bu havuz oluşturma seçeneği, bir bütün olarak ECM kurulumuna uygulandı: Ayrılmış ses çekirdekleri yerine, tüm miks konsolları için gerekli işlem gücü, yedekli bir kurulumda paylaşılan sekiz A__UHD ses motorundan oluşan bir kümeden türetilerek, esnek DSP ataması ve güvenilirliği desteklendi. Daha da yüksek güvenlik için, yine yedekli olarak tasarlanmış altı sunucu kümesindeki Docker kapsayıcıları, ses mikserlerinin tam kopya yazılımlarını barındırdı. Bu nedenle, herhangi bir galeri çökmüş olsa bile, tüm sistem çalışır durumda kalacaktı ve ses miksi yine de konsolun dışında gerçekleştirilebilecekti.

Ses toplama/katkı için kurulum, A__line WAN özellikli AoIP düğümü içeren 30’dan fazla Lawo AoIP sahne donanımından (stagebox) oluşuyordu. A__stage64 ve A__stage 48 kümeleri ile A__madi4 ve A__madi 6 artı A__mic8 üniteleri, turnuvalara ve ECM etkinliklerine ayrılarak kullanıldı. 130 çoklu görüntüleyici kafası için 35 adet Lawo C100 blade kullanıldı.

 EMG Çoklu Kamera Ses Mühendisi Guy Haegeman şunları söyledi: “EMG’nin Avrupa Şampiyonaları için sunduğu spor prodüksiyon hizmetleri kesinlikle olağanüstü bir etkinlikti. Birçok turnuva paralel olarak yürütülüyordu. Bunları ya tek bir mekânda farklı noktalardan, ya da farklı yerlerde çekmek zorunda kaldık. Bu, tüm etkinlik boyunca izlenmesi, aralarında geçiş yapılması ve prodüksiyonu gereken çok sayıda paralel sinyalle uğraşmak zorunda kaldığımız anlamına geliyordu. Münih’i planlarken, karmaşık iş akışlarımız için ihtiyaç duyduğumuz esnekliği, DSP gücünü ve geçiş kapasitesini sağlayan mc² konsolları ve A__UHD çekirdekleri olan ağ bağlantılı bir Lawo AoIP çözümünü seçtik. Tüm galerilerle ağa bağlı A__UHD ses motorları kümesi de prodüksiyonda son dakika değişikliklerini yönetilebilir hale getirdi. İşler zorlaştığında, gerektiğinde destek vermek için Lawo ekibi her zaman yanımızdaydı.

Ayrıca yorumcu sesleri için altyapı tamamen Lawo’ydu. Toplam 65 Lawo LCU yorumcu birimi, LCU başına üç adede kadar yorumcu için sezgisel bir kullanıcı arayüzü sağlarken, Lawo kalitesinde mikrofon ön yükselteçleri ve sıkıştırılmamış (24-bit/48kHz) gerçek zamanlı AoIP, tavizsiz ses kalitesi sağladı.

Lawo ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 259 79 71 numaralı telefondan Radikal Elektronik’i arayabilirsiniz